Peste 50 de ieșeni se prezintă zilnic în UPU pentru a-și face testul PCR! Se îngrămădesc în corturi și se supără că așteaptă prea mult! Medicii explică din nou regulamentul: „Testăm doar urgențele!”

de: evelina.chitoroaga
02:00, 23 oct. 2020

La UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași se prezintă zilnic peste 50 de ieșeni care cer să-și facă testul PCR. Oamenii se îngrămădesc în corturi și se supără că așteaptă prea mult rezultatul testului PCR. Prof. dr. Diana Cimpoeșu explică, din nou, faptul că la UPU beneficiază de teste PCR doar pacienții cu simptome grave, dar și cei care necesită internare de urgență

Zeci de ieșeni fără simptome specifice infecției cu COVID-19 se prezintă zilnic la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași pentru a cere medicilor să le facă testul PCR. Din media de 50 pe zi, medicii spun că doar jumătate dintre aceștia ar fi avut motive întemeiate să se prezinte la spital. Mulți se îngrămădesc în corturi, suportă temperaturile scăzute și se supără că sunt nevoiți să aștepte prea mult rezultatul testului. Prof. dr. Diana Cimpoeșu explică faptul că de testele PCR beneficiază în UPU doar pacienții cu simptome severe sau cei care reprezintă o urgență medicală și au nevoie să fie internați în spital.

Șefa UPU SMURD Iași: „Rugăm în continuare populația să conștientizeze importanța prezentării în UPU doar atunci când starea lor de sănătate reprezintă o urgență medicală”

În ultimele săptămâni, medicii de la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași asistă la un fenomen care pare să ia amploare. Zeci de ieșeni se prezintă la unitatea medicală pentru a efectua testul PCR. Mai mult decât atât, mulți se arată indignați de faptul că trebuie să aștepte o perioadă mai lungă rezultatul testului PCR.

„Informăm din nou populația că în UPU și în Spitalul «Sf. Spiridon» din Iași nu trebuie să se prezinte persoane pentru testare. Noi examinăm pacienți ajunși în urgență cu simptome grave și testăm pacienții suspecți și pe cei care necesită internare. Din cei 50 de ieșeni care se prezintă zilnic în UPU pentru testare, doar jumătate dintre aceștia ar avea motive întemeiate să se prezinte la spital și, drept urmare, doar aceștia au testul PCR pozitiv. Rugăm în continuare populația să conștientizeze importanța prezentării în UPU doar atunci când starea lor de sănătate reprezintă o urgență medicală”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Zeci de ieșeni sună la 112 și își exagerează simptomele doar pentru a fi duși la spital de o ambulanță

Mulți dintre pacienți se prezintă la spital prin mijloace proprii, iar alții sună la 112 să solicite o ambulanță. Medicii spun că o mare parte dintre pacienți își exagerează simptomele la telefon atunci când se adresează medicilor doar pentru a-i determina să trimită o ambulanță. Când ajung la spital, medicii constată că nu au febră sau alte simptome asociate infecției cu COVID-19.

„Sunt încă multe persoane care își exagerează simptomele la telefon doar pentru a fi preluați de la domiciliu de o ambulanță. Reamintim populației că la UPU se prezintă zilnic, în medie, 200-250 de pacienți care au nevoie să fie văzuți de un medic. Asta pe lângă pacienții cu suspiciune de COVID-19. Oamenii ar trebui să înțeleagă că în UPU prioritizăm serviciile pe care le oferim în funcție de starea pacienților care se prezintă. Desigur că vom acorda prioritate urgențelor medicale, prioritate persoanelor care au nevoie urgentă să intre în sala de operații sau să fie văzute de un medic”, mai spune prof. dr. Diana Cimpoeșu.

Prof. dr. Diana Cimpoeșu: „Mulți devin irascibili și ne cer nouă mâncare pe perioada așteptării rezultatului testului PCR”

Medicii de la UPU povestesc că mulți dintre pacienți sunt extrem de irascibili, și asta pentru că trebuie să aștepte timp de 24 de ore rezultatul testului PCR. Alții jignesc medicii și le cer socoteală că nu primesc de mâncare pe perioada așteptării. Medicii anunță că la UPU nu se oferă hrană.

„Explicăm în zadar unor pacienți faptul că, pentru venirea rezultatului, pot aștepta și 24 de ore. Nu depinde de noi, și asta pentru că lucrăm cu un laborator privat, iar testele se lucrează în funcție de numărul de solicitări. Totodată, mai sunt pacienți care ajung la spital seara, li se prelevează probele și, desigur că, acestea sunt trimise la laborator a doua zi dimineață și se lucrează în decursul zilei următoare. Aceștia trebuie să aștepte rezultatul până în după-amiaza zilei următoare.

Le-am explicat că pot aștepta rezultatul testului PCR la domiciliu, dar în zadar. Populația care nu are motive întemeiate să se prezinte la spital este rugată să nu mai vină la UPU. Teste PCR la cerere se fac doar pe bază de plată, în alte laboratoare din Iași. Mulți devin irascibili și ne cer nouă mâncare pe perioada așteptării rezultatului testului PCR, deși nu stă în responsabilitatea spitalului să le ofere hrană pe perioada în care stau în UPU”, încheie medicul ieșean.