Peste 2000 de pacienți au murit, în primele 6 luni ale anului, în spitalele din Iași! Cele mai multe decese s-au înregistrat la „Sf. Spiridon”, Neurochirurgie și IRO

de: ionut.popescu
02:00, 21 aug. 2024

Peste 2000 de pacienți au murit, în primele șase luni ale anului 2024, în spitalele din Iași. Cele mai multe decese s-au înregistrat la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon”, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași și la Institutul Regional de Oncologie Iași.

2196 de pacienți au murit, în primele șase luni din 2024, în spitalele din Iași

În contextul scandalului legat de morțile suspecte de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din Capitală, reporterii BZI au dorit să afle câte decese se înregistrează în spitalele din Iași. Conform statisticii obținute de la Direcția de Sănătate Publică Iași, cel mai mare număr de decese s-a înregistrat în primul semestru al anului 2024 la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. Aici au încetat din viață 649 de pacienți. Trebuie ținut cont că Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași este cea mai mare unitate medicală din zona Moldovei, iar aici ajung cele mai grave cazuri din regiune. Unitatea medicală are nouă secții clinice, în care se realizează zilnic zeci de intervenții chirurgicale.

De asemenea, decese se înregistrează și în Unitatea de Primiri Urgențe ale spitalului. În primul semestru al anului 2024, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași, au încetat din viață 324 de pacienți. Un număr mare de decese, respectiv 271, s-a înregistrat și la Institutul Regional de Oncologie Iași. La fel ca Spitalul „Sf. Spiridon”, și celelalte două unități medicale deservesc întreaga zonă a Moldovei. În perioada ianuarie-iunie 2024, 240 de pacienți au murit la Spitalul Municipal de Urgență Pașcani. În același interval de timp, la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași au fost înregistrate 230 de decese. Peste 100 de decese s-au înregistrat și la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” Iași și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași unde, în primele 6 luni ale anului 2024, au murit 137 de bolnavi, respectiv 122.

Sunt și unități medicale în care nu a murit niciun bolnav

La Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, în primul semestru al anului 2024, au încetat din viață 86 de pacienți, în timp ce la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași au murit 79 de pacienți. În decursul primelor șase luni din anul curent, 21 de bolnavi au încetat din viață la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, iar la Maternitatea „Cuza Vodă” au murit 18 pacienți. La Spitalul de Boli Cronice „Sf. Ioan” din Târgu Frumos, în primul semestru al anului 2024, au murit 17 pacienți, în timp ce la Spitalul Orășenesc Hârlău au încetat din viață doi pacienți.

Sunt și trei spitale din Iași în care, în primele șase luni ale anului 2024, nu a murit niciun pacient. Acestea sunt Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Elena Doamna” Iași, Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni-Grajduri și Spitalul Clinic de Recuperare Iași. Acest lucru nu este întâmplător, având în vedere, că la „Elena Doamna” ajung foarte puține paciente, iar la celelalte două unități medicale ajung pacienți cu probleme psihice, respectiv, pacienți care necesită recuperare medicală, iar în cazul în care starea lor se complică, aceștia sunt transferați la alte spitale din Iași.