Peste 2.000 de ieșeni se află în autoizolare la domiciliu! Mulți sunt infectați cu COVID-19 și necesitau internare, dar nu au avut loc în spital! Sute de persoane sună disperate medicul de familie

de: Bianca Ciubotariu
02:00, 13 oct. 2020

Peste 2.000 de ieșeni se află în autoizolare la domiciliu. Majoritatea sunt pacienți infectați cu COVID-19 care nu au mai avut loc în spitalele suport COVID-19. De mai bine de o săptămână, pacienți diagnosticați cu coronavirus, cu sau fără simptome, au făcut cale întoarsă către casă. În fiecare zi sunt sunați de către medicul de familie

Direcția de Sănătate Publică (DSP) din Iași a anunțat ieri faptul că un număr de 1.227 de persoane se află în izolare la domiciliu, iar 1.031 de persoane sunt carantinate la domiciliu. De asemenea, încă 750 de persoane au fost băgate în carantină când au încercat să treacă vama. Inspectoratul General al Poliției de Frontieră le-a permis intrarea în țară, cu obligația de a sta 14 zile în carantină. Autoritățile explică faptul că, potrivit legislației în vigoare, carantina se impune pentru contacții direcți cu persoane confirmate, dar și pentru persoanele care sosesc din țări și/sau zone cu risc epidemiologic ridicat. Medicii din spitalele suport COVID-19 din Iași spun că o mare parte din persoanele trimise în izolare la domiciliu este reprezentată de pacienți cu COVID-19 care nu au mai avut loc în spitale. Aceștia sunt monitorizați de către medicul de familie.

Ieri, la Iași s-au înregistrat 164 de noi infectări cu COVID-19! Mulți pacienți au plecat acasă cu testul PCR pozitiv

Ieri, la Iași s-au înregistrat 164 de cazuri noi de îmbolnăvire cu COVID-19. Numărul total de infectări pe județul Iași, de la începutul pandemiei de COVID-19, a ajuns la 6.805. Dintre acestea, 3.276 persoane au fost externate, iar 175 au decedat. De mai bine de o săptămână, zilnic, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași vin zeci de ieșeni cu testul PCR pozitiv și așteaptă să fie internați în spital. Din cauza lipsei de locuri, medicii sunt nevoiți să-i trimită acasă, chiar dacă au simptome. Din păcate, nici până în acest moment nu s-a stabilit un protocol de verificare a stării pacienților pe perioada izolării. Aceștia au obligația de a anunța medicul de familie că sunt infectați cu COVID-19. Ulterior, medicul de familie îi va monitoriza starea de sănătate, dar asta în condițiile în care pacientul anunță că a fost diagnosticat cu COVID-19.

„Din păcate, pentru că nu mai avem locuri în spital, suntem nevoiți să trimitem pacienți cu COVID-19 la domiciliu. Am fost nevoiți să trimitem acasă și pacienți cu simptome specifice infecției cu coronavirus, diagnosticați pozitiv”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Ieșenii cu testul PCR pozitiv trebuie să se prezinte de urgență la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași

Ieșenii care fac un test PCR iar rezultatul este pozitiv au obligația de a se prezenta la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Medicii de la această unitate medicală le vor face o evaluare clinică și paraclinică. În funcție de starea pacientului, se va decide la care spital suport COVID-19 va fi internat sau dacă poate merge acasă.

„La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași se face triajul pacienților cu testul PCR pozitiv. Desigur că sunt situații în care pacientul asimptomatic poate merge acasă, și asta pentru că nu are nevoie de un tratament specific. În acestă perioadă aglomerată am fost nevoiți să trimitem acasă și pacienți cu simptome, dar recomandarea noastră a fost de a ține în permanență legătura cu medicul de familie. Acesta îi poate sfătui în legătură cu pașii care sunt de urmat”, mai spune prof. dr. Carmen Dorobăț.

Pacienții diagnosticați cu COVID-19, care stau 14 zile în autoizolare la domiciliu, își pot lua concediul medical de la medicul de familie

Pacientul cu testul PCR pozitiv care merge în autoizolare la domiciliu va fi văzut de către un medic de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Medicul curant din spitalele suport COVID-19 solicită Direcției de Sănătate Publică Iași eliberarea Deciziei de izolare. În baza acestei decizii, medicul de familie va elibera concediul medical după împlinirea celor 14 zile de izolare.

„Neprezentarea la spital pentru evaluare clinică și paraclinică duce la imposibilitatea eliberării deciziei de izolare, necesară acordării concediului medical. Pacientul confirmat pozitiv cu COVID-19 comunică medicului de familie rezultatul testului, telefonic sau prin e-mail. De asemenea, pacientul pozitiv identifică de urgență contacții direcți din ultimele 14 zile. Contact direct înseamnă persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 m și cu o durată de minimum 15 minute, persoana care s-a aflat în aceeași încăpere timp de minimum 15 minute și la o distanță mai mică de 2 m”, spun reprezentanții DSP Iași.

Pacientul diagnosticat cu COVID-19 are datoria de a pregăti o listă cu nume, prenume și numere de telefon și îi anunță să se izoleze la domiciliu și să aștepte sa fie contactați telefonic de Direcția de Sănătate Publică Iași. Persoanele care locuiesc la aceeași adresă cu un caz confirmat sunt considerate contacți direcți și se izolează la domiciliu.