Peste 2,3 milioane de euro pentru județul Iași prin 44 de proiecte de mobilitate!

de: Redacția BZI
02:00, 06 iul. 2022

S-au alocat peste peste 2,3 milioane de euro pentru județul Iași prin 44 de proiecte de mobilitate. Mai multe unități de învățământ din Iași vor beneficia de sume importante de bani, în vederea implicării elevilor într-o serie de proiecte ce asigură educația școlară și formarea profesională VET aprobate prin programul Erasmus+ KA1.

Școli ieșene susținute în proiecte de mobilitate

La termenul din luna februarie a anului curent, 44 de instituții educaționale din Iași și-au dovedit interesul și capacitatea de a atrage fonduri europene pentru dezvoltarea resursei umane prin formare în context transnațional, în afara țării.

Prin acțiunea KA1, mobilități școlare în cadrul programului Erasmus+ este asigurată participarea elevilor și profesorilor la activităţi relevante ce au loc în afara țării de origine: activități de învățare, respectiv predare şi formare continuă (curs structurat sau activităţi de job-shadowing), contribuind la dobândirea de cunoştinte şi competenţe pentru profesioniştii implicaţi în domeniul şcolar pre-primar, primar sau secundar.

Componenta Erasmus+ VET oferă oportunităţi pentru elevii din învăţământul vocaţional (şcoli profesionale, licee şi şcoli postliceale), elevi de la profilul Matematică -Informatică şi pentru ucenici de a se forma profesional şi/sau de a dobândi experienţă la locul de muncă, experienţă care să le permită dezvoltarea de noi abilităţi şi competenţe, simplificând tranziţia de la educaţie şi formare către piaţa muncii.

Ieșenii sunt conștiincioși în ceea ce privește programul

Fie că este vorba de Colegiul “Național” Iași, Liceul Teoretic “Vasile Alecsandri” sau școli gimnaziale din mediul rural ce au accesat proiecte de acest tip pe parcursul anilor, atât cadrele didactice, cât și elevii au dovedit prin că apreciază inițiativa și că vor ca cel mai cunoscut program din Europa să fie în continuare disponibil.

“Este de remarcat buna reprezentativitate la nivelul județului: alături de cele 34 de proiecte ce provin de la instituții acreditate Erasmus+ (ce au beneficiat evaluare în procedură simplificată) se regăsesc alte 10 candidaturi aprobate pentru unități de învăţământ atât din mediul urban, cât și din cel  rural. Astfel, și în noul apel Erasmus+ 2021-2027, județul Iași rămâne în topul național prin numărul școlilor ce reușesc să își atingă obiectivele de formare profesională pentru elevi și profesori, la standarde europene”, a declarat prof. Gabriela Conea, , inspector pentru proiecte educaționale .

În plus, și reprezentanții școlilor care candidează sau așteaptă un răspuns trebuie să știe că există soluții pentru a putea avea acces la program.

“Cu această ocazie, încurajăm școlile din județ pentru care candidaturile au statut de ”Rezervă” sau ”Respins” să apeleze la consilierea oferită de I.S.J. Iași în cadrul sesiunilor de formare proiectate pentru anul 2023.

De asemenea, recomandăm școlilor cu experiență Erasmus+ KA1, să depună la termenul din octombrie 2022 candidatura pentru acreditare, pentru a avea acces simplificat la oportunitățile de finanțare, pe toată perioada apelului 2023-2027”, a adăugat prof. Gabriela Conea.

Proiectele de mobilitate oferă oportunitatea multor elevi și studenți să călătorească penntru prima oară în afara țării, îmbinând utilul cu plăcutul.