Peste 6000 de produse sunt otravite! Ce este aspartamul si in ce produse il gasim
Aspartamul sau E951 este un indulcitor artificial folosit ca inlocuitor al zaharului in mii de produse.
Acest indulcitor este de aproximativ 200 de ori mai dulce decat zaharul rafinat si are o valoare calorica de 4 kcal/gram. El poate fi sintetizat din doi aminoacizi – fenilalanina si acid aspartic.
Aspartamul se gaseste in peste 6000 de produse alimentare cum ar fi: bauturi dietetice, bomboane mentolate fara zahar, guma de mestecat fara zahar, gelatina, suplimente vitaminice masticabile, iaurt dietetic, ceaiuri instant, cafea instant, gem, marmelada, dulceata, ciocolata calda, medicamente. De asemenea, suplimentele alimentare si tabletele de multivitamine contin aspartam.
Stabilitatea aspartamului in alimente depinde de pH-ul acestora si poate fi stabil cateva zile la pH 7 si pana la 300 de zile la pH 4. Din aceasta cauza, E951 este gasit in multe produse alimentare in combinatie cu indulcitori mult mai stabili, cum ar fi zaharina.
Aspartamul este foarte instabil la temperaturi ridicate si este folosit foarte putin in alimentele ce trebuie prelucrate termic. La temperaturi ridicate acesta se descompune in mai multi compusi daunatori.
Dupa ce este ingerat, aspartamul se descompune in acid aspartic, fenilalanina, metanol, formaldehida si acid formic. Acidul formic este suspectat a fi compusul cel mai daunator in cazul otravirii cu metanol.
Aspartamul poate afecta si rinichii, sistemul digestiv, vasele de sange, ficatul, pancreasul si sistemul nervos central.
in functie de organismul persoanei care consuma aspartam, simptomele pot sa apara imediat sau dupa consumul indelungat de E951.
Consumul de aspartam poate duce si la declansarea anumitor afectiuni. Printre acestea se numara bolile neuronale, cancerul, diabetul sau epilepsia. De asemenea, aspartamul favorizeaza si aparitia unor boli precum Alzheimer, hipotiroidism, lupus, limfom, sau scleroza multipla.
Persoanele care sufera de fenilcetonurie trebuie sa evite consumul de aspartam. Fenilcetonuria este o boala genetica in care lipseste enzima fenilalaninhidroxilaza sau are un nivel foarte scazut in sange. Aceasta enzima este necesara pentru convertirea fenilalaninei, un aminoacid din alimente, in alt aminoacid numit tirozina.
Daca aceasta boala nu se trateaza imediat dupa nastere, fenilalanina se acumuleaza in sange si in tesutul cerebral. Acest lucru duce la retard psihic si la afectarea sistemului nervos central.