Peste o mie de MW de electricitate, importaţi de România luni dimineaţă. În ce condiţii s-a efectuat activitatea
România a importat luni dimineața, 31 august 2020, în prima parte a zilei, peste 1.000 de MW de electricitate, depăşind chiar şi 1.400 de MW, în condiţiile unor temperaturi extrem de ridicate şi a funcţionării doar a unui singur reactor nuclear de la Cernavodă, arată datele Transelectrica.
Peste 1.400 de MW de electricitate, importați de România
Cea mai mare valoare a importurilor a fost de 1.402 MW. Valoarea a fost atinsă în jurul orei 9:00. La ora 11:50, importurile erau de 1.003 MW. Consumul naţional se ridica la circa 7.799 MW, iar producţia la 6.796 MW.
Pe primul loc era energia hidro cu 34%, urmată de cărbune 20%, hidrocarburi 18%, nuclear 14%, fotovoltaic 10%, eolian 0,69% și biomasă 0,66%.
Importul s-a realizat cu un singur reactor nuclear, asta în condițiile în care Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a oprit singură, sâmbătă, în urma unei defecţiuni, şi a fost pornită abia luni dimineaţă la ora 7:00.
La ora 11:50, centrala de la Cernavodă producea la o putere de doar 966 MW, faţă de 1.400 MW în mod obişnuit.
În acelaşi timp, şi consumul naţional de electricitate este mare, ca urmare a temperaturilor ridicate care au cuprins cea mai mare parte a ţării în aceste zile.
Monopol pe piața de energie electrică din România
Consiliul Concurenței a realizat un raport privind rezultatele investigației pe piața energiei electrice din România, care a fost acoperită de un monopol vreme îndelungată. Mai mulți producători și furnizori de energie au fost sancționați după ce ar fi făcut înțelegeri pentru a acapara acest sector în momentul în care piața a fost liberalizată. În acest fel, micile companii private care au încercat să dezvolte afaceri pe piața energiei au întâmpinat dificultăți majore care au dus rând pe rând la falimentarea lor
Consiliul Concurenței a realizat un raport asupra pieței de energie electrică din România și a demascat un monopol pe care mai multe companii l-au pus peste cel mai important sector energetic al țării. Mișcările au fost făcute între marile companii care produceau sau furnizau energie electrică în momentul în care piața a fost liberalizată complet pe parcursul ultimilor ani. Astfel, din analiza preliminară efectuată de autoritatea de concurență, a reieșit faptul că există suspiciuni cu privire la încălcarea unor articole din Legea concurenței de către companiile Hidroelectrica SA, Energy Holding SRL, Alpiq Romindustries SRL, Alpiq Romenergie SRL, Alro SA, Elsid SA, Electrocarbon SA, Menarom PEC SA, Luxten Lighting Company SA, Electromagnetica SA și Energy Financing Team (Switzerland) AG.
Firmele menționate funcționează pe piața producerii și comercializării de energie electrică, iar majoritatea sunt clienți ai companiei de stat Hidroelectrica SA, principalul producător de energie din România.
Au monopolizat condițiile de tranzacționare, inclusiv prețurile pentru energia electrică
Având în vedere structura pe piața de energie din România, momentul la care au fost încheiate contractele pe termen lung ale Hidroelectrica SA, durata acestora, poziția pe piață a părților implicate și termenii contractuali, s-a considerat că existența și derularea acestor contracte a influențat semnificativ concurența pe piața de energie electrică la nivel național.
„Astfel, Energy Holding SRL, Alpiq Romindustries SRL și Alpiq Romenergie SRL și-au coordonat comportamentul pe parcursul derulării contractelor pe termen lung încheiate cu Hidroelectrica SA pentru a stabili condițiile de tranzacționare, inclusiv prețurile aferente. Același comportament a fost constatat și pentru Elsid SA și Electrocarbon SA, existând dovezi privind stabilirea în comun a condițiilor contractuale cu Hidroelectrica SA”, se mai menționează în raportul Consiliului Concurenței.