Peste 770 de copii, diagnosticaţi cu noul coronavirus în doar o săptămână

de: Elena Nicoleta BUJOR
17:54, 01 oct. 2020

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că, din evaluările autorităţilor, în ultima săptămână s-au înregistrat „în jur de 276 de copii care sunt între 0-9 ani şi 495 de copii care sunt între 10 şi 19 ani” şi care au fost infectaţi cu noul coronavirus.

„Atât procesul electoral, ziua votului, ziua când copilul este prezent la şcoală sunt cele mai reglementate şi cele mai respectate. Dar să vedem cu ce se ajunge la şcoală, cu ce sunt aşteptaţi copiii când ies de la şcoală, cum pleacă copiii de la şcoală acasă, ce se întâmplă în parcuri, cum este transportul în comun”, spune el.

„Nu ne așteptăm să ajungem la 3.000 de cazuri zilnice

Nelu Tătaru a fost întrebat, joi, 1 octombrie 2020, la Digi 24, dacă să ne aşteptăm să ajungem la 3.000 de cazuri de COVID-19 pe zi. Transmiterea în comunitate a virusului Covid-19 este facilitată de nerespectarea normelor.

„Nu ne aşteptăm să ajungem la 3.000 de infectări pe zi. Am avut o lună destul de grea, cu numeroase reveniri la normalitate: deschiderea restaurantelor, redeschiderea cinematografelor, revenirea din concedii, începerea şcolii, campania electorală, alegeri locale. Iar toate aceste activităţi au în spatele lor nişte ordine de ministru care prevăd nişte norme de aplicare în vederea funcţionării acestor activităţi. Faptul că nu se respectă acele norme, avem o transmitere în comunitate şi avem în acelaşi timp şi o creştere a numărului de cazuri noi. Noi gestionăm această lună. Sunt cele două săptămâni de când a început şcoala, campania electorală, aglomeraţii”, a explicat ministrul.

Peste 770 de copii au fost testați pozitiv cu noul coronavirus

El a precizat că în ultima săptămână peste 770 de copii au fost diagnosticaţi cu COVID-19. Conform declarației ministrului Sănătății sunt 276 de copii cu vârste cuprinse între 0-9 ani, dar și 495 de copii cu vârste între 10 si 19 ani.

„Copiii, adolescenţii nu prezintă simptomatologie. Din evaluările noastre în ultima săptămână avem în jur de 276 de copii care sunt între 0-9 ani şi 495 de copii care sunt între 10 şi 19 ani. Vedem că avem cazuri care ajung şi la 2.000 în contextul în care avem persoane de anumită vârstă, iar decesele le vedem că şi manifestare la cei cu comorbidităţi în general. Atât procesul electoral, ziua votului, ziua când copilul este prezent la şcoală sunt cele mai reglementate şi cele mai respectate. Dar să vedem cu ce se ajunge la şcoală, cu ce sunt aşteptaţi copiii când ies de la şcoală, cum pleacă copiii de la şcoală acasă, ce se întâmplă în parcuri, cum este transportul în comun. Sunt nişte reguli, trebuie doar respectate”, a menţionat Nelu Tătaru.

Ministrul Nelu Tătaru, despre situaţia din secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut declarații de ultimă oră despre situația bolanvilor de Covid-19 din secțiile de terapie intensivă. Acesta susține că la ATI se află internați 550 de pacienți Covid-19, dintre care 176 intubați.

„La terapie intensivă avem peste 550 de cazuri în acest moment, dar doar 176 de pacienți intubați, care necesită o respirație invazivă, ventilată. Ceilalți sunt cu diverse grade de insuficiență respiratorie, trecând oarecum pe o terapie intermediară”, a transmis ministrul, la Digi 24.

Ministrul Sănătății precizează că medicul curant este persoana care decide dacă pacientul cu infecția Covid-19 rămâne pe patul cu repirație ventilată sau cu o sursă suplimentară de oxigen.

„Medicul curant este cel care decide dacă aceștia rămân pe paturile cu respirație ventilată sau sunt trecuți pe paturile de terapie intermediară, cu o sursă suplimentară de oxigen. Evaluarea și dirijarea acestor pacienți în secțiile de ATI este apanajul evoluției pacientului și apoi al deciziei medicului curant”, a adăugat Tătaru.

În momentul în care un pacient nu are loc la secția de Anestezie și Terapie Intensivă va fi tranferat într-o altă unitate medicală din județele limitrofe sau la distanță.

„Există locuri [de terapie intensivă] în București, dar ele sunt gestionate de fiecare spital în parte. În momentul în care se decide că un pacient nu are loc la ATI pentru un aparat, atunci facem un transfer în altă unitate spitalicească din județele limitrofe sau la distanță”.