Peste o sută de morți din Iași ar putea fi deshumați. Părintele Vilie Doroșincă, de la parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, a făcut dezvăluirea. De ce s-a ajuns aici în această perioadă dificilă
Un cunoscut preot din municipiul Iași spune că sute de morți neidentificați ar putea fi deshumați în curând. Astfel, părintele Vilie Doroșincă, de la parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Iași, este de părere că ar putea fi creat un osuar la demisolul capelei din cimitirul cu același nume. Preotul slujește de aproape jumătate de secol, iar, cu ajutorul Primăriei, a demarat un program social de înhumare a persoanelor neidentificate
Sute de morți neidentificați din Iași ar putea fi deshumați, după ani întregi în care nimeni nu a știut nimic despre ei. Părintele Vilie Doroșincă, de la parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Iași, spune că a propus construirea unui osuar pentru morții neidentificați. Părintele de la parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din zona Moara de Vânt, este de părere că ar putea fi creat acest osuar la demisolul capelei din cimitirul cu același nume. Părintele Vilie Doroșincă a preluat parohia Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din cimitir, într-un moment dificil pentru municipiul Iași. Morții neidentificați nu mai încăpeau la morgă, iar administrația a ridicat problema înhumării lor în gropi comune, fapt respins cu fermitate de părintele Doroșincă.
„Când am preluat parohia bisericii din cimitir, în municipiul Iași exista o mare problemă cu numărul mare de decedați neidentificați. Auzisem atunci că se punea problema să fie înmormântați în gropi comune și m-am opus. La vremea respectivă, 1993, fuseseră aduși 18-20 de morți neidentificați, care urmau să fie înmormântați în gropi comune. Nu este normal ca, pe timp de pace, să fie înhumați răposații în gropi comune, cum se întâmpla pe front în timpul războiului. Am luat legătura cu primarul municipiului Iași de la acea vreme, Constantin Simirad, și i-am expus problema. Am convenit cu el să le asigurăm împreună tuturor decedaților neidentificați înmormântări creștinești. Primăria a oferit sicrie, haine, iar eu le-am făcut slujbe tuturor celor adormiți”, povestește părintele Vilie Doroșincă.
Situația înmormântărilor din municipiul Iași a fost prezentată și anterior de către reporterii cotidianului „BZI”.
Un osuar al morților neidentificați, la demisolul capelei din Cimitirul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”
Pe de altă parte, situația viitoare a decedaților neidentificați este una incertă, din cauza faptului că nu prea mai sunt locuri de veci libere în cimitirele din municipiul Iași. De asemenea, preotul Vilie Doroșincă susține că termenul inițial al concesiunii locurilor de veci pentru morții neidentificați a fost de doar 7 ani. Conform acestuia, o soluție viabilă ar consta în amenajarea unui osuar pentru morții neidentificați, ale căror oase ar urma să fie deshumate.
„M-ar durea sufletul ca morții neidentificați să fie scoși din mormintele lor. S-ar putea întâmpla asta pentru că, inițial, locurile de veci au fost oferite prin concesiune pentru o perioadă de numai 7 ani, iar termenul acesta a trecut deja de mult timp. Deocamdată nu a fost deshumat niciun decedat, dar cred că este posibil să se întâmple asta, pentru că, din punctul meu de vedere, în cimitirele din municipiul Iași mai sunt locuri de veci libere doar pentru 1-2 ani.
Am propus soluția construirii unui osuar la demisolul capelei din cimitir, în care să fie depuse oasele celor morți care sunt neidentificați. Ar fi o soluție decentă, ce respectă memoria celor adormiți. Mi-aș dori, de asemenea, dacă va fi posibil, ca aceia care le-au «purtat» slujbele răposaților să asiste și la ceremonia depunerii oaselor acestora în viitorul osuar”, afirmă părintele Vilie Doroșincă.
Preotul Doroșincă: „Am cerut ajutorul din parohie”
Din dorința de a respecta tradițiile și canoanele Bisericii, părintele ieșean Vilie Doroșincă a apelat la sprijinul credincioșilor din parohie. Așadar, pentru a le asigura morților neidentificați respectarea tuturor rânduielilor funerare, părintele i-a rugat pe credincioși să dea pomană și să suporte cheltuielile slujbelor pentru aceștia.
„Le-am spus credincioșilor despre angajamentul înmormântării persoanelor neidentificate, pe care mi l-am asumat alături de Primărie, și le-am cerut ajutorul pentru a le asigura acestora respectarea întocmai a canoanelor pentru răposații cărora nu avea cine să le «poarte» slujbele. Pe cei care au dorit i-am rugat să le «poarte» slujbele cu aceeași grijă cu care au «purtat» slujbe pentru decedații din familiile lor. Țin minte că, în prima săptămână, s-au înscris 22 de persoane. Și am reușit să le «purtăm» slujbele tuturor răposaților timp de 40 de zile”, își amintește părintele Vilie Doroșincă.
De asemenea, de-a lungul timpului, 5 familii ale unor decedați neidentificați au reușit să afle că apropiații lor fuseseră îngropați creștinește la Cimitirul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din Iași.
„E adevărat că am avut 5 cazuri ale unor familii care m-au contactat și au aflat că aici le sunt înmormântați apropiații. Oamenii au vrut să le «poarte» slujbele, dar le-am explicat că noi le făcuserăm deja întreaga rânduială”, spune părintele Doroșincă.
Alte parohii au preluat exemplul preotului Vilie Doroșincă
Administrația a fost nevoită să vină cu soluții, după ce numărul locurilor de veci libere s-a micșorat în Cimitirul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Morții neidentificați au fost înhumați în cimitirele din jurul municipiului Iași, precum cele din comuna Aroneanu, comuna Holboca sau Tomești. În urmă cu mai mulți ani, părintele Vilie Doroșincă a transmis modelul pe care l-a aplicat în propria parohie către toate celelalte din Iași, pentru ca persoanele neidentificate și moarte să poată fi înhumate.
„Când am ocupat funcția de protopop, am mers la toate parohiile din jurul orașului Iași și am vorbit cu preoții de acolo. Le-am explicat cum am procedat eu, iar preoții, la rândul lor, au rugat credincioșii din parohii să le «poarte» slujbele”, a încheiat părintele Vilie Doroșincă.
Regulile obligatorii pentru oficierea înmormântărilor au fost prezentate și în edițiile precedente ale Cotidianului „BZI”.