Peste 5000 de euro vor plăti fermierii taxă de mediu! Lovitură dură incasată de aceștia din 2025
Fermerii din Finlanda vor trebui să plătească o taxă de mediu de peste 5.000 de euro din 2025. Legea care îi va lovi pe aceștia intră în vigoare din 2025.
Fermierii din Uniunea Europeană au fost loviți puternic de seceta din 2024, prețul furajelor pentru animale a crescut considerabil și statisticile europene anunță scumpiri mari în perioada care urmează.
Peste 5000 de euro vor plăti fermierii taxă de mediu
Începând cu 2025, fermierii și crescătorii de animale din Finlanda, inclusiv proprietarii de ferme de vaci, porci și păsări, vor fi obligați să plătească o taxă semnificativă de mediu. Această măsură va impune, de exemplu, un cost de 5.200 de euro pentru crescătorii care dețin 300 de vaci de lapte. Ministrul Mediului din Finlanda a explicat că legea este necesară pentru ca cei care provoacă daune asupra mediului să suporte cheltuielile de remediere, în loc ca acestea să fie acoperite de stat din veniturile fiscale generale.
Proprietarii de ferme cu peste 2.000 de porci cu greutăți de peste 30 de kilograme și cei cu mai mult de 40.000 de păsări vor plăti, de asemenea, aceeași taxă de 5.200 de euro începând din 2025, potrivit agrointel.ro.
Finlanda devine astfel a doua țară din Europa care introduce o taxă de poluare pentru fermele de animale. Anterior, Danemarca a adoptat, în iunie 2024, o „taxă pentru flatulență”, impunând crescătorilor de animale să plătească pentru gazele cu efect de seră emise de vaci, oi și porci, măsură care va intra în vigoare în 2030. În altă ordine de idei la nivel mondial a izbucnit un scandal legat de bugetul Băncii Mondiale pentru combaterea schimbărilor climatice. O organizație neguvernamentală a observat faptul că din buget au ”dispărut” peste 41 de miliarde de dolari, bani cheltuiți și care nu pot fi justificați din cauza lipsei de transparență a instituției.
Ce taxă plătesc fermierii din Danemarca
Ministrul de Finanțe al Danemarcei, Jeppe Bruus, a explicat că noua schemă fiscală este gândită pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% până în 2030, ca parte a eforturilor de combatere a schimbărilor climatice. Bruus a subliniat că acest pas îi va aduce pe danezi mai aproape de obiectivul de a deveni neutri din punct de vedere climatic până în 2045, marcând un moment istoric: „Danemarca va fi prima țară din lume care introduce o taxă reală pe emisiile de CO2 în sectorul agricol”, a declarat el.
Conform acestei politici, crescătorii de animale din Danemarca vor achita 300 de coroane (aproximativ 40,2 euro) pe tonă de dioxid de carbon echivalent în 2030, cu o creștere graduală a taxei până la 750 de coroane (100,5 euro) în 2035. Însă, prin aplicarea unei deduceri fiscale de 60%, costul efectiv pe tonă va fi de 120 de coroane (circa 16 euro) în 2030, urmând să ajungă la 300 de coroane (40,2 euro) până în 2035. Această măsură face parte din angajamentul Danemarcei de a susține tranziția către o economie mai verde. Măsura este una intens discutată în rândul crescătorilor de animale care susțin că în acest fel li se mai pune o piedică dezvoltării. De altfel odată cu introducerea unei astfel de taxe în Finlanda, prețurile produselor animale va crește considerabil. Vom vedea scumpiri în toate sectoarele pentru că cei peste 5000 de euro pe care îi vor plăti fermierii taxă de mediu se vor regăsi în prețul afișat la rafturile din supermarketuri.