Peste 18.000 de elevi din județul Iași vor beneficia de tichete în valoare de 500 de lei. Când intră sumele pe card
Programul Național ”Sprijin educațional” va acorda tichete în valoare de 500 de lei, conform OUG 133/2020 care stabilește o măsură suplimentară pentru prevenirea abandonului școlar și îmbunătățirea condițiilor de frecventare a școlii și grădiniței de către copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat. La nivelul județului Iași, 18.413 copii vor primi acest ajutor financiar
Prin proiectul ”Sprijin educațional, pe baza de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați”, lansat anul trecut, cei mai dezavantajați elevi vor primi câte 500 de lei pe an pentru a cumpăra rechizite, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte instrumente necesare pentru activitatea școlară, precum și articole de vestimentație, potrivit condițiilor precizate de ministerul Educației.
Proiectul constă în acordarea unor tichete în valoare de 500 de lei
Programul ”Sprijin educațional, pe baza de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați” constă în acordarea unor tichete în valoare de 500 lei , cu scopul achiziționării de rechizite, articole de vestimentație, materiale necesare frecventării școlii sau grădiniței. Acest proiect nu prevede posibilitatea de a fi achiziționate tablete sau telefoane. Tichetele vor fi disponibile pe suport electronic, care este reprezentat de un card creditat. Aceste tichete vor fi valabile timp de 12 luni.
”Programul Național «Sprijin educațional pe baza de tichete sociale pe suport electronic», conform OUG 133/2020, stabilește o măsură suplimentară pentru prevenirea abandonului școlar și îmbunătățirea condițiilor de frecventare a școlii și grădiniței de către copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Iași, Antonina Bliorț.
Tichetele sunt recunoscute doar în baza codului numeric personal al titularului și pot fi utilizate numai în anumite magazine din localitatea de domiciliu. În județul Iași, în urma unui raport național, se regăsesc și 123 de școli și licee cu risc de abandon școlar ridicat și mediu. Unii copii nu au posibilitatea financiară pentru a frecventa o unitate de învățământ, iar prin acest proiect de prevenire a abandonului școlar se dorește încurajarea micuților încă de la ciclul de învățământ preșcolar.
Ce trebuie să știe elevii din mediile defavorizate despre cardurile cu ajutor social
Cardurile vor fi livrate necreditate și vor putea fi utilizate numai după virarea sumei de bani și după activarea la o unitate parteneră a emitentului. Banii pentru sprijin educațional vor putea fi virați în contul destinatarilor finali numai după primirea de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a listelor de distribuție a cardurilor.
”Cardurile au fost emise și în data de 06 aprilie 2022 vor fi distribuite către unitățile de învățământ, conform calendarului de implementare. După distribuția cardurilor către destinatarii finali și transmiterea către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a listelor finale cu semnături, vor fi virate alocațiile de sprijin educațional. La nivelul județului Iași, de această măsură vor beneficia 18.413 copii”, a menționat Antonina Bliorț.
Odată cu distribuirea cardurilor către beneficiari, vor fi virate pe carduri și sumele alocate pentru anul școlar în curs. Obiectivul principal al proiectului este prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii în rândul copiilor dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu lunar pe membru de familie este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.
Cu ajutorul acestor tichete în valoare de 500 de lei, șansa de a continua studiile este mult mai mare.