Peste 30 de persoane cu viroză respiratorie sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase Iași! Dr. Florin Roșu: „Este necesar ca pacienții să ia legătura cu medicul de familie!”

de: BZI.ro
02:00, 14 dec. 2022

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași, trage un semnal de alarmă în contextul numărului tot mai mare de viroze cu virusul respirator sincițial. În prezent, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Iași sunt internate peste 30 de persoane cu viroză respiratorie, dar există și trei pacienți cu gripă

Deși este un virus sincițial cunoscut, contagios și cu forme ușoare de manifestare, dr. Florin Roșu le recomandă pacienților să ia legătura cu medicul de familie sau să se adreseze triajului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași. Virozele cu virusul respirator sincițial pot genera complicații în cazul copiilor și al pacienților cu vârste înaintate.

Dr. Florin Roșu: „Acest virus reprezintă principala cauză a bronșiolitelor și a pneumoniilor!”

Dr. Florin Roșu a declarat că în prezent la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ” Sf. Parascheva” Iași sunt internați 30 de pacienți cu viroză respiratorie

Virusul sincițial respirator este un virus ARN monocatenar, care se transmite pe cale respiratorie, prin picăturile expulzate în aer prin tuse sau strănut. Acest virus se localizează la nivelul tractului respirator, inițial aflându-se în celulele epiteliului respirator din nas, răspândindu-se ulterior în tractul respirator inferior, de-a lungul punților intracitoplasmatice, numite sinciții. Pe parcursul traseului său poate produce otite, bronşiolite și/sau pneumonii.

„Pentru că se apropie sărbătorile, chiar dacă suntem alături de pacienți 24 de ore din 24, știm că ceea ce își dorește fiecare dintre ei este să le petreacă alături de cei dragi. De aceea venim în întâmpinarea lor și a celor care prin responsabilitate și grijă față de sănătate pot evita complicarea problemelor de sănătate, mai ales că este sezonul virozelor și ne confruntăm cu un val de viroze cu virusul respirator sincițial.

Deși este un virus cunoscut, contagios și cu forme ușoare de manifestare, în cazul extremelor de vârstă poate fi periculos, cu risc de complicații și o recuperare mai lentă sau chiar cu evoluție nefavorabilă pe fondul unor comorbidități care au afectat deja sistemul imunitar. Acest virus reprezintă principala cauză a bronșiolitelor și a pneumoniilor, de aceea este bine să ținem cont de câteva informații. Virozele cu virusul respirator sincițial pot debuta simplu, cu rinoree, disfagie, tuse seacă, dar și febră înaltă, peste 38.5 grade Celsius, durere toracică accentuată, frisoane, dificultate la respirație.

În oricare din cazurile de mai sus, pentru că prezența și manifestarea simptomelor diferă de la persoană la persoană, este necesar ca pacienții să ia legătura cu medicul de familie sau chiar să se adreseze triajului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași”, a declarat dr. Florin Roșu.

La Spitalul de Boli Infecțioase sunt internate peste 30 de persoane cu viroză respiratorie

Cei peste 30 de pacienți cu viroză respiratorie au fost triplu testați pentru ca medicii să știe exact cu ce patologie se confruntă: gripă, covid sau viroză cu virusul respirator sincițial

Dr. Florin Roșu a declarat că la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași sunt internați 30 de pacienți cu viroză respiratorie. De asemenea, dr. Florin Roșu a adăugat că de la începutul lunii decembrie și până în prezent s-au prezentat 55 de pacienți cu simptome respiratorii.

„În cadrul spitalului nostru îngrijim, în acest moment, peste 30 de pacienți internați cu observație de viroză respiratorie. Aceștia necesită spitalizare continuă din cauza simptomatologiei și a homeostaziei pacienților, pentru ca medicii curanți să excludă orice altă patologie care le-ar putea agrava starea de sănătate, prin analize complete.

De asemenea, se realizează triplu test pentru a diferenția tipul de afecțiune respiratorie: gripă, COVID-19 sau viroză cu virusul respirator sincițial. Probele se analizează în cadrul Compartimentului de Biologie Moleculară al spitalului nostru. În ultimele zile, o treime din testele efectuate au demonstrat prezența virusului sincițial.

Pentru fiecare dintre aceste patologii, tratamentul este diferit, medicul curant fiind singurul care poate stabili acest lucru. De la începutul lunii și până în prezent, 55 de pacienți s-au adresat personalului de specialitate din cadrul spitalului nostru, cu simptome respiratorii”, a adăugat dr. Florin Roșu.

În rândul ieșenilor au apărut și primele cazuri de gripă, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași fiind îngrijiți trei pacienți cu această afecțiune respiratorie.

„Un bărbat de 71 de ani și doi minori, în vârstă de 4 și 14 ani, au fost diagnosticați cu această afecțiune respiratorie. Copiii sunt internați în spital și urmează tratamentul sub atenta supraveghere a corpului medical. Cel de 4 ani a fost admis prin transfer de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Maria» Iași, cu febră înaltă.

Cel de 14 ani prezenta febră, vărsături, tuse seacă, mialgii. Ambii sunt internați în secțiile spitalului nostru, au o evoluție bună a stării de sănătate și urmează tratamentul specific, stabilit de medicul curant. Bărbatul de 71 de ani a decedat, din păcate, din cauza comorbidităților de care suferea deja”, a conchis dr. Florin Roșu.

Cele peste 30 de persoane cu viroză respiratorie au fost triplu testate pentru ca medicii să afle exact cu ce patologie se confruntă: gripă, COVID-19 sau viroză cu virusul respirator sincițial.