Peste noapte, în Iași au apărut automate care vând țigări electronice de unică folosință. Minorii se numără printre cei mai fideli consumatori: „Le cumpăr de la chioșcul de lângă școală” – FOTO
Peste noapte, în Iași au apărut automate care vând țigări electronice de unică folosință. Pericolul este mare, deoarece minorii sunt dezinformați și consideră că aceste țigări sunt mai puțin nocive decât cele clasice
Cel mai periculos aspect este faptul că majoritatea minorilor nu știu că acestea conțin nicotină. Deși există vape-uri care nu au această substanță, confuzia este mare, ceea ce îi face pe cei mici să creadă că efectele nu sunt dăunătoare. Mai mult decât atât, țigările electronice au diferite substanțe chimice, iar 800 sau 1.600 de fumuri, cât conține un vape, sunt suficiente pentru a provoca dependență.
Acest trend este în vogă și printre copiii sub zece ani
Printre copiii care fumează vape se numără și cei cu vârste sub zece ani, iar cei mai mulți susțin că s-au apucat din cauza anturajului. În liceele din Iași, dintr-o clasă de 20 de elevi, jumătate au devenit dependenți de vape și au ajuns să fumeze țigări clasice.
„Le cumpăr de la chioșcul de lângă școală, costă în jur de 37 de lei și fumez din el cam trei zile. Nu cred că mă afectează cu nimic pentru că este abur aromat, iar majoritatea din clasă fumează. Fumez și vape, dar acum prefer țigările”, declară o copilă de 13 ani.
Părinții sunt informați în legătură cu acest subiect, iar comunicarea cu cei mici poate fi una dintre cele mai bune modalități pentru a opri răspândirea acestui trend. Însă, având în vedere varietatea de locuri de unde pot fi achiziționate, munca devine mai grea, deoarece acestea sunt ușor de ascuns, ușor de confundat și nu lasă mirosuri. Comparativ cu țigările clasice, pericolul este mai mare la cele electronice, deoarece pot fi fumate în orice spațiu. Școala este un loc unde copiii sunt încurajați să încerce.
„Ca ospătar, văd mereu tineri, chiar și copii, care vin pentru a bea un suc după ore. Pe majoritatea îi văd fumând astfel de țigări electronice. Nu avem restricții pentru acest tip de țigară pentru că nu vin cu riscuri de incendii sau de miros neplăcut”, declară Gheorghiță Ropotă.
Chioșcurile profită de neștiința minorilor și îi ademenesc. Vitrinele sunt pline de țigări electronice de unică folosință, cu diferite culori și arome.
De la o vârstă fragedă sunt învățați să fumeze, iar Iașul le oferă diferite posibilități, prin care să-și distrugă plămânii. Pe lângă tonomatele de vape-uri, care sunt răspândite prin tot orașul, acestea pot fi achiziționate și de la chioșcurile de ziare, care le expun în cel mai vizibil loc din vitrină.
„Dacă în privința țigărilor clasice ai o restricție privind vânzarea lor către persoanele sub 18 ani, același lucru ar trebui să se întâmple și în legătură cu țigările electronice, deoarece au efecte cel puțin la fel de nocive ca și țigările clasice. Conțin nicotină și produse de sinteză chimică care sunt nocive pentru sistemul pulmonar. Radiografiile făcute pe plămânii unor tineri care fumează țigări electronice arată foarte rău.
Mai mult decât atât, pe lângă aceste automate am văzut și chioșcuri de ziare unde aceste țigări electronice sunt expuse ostentativ în geam, cu culori atractive, diverse arome, fiind la îndemâna oricui. Părinții pot comunica cu cei mici, dar este importat ca și statul să facă ceva”, declară Constantin Neagu, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți-Învățământ Iași.
De cele mai multe ori, automatele care vând țigări electronice de unică folosință sunt goale, deși prețul acestora poate ajunge și până la 40 de lei. Medicii trag un semnal de alarmă.
„Acestea sunt cu extract de nicotină, care se trage pur și simplu, fiind ca o altă formă pentru narghilea, care și aceasta are toxicitate. Gusturile sunt diferite, de măr, de păr, care pot fi așa-zis plăcute, dar vapatul este toxic. Nu există nimic bun în acestea, una este încălzită, alta își arde cumva vaporii respectivi, iar țigara clasică cu arsură este cea mai toxică dintre toate. Fiecare are gradul ei de toxicitate”, declară conf. dr. Cristina Grigorescu, Spitalul de Pneumoftiziologie Iași.