Peste 80 de elefanți vor fi sacrificați în Namibia. Motivul pentru care autoritățile au luat această decizie

de: Carmen Ciobanu
23:00, 27 aug. 2024

Namibia plănuiește să sacrifice 723 de animale sălbatice, inclusiv 83 de elefanți, pentru a oferi hrană comunităților afectate de penuria alimentară cauzată de seceta severă din sudul Africii, a anunțat Ministerul Mediului din această țară, conform Reuters.

Sacrificările vor avea loc în parcuri naturale și în zone comunale unde autoritățile consideră că numărul animalelor depășește resursele disponibile de apă și pășunat, a specificat ministerul namibian luni, citat de Agerpres. Sudul Africii se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimele decenii, iar Namibia a consumat deja 84% din rezervele sale alimentare luna trecută, conform Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Carnea elefanților va fi oferită oamenilor din comunităţile afectate de secetă

Aproape jumătate din populația Namibiei ar putea fi afectată de insecuritate alimentară severă în următoarele luni. Din cauza secetei extreme, conflictele dintre oameni și animale sunt așteptate să crească dacă nu se iau măsuri, a adăugat Ministerul Mediului din Namibia.

„Pentru a aborda această situație, 83 de elefanți din zonele cu conflicte identificate vor fi sacrificați, iar carnea lor va fi distribuită în cadrul programului de ajutorare în caz de secetă”, au declarat reprezentanții ministerului. De asemenea, Namibia intenționează să sacrifice 30 de hipopotami, 60 de bivoli, 50 de antilope impala, 100 de antilope gnu, 300 de zebre și 100 de antilope-elan.

Până acum, 157 de animale au fost deja vânate de către vânători profesioniști și companii angajate de guvern, furnizând peste 56.800 de kilograme de carne.

„Această măsură este necesară și se încadrează în mandatul nostru constituțional de a folosi resursele naturale în beneficiul cetățenilor namibieni”, a precizat Ministerul Mediului.

Se estimează că peste 200.000 de elefanți trăiesc într-o zonă de conservare care cuprinde teritorii din cinci țări din sudul Africii – Zimbabwe, Zambia, Botswana, Angola și Namibia – ceea ce face din această regiune căminul uneia dintre cele mai mari populații de elefanți din lume. Sute de elefanți au murit în Botswana și Zimbabwe în 2023 din cauza secetei.