Peste 2,5 milioane de euro au intrat în conturile unor parlamentari de Iași. Afaceri uriașe derulate în 4 ani de mandat din Camera Deputaților pe banii ieșenilor

de: evelina.chitoroaga
02:00, 30 oct. 2020

Mandatul legislativ 2016-2020 în Parlamentul României a făcut ca județul Iași să fie reprezentat de 12 demnitari în Camera Deputaților. O parte a acestora s-au aflat la primul mandat legislativ, în timp ce unii au state vechi în spate. Majoritatea nu a rupt gura târgului, proiectele pentru județul Iași fiind trecute la capitolul diverse. Cu toate acestea, parlamentarii din județul Iași au reușit ca pe final de mandat să contabilizeze în conturi sume demne de invidiat din bugetul de stat

Cât ne-au costat 4 ani de mandat în Parlamentul României pentru deputații din județul Iași? Peste 1,1 milioane de euro (5,4 milioane lei) au ridicat cei 12 demnitari ieșeni în actualul mandat legislativ numai din indemnizațiile lunare. Suma este una amețitoare în raport cu activitatea parlamentară a unora dintre cei care reprezintă județul Iași la cel mai înalt nivel. Pe lângă indemnizațiile de peste 1,1 milioane de euro, se mai adaugă și sumele decontate pe cabinetele parlamentare. La acest capitol intră cheltuielile cu întreținerea cabinetului și cele privind plata personalului de pe cabinetul respectiv. În total, cei 12 demnitari ieșeni au decontat peste 1,4 milioane euro (7 milioane lei) pe cabinetele parlamentare. În total, aleșii statului au decontat peste 2,5 milioane euro din activitatea legislativă derulată în mandatul 2016-2020.

Cât ridică parlamentarii din județul Iași pe fiecare ședință? Sumele sunt decontate de la Camera Deputaților

Parlamentarii din județul Iași au început mandatul actual cu numai 2.100 lei indemnizație, sumă încasată în decembrie 2016. A urmat apoi perioada anului 2017, când indemnizația lunară a crescut la o medie de 5.500 lei, după care a ajuns în a doua parte a anului la o medie de 9.100 lei. Indemnizația netă de ședință a urcat apoi în anii următori la 10.000 lei lunar, iar spre finalul actualului mandat a ajuns la 11.000 lei pentru un parlamentar. La toate acestea se adaugă lunar și costurile de deplasare la ședințele Parlamentului, cele privind cazarea în Capitală și transportul în teritoriu, dar și deconturile privind cartelele de telefonie mobilă primite de la Camera Deputaților. În tot acest timp, proiectele și propunerile de investiții pentru județul Iași au lipsit cu desăvârșire.

Cine sunt cei mai slabi deputați de Iași? Lista rușinii din Parlamentul României

În actualul mandat legislativ au fost și deputați de Iași care nu s-au făcut remarcați cu aproape nimic în Parlamentul României. Printre aceștia se află Varujan Vosganian, deputat ALDE, Nicolae Bănicioiu, deputat Pro România, Dumitru Oprea (PNL), Marius Bodea (USR) sau Vasile Axinte și Camelia Gavrilă (PSD). În afara lui Marius Bodea, care a ales să se refugieze pe listele pentru Senatul României, ceilalți nu vor mai prinde un nou mandat în Parlament. Cu toate acestea, au ajuns ca lună de lună să încaseze sume frumoase din bugetul public, deconturile fiind de zeci de mii de lei lunar.

De exemplu, Marius Bodea a avut un venit lunar în ultima lună raportat de 11.000 lei. La acesta se adaugă cheltuieli de peste 11 mii de lei cu întreținerea cabinetului parlamentar din strada Măgurii, municipiul Iași. În plus, a mai decontat aproape 20 de mii de lei pentru plata angajaților de la cabinetul său.
Ce a făcut Marius Bodea în 4 ani de mandat? A avut doar 17 luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților și și-a pus numele pe 80 de inițiative legislative, toate la pachet cu alți demnitari. În 4 ani de mandat, Marius Bodea a reușit să schimbe partidul, fiind trecut pe lista traseiștilor și să-și facă timp pentru activitatea sa preferată, aceea de a fi samsar de autoturisme.

Parlamentarii de Iași care sunt aproape de pensie. Sumele încasate din bugetul Camerei sunt uriașe

Un alt ales care a ajuns în Camera Deputaților fără să facă aproape nimic este și Varujan Vosganian. Acesta nu va mai candida însă pentru un nou mandat după ce din 1992 a fost neîntrerupt în Parlamentul României. Vosganian a ridicat și el sume consistente din bugetul Camerei Deputaților, sume care sunt aproape identice cu cele ale colegilor săi din județul Iași. Însă, în 4 ani de mandat, Varujan Vosganian a avut o prestație extrem de ștearsă. Acesta a avut doar 5 întrebări și interpelări pe diferite teme și 37 de propuneri legislative, fără ca vreuna să fie exclusiv a sa.

Un alt deputat care s-a aflat la singurul său mandat în Parlamentul României este și Camelia Gavrilă. Aceasta nu va mai candida pe listele PSD Iași, nefiind acceptată de conducerea formațiunii. Gavrilă a început mandatul ca președinte al Comisiei de Învățământ. Ulterior, aceasta a ajuns doar vicepreședinte la Comisia respectivă. Acesta a avut 204 luări de cuvânt în plen și doar 17 întrebări și interpelări în 4 ani de mandat legislativ.