Peste două mii de fete vaccinate HPV la Iași în ultimul an! Campania de imunizare continuă în cabinetele medicilor de familie

de: Andreea Pădurescu
02:00, 16 mart. 2022

Campania de vaccinare HPV a fost un adevărat succes în ultimul an la Iași. Din ianuarie 2021 și până în februarie 2022, peste 2.000 de fete cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani s-au imunizat împotriva cancerului de col uterin. Campania continuă în cabinetele medicilor de familie

Tot mai mulți părinți au ales să își imunizeze fetele împotriva virusului ”Papiloma uman”, cel care declanșează cancerul de col uterin. În ultimul an, la Iași au fost administrate peste 2.000 de doze de vaccin HPV. Dintre acestea, peste 1.000 de doze au fost administrate la adolescente cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași au precizat că, în prezent, alte doze sunt distribuite în cabinetele medicilor de familie pentru continuarea campaniei.

”În ultimul an, în perioada ianuarie 2021-februarie 2022, la Iași au fost efectuate 2.541 de vaccinări HPV. Dintre acestea 1.669 de doze au fost administrate fetelor din categoria de vârstă 11-14 ani, iar 872 de doze, categoriei 15-18 ani.
În anul 2021, Iașul a primit două tranșe de vaccinuri, respectiv 1.640 vaccinuri HPV în luna mai 2021 și alte 2.240 în decembrie 2021. În momentul de față, toate vaccinurile HPV sunt distribuite în teritoriu, la medicii de familie, pentru continuarea imunizării”, a declarat Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP Iași.

Ce este vaccinarea HPV

Vaccinul nu tratează infecția HPV, condiloamele apărute sau leziunile cervicale deja existente. Acesta este doar un vaccin care poate ajuta la protejarea împotriva infecției cauzată de HPV tipurile: 6, 11, 16 și 18. Virusul HPV de tipul 16 și 18 au fost incriminate în 70 la sută dintre cazurile de cancer, iar tipurile 6 și 11 au fost incriminate în 90 la sută dintre verucile genitale. Vaccinul nu poate asigura protecția 100 la sută în toate cazurile și nu poate preveni alte tipuri de cancer cervical sau infecția cu alte tipuri de HPV decât acele conținute în vaccin.

Administrarea vaccinului constă în 3 doze efectuate în 6 luni. Schema standard recomandată este 0-2-6 luni, respectiv: prima doză, a doua doză la 2 luni de la prima doză și cea de-a treia doză la 6 luni de la prima doză. Serul se administrează intramuscular în regiunea deltoidă a brațului sau în porțiunea superioară antero-laterală a coapsei. Nu se cunoaște încă durata protecției după vaccinare, deoarece studiile sunt încă în curs de desfășurare. Vaccinarea împotriva HPV nu poate înlocui controalele periodice prin test Papanicolau.

Vaccinare HPV Iași și testare gratuită de depistare a cancerului de col uterin

La nivelul județului Iași, mai mulți medici de la Institutul Regional de Oncologie, Iași (IRO) au organizat o caravană de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin. În cele 5 zile de screening sute de femei au stat la rând pentru a se testa gratuit împotriva cancerului de col uterin. Vârsta pacientelor care s-au prezentat la control a fost între 20 și 65 de ani. Medicul Laurențiu Bontaș, managerul proiectului de screening pentru cancer de col uterin, ONCOPOREV, a explicat cât de importantă este prevenirea acestei boli. Cifrele femeilor nou depistate sunt îngrijorătoare, la fel și numărul pacientelor care mor din cauza acestei patologii.

”Prevenția și vaccinarea este cea mai importantă cale de a stopa această boală. Avem la momentul de față peste 3.000 de cazuri noi, iar, în fiecare an, aproape 2.000 de femei mor, nevinovate, din cauza acestei boli. Este o cifră extraordinar de mare”, a precizat, dr. Laurențiu Bontaș, managerul proiectului de screening pentru cancer de col uterin, ONCOPOREV.

Pe lângă testarea gratuită, ieșencele pot beneficia și de vaccinare HPV la Iași, în cabinetele medicilor de familie.