Pete roșii pe scalp: Ce boli grave semnalează acest disconfort

de: Corina Birta
13:35, 31 mart. 2022

Simptomul de pete roșii pe scalp apar la aproape fiecare persoană. Originea acestei probleme se poate datora mai multor motive, așa că trebuie să le diagnosticați cât mai curând posibil. Petele roșii de pe scalp provoacă inconveniențe estetice, precum și disconfort fizic. Dacă apelezi la timp la un profesionist, poți scăpa rapid de disconfort.

Roșeața poate fi un simptom a aproximativ 50 de boli. Adesea, petele roșii de pe scalp sub păr sunt rezultatul unei reacții alergice, scăderea imunității, afecțiuni venerice și alte probleme infecțioase, precum și boli dermatologice. În plus, petele roșii uscate pot fi un simptom al unor astfel de boli infecțioase grave precum scarlatina și varicela.

Antihistaminicele și hiposensibilizante, aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul simptomatic

Pete roșii pe scalp: Simptoame care semnalează afecțiuni grave

În cazul în care pe lângă petele roșii de pe scalp simți o creștere a temperaturii corpului și faptul că a început durerea în gât. Iar dacă ganglionii limfatici au devenit mult mai mari, acestea pot apărea pe diferite părți ale corpului, începând să se umfle. De asemenea, pielea se poate decoji, uneori se ajunge la arsură.  În unele cazuri, roșeața se poate extinde vizibil pe față, gât și mâini. Aceste semne pot indica, de asemenea, o infecție cu HIV și dermatită.

Trebuie remarcat faptul că corpul uman reacționează întotdeauna la bolile organelor interne. De obicei, unul dintre cele mai izbitoare simptome este schimbarea stării pielii. În general, este un indicator al sănătății.

În cazul în care ai observat anumite simptome este bine să apelezi la un tratament

În cazul în care ai observat anumite simptome este bine să apelezi la un tratament. Atunci când suferi de dermatită de tip seboreic, se efectuează un tratament complex, care implică utilizarea unui set de medicamente.

Antihistaminicele și hiposensibilizante, aceste medicamente sunt utilizate pentru tratamentul simptomatic. Primul grup de medicamente ameliorează mâncărimea și redă culoarea pielii. Hiposensibilizante se injectează direct în țesutul muscular sau vene.

Medicamentele antifungice opresc creșterea și reproducerea microflorei fungice la nivelul scalpului. Medicamentele antifungice sunt utilizate sub formă de unguente, pentru o formă ușoară de patologie și pastile pentru o formă severă.

Alte metode de tratament pentru petele pe scalp: Pastile recomandate de specialiști

Glucocorticosteroizi  sunt prescrise atunci când este detectat un proces inflamator. Acest medicament pentru dermatita seboreică este utilizată sub formă de unguente. Keratoliticele sunt folosite pentru a îndepărta părțile cheratinizate ale pielii. Grupul de medicamente keratolitice include medicamente, inclusiv zinc, acid salicilic și uree.

În cazul unei infecții secundare, terapia medicamentoasă este completată cu medicamente antibacteriene din seria tetraciclinei. Cu o reapariție a dermatitei seboreice, se recomandă abandonarea utilizării produselor cosmetice familiare în favoarea șampoanelor sau gelurilor de duș specializate care inhibă activitatea microflorei fungice.

Trebuie remarcat faptul că corpul uman reacționează întotdeauna la bolile organelor interne

Petele roșii de pe scalp pot apărea și din cauza lichenului. La fel ca și dermatita seboreică, lichenul apare datorită activității microflorei fungice. În funcție de tipul de patologie, se dezvoltă după contactul cu animale sau alți purtători ai agentului patogen, precum și sub influența factorilor care slăbesc sistemul imunitar.

Apariția unor pete roșii pe scalp reprezintă un semn caracteristic al lichenului. Aceste pete de diferite dimensiuni și nuanțe care apar pe scalp pot fi vindecate cu același tratament precum dermatita. În zona cu probleme, apare subțierea și căderea părului. Pe măsură ce boala se dezvoltă, o persoană va simți un disconfort de mâncărime și o erupție cutanată.

Roșeața poate fi un simptom a aproximativ 50 de boli