Peste o sută de pacienți așteaptă un transplant de cornee! Lipsa donatorilor îi poate lăsa fără vedere o viață întreagă!

de: cristian.george
04:00, 24 oct. 2019

În luna iulie a fost efectuat ultimul transplant de cornee la Iași. Anul acesta au fost făcute doar șapte transplanturi. Lista de așteptare este încă lungă. Astfel, 102 pacienți așteaptă în fiecare zi un telefon de la medicul specialist, pentru a-i anunța dacă vor primi în sfârșit șansa de a vedea. Medicii oftalmologi ieșeni susțin că numărul mic de donatori de cornee este determinat de o lipsă de comunicare, între medicii specialiști și aparținători, dar și de preconcepții. Situația este din ce în ce mai gravă, susțin medicii.

La nouă ani, are nevoie de transplant

Cel mai tânăr pacient care are nevoie de un transplant de cornee este în vârstă de nouă ani. Cel mai în vârstă, însă, are 84 de ani. Lipsa donatorilor îi va lăsa mult timp pe lista de așteptare. Medicii susțin că este în creștere numărul de pacienți tineri care au nevoie de astfel de transplant. Lipsa donatorilor, însă, îi va urmări probabil multă vreme. „Avem foarte puțini donatori pe anul 2019. Din păcate, aparținătorii nu sunt de acord să doneze corneea. Mulți dintre ei au preconcepții religioase, alții nu conștientizează cât bine pot face prin acest gest. În acest moment se face recoltarea numai de la pacienții în moarte clinică, însă, trebuie de știut că se poate face și de la alți pacienți care își pierd viața. În primele trei-patru ore după deces, se poate recolta corneea indiferent de afecțiunea din cauza căreia a decedat pacientul. În Iași, avem una dintre puținele clinici care dețin o soluție de păstrare a corneei și până la zece zile”, spune prof. dr. Camelia Bogdănici, șefa clinicii de oftalmologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgențe „Sf. Spiridon” Iași.

Deficit de donatori

Atitudinea aparținătorilor este de multă vreme discutată de medicii specialiști. Aceștia nu acceptă să doneze corneea din cauza unor preconcepții sau a lipsei de informare. Medicul Camelia Bogdănici susține că în echipa celor care discută cu familiile celor decedați despre transplant ar trebui să fie și un oftalmolog. „Cred că există un deficit de donatori de cornee, pentru că nu există un medic oftalmolog care să explice familiei importanța donării corneei. De multe ori, aceștia nu cunosc faptul că în locul corneei, după ce le facem recoltarea, noi punem o proteză care să dea senzația că este ochiul natural. Avem grijă, chiar, ca și pleoapele să arate cât mai natural”, adaugă dr. Camelia Bogdănici. Aceasta vorbește și despre faptul că aparținătorii se îngrijorează că la înmormântare e posibil ca decedatul să arate inadecvat. Mai mult decât atât, preconcepțiile merg atât de departe încât aceștia afirmă că dacă fac transplant de cornee, decedații nu vor mai vedea pe lumea cealaltă.

Vin trei, beneficiază doar unul

În momentul în care spitalul intră în posesia corneelor, aceștia contactează trei pacienți. Doar unul va beneficia de transplant în ziua respectivă. În ziua intervenției chirurgicale, celor trei li se fac teste să se vadă dacă sunt sau nu compatibili pentru a suferi această intervenție chirurgicală. „Pentru a evita incidentele, trebuie să ne asigurăm că pacienții sunt sănătoși. Pentru transplantul de cornee se face anestezie generală, astfel încât este imperios necesar ca aceștia să nu aibă probleme de sănătate. Așadar, chiar dacă un pacient e primul pe lista de așteptare, acesta va putea fi refuzat dacă nu intră în criteriile de selecție. Bineînțeles, celor doi pacienți care sunt refuzați, li se explică de ce nu au putut fi ei cei care vor primi corneea”, mai spune medicul oftalmolog. Aceasta adaugă faptul că, de multe ori când a telefonat persoanele aflate pe lista de așteptare, aceștia au refuzat, spunând că și-au făcut deja transplantul în alte țări. Alții nu răspund la telefon. Astfel, pierd șansa de a beneficia de transplantul de cornee din ziua respectivă.

Un singur medic specializat pe transplant de cornee

În acest moment, se fac recoltări de la Iași, Bacău și Piatra Neamț. Din păcate însă, există un singur medic specialist în Iași care este specializat să facă transplantul de cornee. Acesta este ieșit la pensie, dar are contract cu spitalul pentru a se ocupa de aceste intervenții. Lipsa de personal calificat în această direcție ar putea reprezenta o problemă pe termen lung. Șefa Clinicii de Oftalmologie susține că a găsit o soluție. „În acest moment, sunt trei medici care fac recoltarea și doi asistenți. Singurul care se ocupă de transplant este prof. dr. Dorin Chiseliță. Intenționez să trimit în străinătate trei medici pentru a se specializa pe transplantul de cornee”, încheie prof. dr. Camelia Bogdănici