Peste 100 de mineri s-au blocat în subteran, în Valea Jiului. Protestează din cauza întârzierii salariilor

de: Elena Nicoleta BUJOR
10:35, 18 feb. 2021

Noi proteste ale minerilor din România. Peste 100 de mineri de la exploatarea de huila Lupeni, din Valea Jiului, protestează din nou. Aceştia s-au blocat în subteran şi nu vor să iasă până nu-şi primesc salariile.

Minerii susţin că întârzierea salarială este de aproximativ 10 zile.

Minerii din mina Lupeni s-au blocat în subteran. Nu şi-au primit salariile de 10 zile

Preşedintele executiv al Sindicatului „Muntele”, Alin Sân, a precizat joi, 18 februarie 2021, ca la mina Lupeni s-au deplasat administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, şi directorul general Samuel Dioane pentru a-i convinge pe mineri să renunţe la protestul din subteran.

„La mina Lupeni continuă protestul. Sunt circa 100-120 de oameni, din toate schimburile de lucru. Ei se află la puţul 15, în subteran. Oamenii cer drepturile salariale restante şi sunt îndreptăţiţi să facă această solicitare. E greu să trăieşti de la plată la avans. Oamenii îşi pun problema cum vor trăi până pe 26 februarie? Sunt oameni care nu au bani să vină la muncă sau pentru un supliment de hrană consistentă, cu care să vină la lucru. Unii chiar aici au ajuns, nu mai au bani”, a afirmat liderul sindical.

În altă ordine de idei, liderii sindicali ai minerilor au transmis că se vor reuni pentru a identifica pârghiile legale prin care procesul de acordare a salariilor ar putea fi grăbit. Preşedintele executiv al Sindicatului „Muntele” a mai adus în discuție faptul că activitatea la celelalte mine din Valea Jiului se desfăşura, joi dimineaţa, în condiţii normale.

Remunerația minerilor din Valea Jiului ar fi trebuit achitată în data de 15 a lunii, însă conducerea CEH a precizat că acestea vor fi plătite până în data de 26 februarie.

Administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara, Cristian Roşu, a menționat, miercuri seara, că întârzierea salariilor ar fi cauzată de faptul că veniturile societăţii s-au redus cu 7 milioane de lei/lună de la data de 1 ianuarie, pentru că nu mai beneficiază de sumele de bani provenite din asigurarea serviciilor de sistem şi de ajutorul de stat pentru Mina Lonea.

Proteste ale minerilor din Gorj

Minerii și energeticienii din Gorj au organizat un protest în Piaţa Prefecturii, luni, 8 februarie 2021. Adunarea a avut loc în municipiul Târgu Jiu pentru a primi mai multe drepturi.

Liderul de sindicat din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Iulian Păuna, a menționat faptul că protestul nu este unul extins din cauza restricțiilor impuse de autorități în contextul pandemiei cu virusul Covid-19.

„Suntem restricționați să nu depășim un anumit număr de persoane. Ne-am strâns câți am putut să nu depășim”, a spus el.

Lucrătorii în mina şi energeticienii gorjeni au menționat în urmă cu 10 zile faptul că au transmis un proiect de lege în Parlamentul României cu privire la vârsta de pensionare şi nu se ia nicio decizie. Dar, liderul de sindicat susșine că artiştii şi muzicienii beneficiază de o serie de condiţii speciale, iar cei ce lucrează în aceste condiţii grele vor să beneficieze măcar de acest privilegiu.

„Avem un proiect de lege în Parlamentul României legat de vârsta de pensionare și stă prin sertare, când anumite categorii de persoane cum ar fi artiștii și muzicienii beneficiază de condiții speciale. Noi nu putem ca mineri și energeticieni, prin condițiile de muncă pe care le avem, să avem și noi un privilegiu prin legea pensiilor pe care vrem să o promovăm”, a adăugat Păuna.