Peste un sfert de milion de lei, investit de un mare proprietar din Iași într-o celebră clădire de la malul Mării Negre – GALERIE FOTO

de: Valentin Hutanu
02:00, 15 dec. 2021

O sumă de peste 300.000 de lei a fost investită de un celebru proprietar din Iași într-o faimoasă construcție amplasată la malul Mării Negre. Concret, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a finalizat modernizarea corpului secundar (clădirea Dispensar) de la Stațiunea Biologică Marină „Prof.dr. Ioan Borcea”, din Agigea, județul Constanța. Valoarea lucrărilor a fost de 308.534,43 lei, cu TVA

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a finalizat modernizarea corpului secundar (clădirea Dispensar) de la Stațiunea Biologică Marină „Prof.dr. Ioan Borcea”, din Agigea, județul Constanța. Valoarea lucrărilor a fost de 308.534,43 lei, cu TVA.

Recepția lucrărilor a fost realizată vineri, 10 decembrie 2021, de către o comisie coordonată de prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC, CS III Emanuel Ștefan Baltag, coordonatorul Stațiunii, ing. Dorina Prisecaru, directorul Direcției Tehnice, și ing. Laurențiu Blăjuță, de la Direcția Tehnică.

Investiția a vizat modernizarea spațiilor de cazare din corpul secundar al Stațiunii UAIC din Agigea

Investiția a vizat modernizarea spațiilor de cazare din corpul secundar al Stațiunii UAIC din Agigea. S-au efectuat lucrări de recompartimentare, prin care s-au amenajat băi proprii în spațiile de cazare, lucrări de reabilitare a tâmplăriei interioare și exterioare, dar și lucrări de reparații a instalațiilor sanitare, electrice, termice și de canalizare.

De asemenea, s-au efectuat și lucrări de reparații a machetei Mării Negre și a amfiteatrului în aer liber din cadrul Stațiunii, în valoare totală de 33.768,35 lei. Modernizarea corpului secundar din cadrul Stațiunii Biologice Marine „Prof.dr. Ioan Borcea”, din Agigea, s-a realizat prin proiectul „Centrul de Practică și Studii Ornitologice – OrnitoCenter. Formarea de abilități practice în monitorizarea mediului cu ajutorul păsărilor”, pentru care UAIC a câștigat o finanțare de 400.000 de lei în cadrul competiției FDI (Fondul de Dezvoltare Instituțională) 2021, organizată de Ministerul Educației și Cercetării prin Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS). În 2020, UAIC a modernizat și clădirea turn de la Stațiunea Biologică Marină „Prof.dr. Ioan Borcea”, din Agigea, prin lucrări de reabilitare termică și refuncționalizare, investiție în valoare de 432.828,51 lei, cu TVA.

Clădirea-turn a fost realizată la insistențele Mareșalului Ion Antonescu

Reabilitarea clădirii-turn din cadrul Stațiunii de la Agigea a presupus lucrări la instalațiile sanitare și electrice, dar și lucrări de arhitectură, inclusiv reparații la fațadele exterioare și termoizolație. Clădirea-turn din cadrul Stațiunii de la Agigea a fost construită în perioada Celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru a veghea bateria de coastă „Elisabeta”, menită să facă față unor eventuale atacuri ale trupelor aliate. Aceasta a fost parte integrată a Divizionului de Artilerie de Coastă construit la insistențele Mareșalului Ion Antonescu împreună cu generalul Alexandru Ioanitu. Fiind un imobil construit cu rol militar, acesta include și un sistem impresionant de galerii subterane.

Înființată în anul 1926, Stațiunea Biologică Marină a devenit o școală pentru biologia românească

Înființată în anul 1926 de eminentul zoolog prof. dr. Ioan Borcea, Stațiunea Biologică Marină a devenit, în timp, una dintre cele mai active și dezvoltate stațiuni de la Marea Neagră și o școală pentru biologia românească. În cadrul stațiunii s-au desfășurat numeroase proiecte de cercetare asupra dezvoltării, fiziologiei, morfologiei și taxonomiei organismelor marine, contribuind astfel la cunoașterea viețuitoarelor din Marea Neagră.

Împreună cu fondatorul său, al cărui nume îl poartă, stațiunea a pus bazele oceanografiei în România, fiind recunoscută la nivel internațional și încheind colaborări cu 137 de instituții de cercetare din 47 de țări. În prezent, Stațiunea de la Agigea desfășoară cu precădere proiecte în domeniul biodiversității, deține prima și singura stație cu activitate permanentă pentru studiul migrației păsărilor de la Marea Neagră și își propune repornirea proiectelor de cercetare marină.