Peste 500 de cazuri de gripă au fost înregistrare la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași, de la începutul anului 2024
Numărul de cazuri de viroze respiratorii este în creștere, gripa fiind cea mai severă și gravă formă a acestora. Medicii subliniază importanța diagnosticării precoce, mai ales pentru persoanele care fac parte din categoriile de risc. Din acestea fac parte copiii de toate vârstele, vârstnicii de peste 65 de ani și femeile însărcinate. La Iași, de la începutul anului 2024, a fost înregistrat un număr de 553 de cazuri de gripă, dintre care doar 3 pacienți au necesitat internarea în spital.
Care sunt simptomele cele mai comune ale cazurilor de gripă din Iași și ce complicații pot apărea în cazul acestora
Pacienții trebuie să se prezinte la un medic specialist încă de la primele simptome. Cele mai comune simptome cu privire la gripă sunt durerea în gât, dureri articulare, dureri musculare, rinoree și, mai ales, febră.
Vaccinul anti-gripal se realizează o dată pe an și este singura modalitate eficientă de prevenire a instalării gripei în corp. Acest vaccin nu asigură dispariția posibilității de instalare a virozei, ci doar moderarea acesteia. Mai mult decât atât, pacienții care s-au vaccinat nu vor avea nevoie de internare, pentru că nu au cum să dezvolte forme severe.
O formă severă a gripei poate conduce la complicații. Aceasta poate evolua în forme grave, precum pneumonie sau bronhopneumonie, ceea ce poate conduce la insuficiență respiratorie și la necesitatea tratării pacientului la Secția de Terapie Intensivă.
„Cea mai gravă formă de viroză respiratorie este gripa. Noi, fiind un spital strategic în ceea ce reprezintă bolile infectocontagioase din zona Moldovei și chiar la nivel național, avem capacitatea de a pune diagnosticul de gripă, clinic. Este important acest aspect, pentru că tratamentul trebuie inițiat precoce, mai ales dacă discutăm despre categoriile de pacienți cu risc. În această categorie se încadrează copiii, persoanele cu vârstă mai mare de 65 de ani, dar și pacienții care prezintă comorbidități. În momentul în care pacienții beneficiază de consult clinic, de analize de laborator și analize imagistice, în funcție de rezultatul acestora, pacientul este sfătuit dacă trebuie supravegheat în incinta spitalului sau dacă poate să se trateze în Ambulatoriu. Noi dorim ca pacienții să urmeze tratamentul la domiciliu. Ca instituție, nu e benefic, dar noi punem pe primul plan pacienții. Confortul pacientului este mult mai bun, din punct de vedere psihologic, în momentul în care urmează tratamentul în Ambulatoriu. Indiferent de patologie, pacientul trebuie privit holistic, adică din toate punctele de vedere. Atât în ceea ce privește tratamentul, cât și în ceea ce privește confortul pacientului, dar trebuie privit și din punct de vedere spiritual”, a spus dr. Florin Manuel Roșu, manager al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Atunci când gripa nu este identificată la timp, există cazuri în care pacienții ajung la deces.
„De-a lungul timpului au existat cazuri de pacienți care, pornind de la o gripă, au ajuns să moară. Au fost cazuri chiar și la persoanele tinere care nu știau că s-au născut cu o anumită patologie congenitală, au temporizat prezența la spital și a necesitat internarea directă la Terapie Intensivă, și din nefericire, au fost pacienți care au decedat. La un moment dat, aveam trei pacienți, era Terapia Intensivă plină de gripe, unde instalau, stop cardio-respirator, trei pacienți. Echipa medicală a reușit să îi aducă într-o stare stabilă. Este vorba de pacienți care sunt intubați, ventilați mecanic, care prezintă disfuncție multiplă de organ, insuficiență renală și atunci trebuie aplicată dializa, o hemofiltrare veno-venoasă. În organism, există organe îngemănate, adică cord, plămân, rinichi și ficat. Dacă unul are de suferit, garantat suferă și celălalt”, a mai spus dr. Florin Manuel Roșu.
Tratamentele „băbești” nu funcționează în tratarea gripei
Contactat de reporterii BZI, dr. Florin Manuel Roșu a făcut precizări cu privire la metodele de vindecare ale gripei, care ar trebui evitate.
Acesta atrage atenția cu privire la riscurile ce se pot instala odată ce pacienții aleg să se trateze singuri, prin intermediul tratamentelor „băbești” sau prin recomandările de la farmaciști. Consultul medical este esențial în stabilirea formei de gripă, orice tratament fiind personalizat pentru fiecare pacient.
„Nu urmăm tratamente recomandate de către rude, cunoștințe, vecini, prieteni, așa-numitele tratamente «băbești». Tratamentul trebuie să fie recomandat de către un medic specialist. În momentul în care pacienții prezintă simptome, ar trebui să se prezinte la medicul specialist. Din punctul meu de vedere, când avem gripă, nu mergem la farmacie să cumpărăm medicamente. Nu există pacienți care să aibă un tratament prestabilit. Tocmai de aceea, consultul clinic contează foarte mult, este extrem de importantă discuția cu pacientul. Fiecare tratament este personalizat, tocmai de aceea nu e bine să se meargă la farmacie. Noi, în cadrul spitalului, avem posibilitatea de a face o foaie de observație de zi. Pacientul nu trebuie internat, ci merge în sectorul unde trebuie consultat. În urma rezultatelor analizelor, se recomandă dacă este nevoie internarea, care nu este obligatorie, ci opțională. În caz contrar, pacientul primește o rețetă și i se recomandă, dacă observă o înrăutățire, să se întoarcă pentru investigații”, a mai adăugat dr. Florin Manuel Roșu.
Un consult medical, urmat de un set de analize, este esențial în stabilirea corectă și eficientă a formei de gripă pe care o prezintă pacientul. Reticența pacienților de a se prezenta la medicul specialist atunci când prezintă simptome nu reflectă într-un mod eficient situația epidemiologică. Există o categorie de pacienți care aleg să se trateze singuri acasă, iar în funcție de potența imunologică a acestora reușesc să treacă, prin boală, singuri.
Cazurile de gripă din Iași vor cunoaște o creștere semnificativă în următoarea perioadă. Specialiștii recomandă ca oamenii să apeleze la sfatul unui medic specialist, fie din cadrul unui spital, fie din cadrul unui cabinet de familie. Astfel, prin stabilirea corectă a formei de gripă instalată și a tratamentului ce trebuie urmat, se evită complicațiile ce pot conduce la agravarea stărilor de sănătate ale pacienților, chiar până la deces.