Peste 100 de deținuți sunt actori într-un film realizat în Penitenciarul Iași. Cum a fost experiența prin ochii regizorului: „Să joci ca deținut în film alături de polițistul care are grijă de tine este inedit”
Deținuții de la Penitenciarul Iași sunt actori într-un film realizat chiar în interiorul unității! Lungmetrajul de o oră și 50 de minute se numește „Nicio faptă bună”, iar 40 de angajați și 130 de deținuți au lucrat intens la realizarea sa timp de trei luni. Au existat anumite criterii de selecție pentru evitarea unor incidente neplăcute ce s-ar fi putut întâmpla.
Deținuții de la Penitenciarul Iași sunt actori în filmul „Nicio faptă bună”
Deținuții de la Penitenciarul Iași au fost implicați într-o activitate benefică. Aceștia au devenit actori în filmul „Nicio faptă bună”, care a fost realizat special pentru a participa la Festivalul Internațional de Film din Olsztyn „Prison Movie”.
Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Iași, a transmis reporterilor BZI faptul că filmările au fost realizate în interiorul unității, în afara orelor de lucru a angajaților implicați în acest proiect.
„Au fost în jur de 40 de cadre, 130 de deținuți și restul, o parte din colaboratori. A fost un efort susținut, întrucât lungmetrajul s-a filmat într-o perioadă foarte scurtă de timp, de trei luni. Mare parte din filmări au avut loc în cadrul Penitenciarului Iași. Filmările s-au desfășurat în afara orelor de program, întrucât au fost implicați și 40 de angajați care s-au mobilizat foarte bine”, declară Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Iași.
Regizorul filmului este Cristian Prisecaru, care pune accent pe faptul că a fost o experiență inedită. Acesta nu a mai lucrat niciodată cu deținuți și spune că s-au descurcat foarte bine cu rolurile pe care le-au primit.
„Cu forțele de ordine din lume am mai lucrat, dar cu deținuții, în mod direct, nu. A fost o experiență interesantă pentru că sunt oameni care provin din diverse medii, unii au educație, unii nu și cred că cel mai interesant mi s-a părut faptul că participarea la acest film a determinat o mobilizare absolut deosebită în rândul lor. Să lucrezi ca deținut cu poliția care, practic, are grijă de tine, este inedit și este și complicat, pentru că în interiorul sistemului de penitenciar se nasc diferite afinități sau lipsă de afinități. Sunt diverse conflicte zi de zi și este greu să îți imaginezi că pot juca polițiști și deținuți care nu au avut niciodată treabă cu actoria. Probabil că în viața de zi cu zi nu au cele mai bune relații profesionale, deci este ceva inedit. Părerea mea este că actorii s-au descurcat foarte bine. Cine a văzut, până acum, filmul nu le-au venit să creadă că nu sunt actori profesioniști”, declară Cristian Prisecaru, regizor.
Regizorul a mers zi de zi, timp de o lună, la Penitenciarul Iași, înainte de începerea filmărilor pentru a-i pregăti pe deținuți.
„Timp de o lună, eu am venit zi de zi în penitenciar, înainte de a începe filmările, tocmai pentru a-i pregăti pe ei. Este un film făcut foarte repede, sub presiunea timpului pentru că, pe 22 iulie 2024, filmul a fost trimis către Festivalul de Film din Polonia și am reușit dintr-o misiune imposibilă să o facem posibilă. Castingul eu l-am făcut, dar deținuții au fost anunțați și au fost interesați chiar undeva la 200 de deținuți. Nu au existat conflicte și asta îmi spuneau și cele două fete din echipă, sunetista și fata de la machiaj, mi-au spus că s-au simțit în siguranță mereu”, mai spune Cristian Prisecaru, regizor.
Filmul a fost înscris la Festivalul Internațional de Film din Olsztyn „Prison Movie”
Penitenciarul Iași, prin Sectorul Reintegrare Socială, în colaborare cu echipa de producție Carpathian Motion Pictures, s-a înscris la prestigiosul Festival Internațional de Film din Olsztyn „Prison Movie”, care va avea loc în luna februarie a anului 2025.
„Filmul a fost înscris, în data de 22 iulie 2024, la Festivalul Internațional de Film din Olsztyn «Prison Movie», care se va desfășura în Polonia, în luna februarie a anului 2025. Deținuții care au fost actori în film nu au ridicat probleme deosebite, au fost selectați cu grijă, astfel încât să nu ridice probleme de siguranță. Pentru ei a fost o activitate inovatoare care a fost benefică, i-a motivat, iar asta au putut observa psihologii care lucrează cu ei pe secție. Au avut ce învăța, au putut să vadă și o altă latură a activităților educative. Practic, ei au fost implicați într-un proiect de activitate în care au trebuit să învețe niște replici și cu siguranță a fost în beneficiul reeducări acestora”, adaugă Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Iași.
Filmul oferă o privire profundă și emoționantă asupra vieții din interiorul sistemului penitenciar. Acesta va putea fi vizionat în următoarea perioadă.
Pentru a marca acest eveniment deosebit, în cadrul Penitenciarului Iași, a avut loc o avanpremieră exclusivă a filmului, care a adus împreună actori din film, echipa de producție și angajați ai unității. A fost un moment plin de emoții și revelații, care a captivat inimile tuturor celor prezenți.