Peste 7000 de manifestanţi au ieşit în stradă în Germania. Oamenii protestează împotriva politicii energetice: „Nu vom salva întreaga lume”

de: Carmen Ciobanu
13:40, 11 oct. 2022

În estul Germaniei, mii de oameni au ieşit în stradă din nou luni, 10 octombrie, împotriva politicii energetice a guvernului, a inflaţiei şi a consecinţelor războiului din Ucraina.

Astfel, circa 7000 de manifestanţi au protestat în peste 15 oraşe din Mecklenburg-Pomerania de vest (nord-est), potrivit cifrelor preliminare ale poliţiei publicate luni seara, 10 octombrie.

Aproximativ 2400 de oameni au luat parte la protestul din Schwerin, capitala landului Mecklenburg-Pomerania de vest

Mii de oameni au ieşit în stradă în Germania

În Germania, la Schwerin şi Neubrandenburg, protestatarii care au ieşit în stradă au luat cuvântul şi au cerut, printre altele, o politică energetică suportabilă pentru oameni şi de asemenea costuri ale vieţii convenabile. De altfel, la câteva manifestaţii s-a făcut apel la negocieri de pace, oprirea livrărilor de arme pentru Ucraina şi retragerea sancţiunilor împotriva Rusiei impuse din cauza războiului rus împotriva Ucrainei.

Totodată, aproximativ 2400 de oameni au luat parte la protestul din Schwerin, capitala landului Mecklenburg-Pomerania de vest.

Potrivit poliţiei, în landul Saxonia-Anhalt, numărul participanţilor a fost de peste 1000 în mai multe oraşe, inclusiv Magdeburg şi Halle. Ministerul de Interne german urma să comunice marţi, 11 octombrie, cifre exacte.

La Magdeburg, protestatarii au scris diverse mesaje pe pancarte şi anume „Stop minciunii livrărilor de gaz”, „Nu vom salva întreaga lume” sau „Stop exploziei preţurilor pentru pace, libertate şi prosperitate”.

Aşadar, în landul Thuringia s-a ieşit în stradă în oraşele Gera, Jena, Erfurt şi altele mai mici, iar în landul Saxonia la Chemnitz, Leipzig şi Dresda, printre altele.

Poliţia nu a dat deocamdată cifre exacte privind numărul de participanţi, un purtător de cuvânt al poliţiei din Saxonia menţionând doar că protestele au fost în cea mai mare parte calme.

La Chemnitz, unii manifestanţi au arborat drapelul Saxoniei sau pe cel al Rusiei, dar şi o pancartă de mari dimensiuni a purtat mesajul „Chemnitz ia atitudine. Adevăr – Libertate – Pace”.

Sursele spun că protestele s-au intensificat în ultima vreme, mai ales în estul Germaniei. Potrivit estimărilor poliţiei, peste 100.000 de oameni au manifestat de Ziua Unităţii germane, pe 3 octombrie, la zeci de mitinguri organizate în Thuringia, Saxonia, Saxonia-Anhalt, Brandenburg şi Mecklenburg-Pomerania de vest.

Tensiuni între von der Leyen şi Scholz

Într-un context similar, amintim că preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a criticat, la summitul Uniunii Europene, planul Germaniei privind compensarea preţurilor la energie, iar cancelarul Olaf Scholz, susţinut de omologul său austriac, Karl Nehammer, au reproşat lipsa unei soluţii comunitare elaborate de Bruxelles, potrivit Mediafax.

Șefa Comisiei Europene a afirmat, la reuniunea informală a Consiliului European aflată în curs la Praga, că ar fi important ca toate companiile să aibă şanse egale de a participa pe piaţa comunitară. Competiţia trebuie să se bazeze doar pe calitate, nu pe subvenţii, a declarat Ursula von der Leyen, conform publicaţiei Der Spiegel.

Anterior, într-un mesaj postat pe Twitter, aceasta evidenţiase importanţa „menţinerii pieţei unice europene şi a unui spaţiu care să asigure condiţii concurenţiale egale”și a subliniat că este necesară o soluţie „prin consens” care să permită reducerea preţurilor la gaze.

În replică, cancelarul german Olaf Scholz a reafirmat ideea că planul său are rolul de a ajuta atât companiile, cât şi cetăţenii să facă faţă crizei energetice, sugerând că a fost nevoit să adopte această soluţie în lipsa unui plan european. Totodată, cancelarul austriac, Karl Nehammer, a catalogat planul german drept „un semnal de trezire” adresat Comisiei Europene, care nu a reuşit să elaboreze un plan comun.

Cu toate acestea, circa 7000 de manifestanţi au ieşit în stradă în Germania și protestează împotriva politicii energetice.