Peste 230 de milioane de lei au fost investiți pentru lărgirea râului Bahlui și crearea a două noi acumulări de apă în județul Iași
În cadrul proiectului „Lucrări de reducere a riscului la inundații în bazinul hidrografic Prut-Bârlad”, în valoare de peste 230 de milioane de lei, au fost deja finalizate lucrările de lărgire a albiei râului Bahlui și au fost realizate două noi acumulări de apă nepermanente în județul Iași
Proiectul „Lucrări de reducere a riscului la inundații în bazinul hidrografic Prut-Bârlad” continuă cu pași repezi la nivelul județului Iași, acolo unde au fost realizate investiții de peste 230 de milioane de lei pentru lărgirea albiei râului Bahlui, dar și pentru crearea unor noi acumulări de apă nepermanente. Lucrările sunt realizate cu finanțare europeană, prin POS Mediu 2007-2013 și prin POIM 2014-2020.
„În cadrul proiectului, au fost deja finalizate și incluse în actualul Plan de Management al riscului la inundații toate măsurile, structurale și non-structurale, care au fost adoptate la nivelul bazinului hidrografic Prut-Bârlad. Măsurile structurale au constat în execuția de lucrări hidrotehnice localizate de-a lungul râului Bahlui și anume: mărirea capacității de transport a albiei râului Bahlui și asigurarea continuității liniei de apărare a municipiului Iași, prin reabilitarea și extinderea digurilor și a parapeților”, au explicat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad.
Locuitorii orașelor Târgu Frumos și Podu Iloaiei din județul Iași sunt feriți de riscul inundațiilor
De precizat faptul că au fost realizate două poldere, în aval și în amonte de localitatea Podu Iloaiei, pe râul Bahlui, care preiau surplusul de apă acumulat în timpul inundațiilor, iar în acest fel locuitorii orașului Podu Iloaiei și cei din municipiul Iași sunt protejați de riscul inundațiilor (vezi foto). De asemenea, au fost finalizate și două acumulări nepermanente, în amonte de localitatea Târgu Frumos, una pe râul Bahlueț și cealaltă pe râul Probota, care protejează locuitorii orașului Târgu Frumos de riscul producerii inundațiilor. În plus, digul de contur realizat asigură protecția locuitorilor din satul Costești din județul Iași (vezi foto).
„În același timp, hărțile de hazard actuale, incluse în cadrul măsurilor non-structurale, sunt documente de suport real pentru autoritățile locale și județene care au elaborat, pe baza lor, hărțile de risc. Ambele tipuri de hărți, de hazard și de risc, se constituie în instrumente de lucru, aflate la îndemâna autorităților, în toate etapele de management al riscului la inundații. Cu toate acestea, trebuie să nu uităm că, oricâte măsuri iau și vor lua autoritățile responsabile, nicăieri în lume nu există risc zero la inundații”, au mai precizat reprezentanții ABA Prut-Bârlad.