Petiție împotriva lockdown-ului lansată de renumiți specialiști. OMS-ul încurajează liderii mondiali să nu mai blocheze economia

de: BZI.ro
19:30, 14 oct. 2020

Pandemia de coronavirus a lovit puternic întrega lume. Una dintre măsurile folosite la nivel global pentru a controla răspândirea SARS-CoV-2 a fost aceea de lockdown. OMS a renunțat la poziția inițială cu privire la modul de abordare a pandemiei. Reprezentanții Organizației Mondiale ale Sănătății au solicitat liderilor mondiali să nu mai blocheze econonmia.

„Încetați să mai folosiți blocajele ca metodă principală de control a coronavirusului!“, a declarat recent dr. David Nabarro, un oficial britanic al OMS, într-un mesaj adresat liderilor europeni. „Noi, în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, nu susținem blocarea ca mijloc principal de control al acestui virus”, a declarat dr. Nabarro pentru The Spectator, citat de News.com.au.

Măsurile de lockdown dublează sărăcia mondială

Omenirea ar trebui să învețe să supraviețuiască într-o lume în care există coronavirus. Ar trebui cu toții să învățăm să co-existăm. În opinia oficialului, măsurile de lockdown i-au făcut pe oamenii săraci să fie mai săraci, estimările arătând că până anul viitor vom asista la o dublare a sărăciei mondiale.

Dr. Nabarro pledează pentru o nouă abordare în lupta împotriva virusului. De altfel, mai mulți experți în sănătate din întreaga lume s-au reunit zilele trecute solicitând încetarea măsurilor de carantinare. Ei au creat o petiție, numită Declarația Great Barrington, prin care afirmă că blocajele provoacă „daune ireparabile”.

Petiție împotriva măsurile de lockdown

„În calitate de epidemiologi ai bolilor infecțioase și oameni de știință cu specializare pe sănătatea publică, suntem foarte îngrijorați în legătură cu impactul nociv pe care actualele politici COVID-19 îl au asupra sănătății fizice și psihice. Recomandăm o abordare pe care o numim Protecție Concentrată.

Politicile curente de carantinare produc efecte devastatoare asupra sănătății publice, atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Rezultatele (și ne limităm aici la doar câteva) includ rate mai mici de vaccinare a copiilor, înrăutățirea situației bolilor cardiovasculare, testări mai puține pentru depistarea cancerului și un declin al sănătății mintale – toate ducând la o mortalitate în exces în anii următori, cei din clasa muncitoare și cei tineri fiind afectați cel mai grav. Ținerea elevilor și studenților în afara școlilor este o mare nedreptate.

Continuarea acestor măsuri până când apare un vaccin va provoca daune iremediabile, iar cei care sunt mai puțin privilegiați vor suferi disproporționat de mult”, se arată în petiție.

Petiția fost scrisă de Sunetra Gupta de la Universitatea din Oxford, Jay Bhattacharya de la Universitatea Stanford și Martin Kulldorff de la Universitatea Harvard. Aceasta a strâns până în prezent 12.000 de semnături.

Oficialul OMS recomandă, mai degrabă, măsurile locale de izolare, acestea fiind mai eficiente și țintind direct focarele de coronavirus din comunități.