Pete maronii pe piele. Cauze, remedii naturiste și poze

de: BZI.ro
10:28, 30 sept. 2022

Ți-au apărut pete maronii pe piele și nu știi ce sunt? Ei bine, acestea sunt cunoscute sub denumirea de pete pigmentare sau ”pete de bătrânețe” și sunt cauzate de expunerea prelungită la soare.

Petele maronii pot apărea pe față, pe spate, gât, piept, umeri sau decolteu. Pigmentarea are drept cauză cantitatea de melanină din organism, un pigment care conferă pielii, părului și ochilor culoarea lor unică. Cu timpul, pielea poate deveni mai întunecată sau mai luminoasă, ca urmare a modificărilor de melanină. Acestea sunt generate de numeroși factori, cum sunt genetica, unele afecțiuni ale pielii (de pildă, acneea) și expunerea la soare.

Petele maronii pot apărea pe față, pe spate, gât, piept, umeri sau decolteu.

Cauzele apariției petelor maronii pe piele. Poze cu forme diferite ale petelor pigmentare

De vină pentru apariția petelor maronii este, fără doar și poate, nivelul crescut de melanină. Așa cum am precizat și la începutul acestui articol, melanina reprezintă acel pigment natural care dă culoarea părului, pielii și ochilor.

Principalul factor care determină apariția acestor pete pe piele este, însă, expunerea exagerată la soare. Tocmai de aceea, pentru a le preveni, trebuie să te protejezi corespunzător, de fiecare dată când plănuiești să stai mai mult la soare, cu loțiuni, creme sau spray-uri cu factor de protecție ridicat.

Principalul factor care determină apariția acestor pete pe piele este, însă, expunerea exagerată la soare.

De asemenea, vinovate de apariția petelor pigmentare se fac și modificările hormonale. De exemplu, unele femei se pot confrunta cu astfel de pete pe parcursul sarcinii, dar și la menopauză, deoarece atunci au loc dereglări ale nivelurilor de estrogen și progesteron. Foarte puțini oameni știu, însă, că și administrarea de antibiotice poate duce la apariția petelor maronii pe piele.

Alți factori răspunzători pentru apariția acestor pete sunt și moștenirea genetică sau procesul natural de îmbătrânire. Potrivit specialiștilor, odată cu vârsta scade și numărul de melanocite, fapt ce le determină să crească în volum și să își intensifice activitatea.

Foarte puțini oameni știu, însă, că și administrarea de antibiotice poate duce la apariția petelor maronii pe piele.

Remedii naturiste pentru petele maronii pe piele

Petele pigmentare pot fi combătute cu ajutorul remediilor naturiste. Iată care sunt cele mai eficiente.

Suc de lămâie

Fiind bogat în vitamina C, sucul de lămâie te ajută să ai o piele proaspătă și sănătoasă. Tot ce trebuie să faci este să storci sucul de la o jumătate de lămâie, pe care să îl aplici pe ten cu ajutorul unei dischete demachiante. Lasă-l să acționeze câteva minute, apoi clătește-l cu apă călduță. Repetă procedura în fiecare zi, timp de două săptămâni, pentru rezultate vizibile. În cazul în care ai pielea sensibilă, nu uita să diluezi sucul de lămâie în apă, înainte să îl aplici pe față.

Zer și suc de roșii

Zerul, deși este foarte puțin folosit în cosmetică, are în compoziție acid lactic, o substanță foarte bună pentru reducerea pigmentării pielii. Astfel, pentru îndepărtarea petelor maronii de pe piele trebuie să amesteci o linguriță sau două de zer și o linguriță de suc de roșii. Aplică amestecul pe zonele afectate, lasă-l să acționeze 15 minute, apoi clătește. Pentru cele mai bune rezultate, folosește procedura pe parcursul a 4-5 săptămâni.

Cartof crud

Pentru a reda strălucirea tenului, nu ezita să folosești cartofi cruzi. Acesta ajută la estomparea petelor pigmentare și ascunde semnele inestetice. Este suficient să tai un cartof în felii foarte subțiri și să le aplici direct pe zonele afectate. Lasă-le să acționeze 8-10 minute, apoi spală fața cu apă călduță. Remediul trebuie repetat zilnic, timp de două săptămâni.