Pesta micilor rumegătoare nu-i sperie pe fermierii ieșeni. „Nu are cum să ajungă la noi, e tocmai la Tulcea. Nu ne mai sperie”
Pesta micilor rumegătoare nu-i sperie pe fermierii ieșeni. Deși focarele din țară se extind, iar până la momentul actual sunt peste 200.000 de animale afectate, localnicii nu sunt îngrijorați. Ba mai mult, mulți dintre aceștia, care vin să-și vândă marfa în piață, nici nu cred că pesta micilor rumegătoare există.
Pesta micilor rumegătoare nu-i sperie pe fermierii ieșeni
Pesta micilor rumegătoare este o boală cauzată de un virus din familia Paramyxoviridae, extrem de periculos pentru animale. În cadrul efectivelor de oi și capre, mortalitatea poate ajunge și la 70%. Pentru pesta micilor rumegătoare nu există tratament. De aceea autoritățile, inclusiv Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), întreprind măsuri drastice pentru a preveni răspândirea bolii, depistată recent și la noi în țară. Primul caz al pestei micilor rumegătoare a fost confirmat în data de 19 iulie 2024, în județul Tulcea. De atunci și până astăzi, autoritățile au confirmat 37 de focare, fiind afectate 218.756 de animale.
La Iași, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a transmis că nu sunt înregistrate cazuri de acest fel. În plus, micii fermieri nu se arată speriați de pestă și cred că la Iași nu va ajunge.
„Nu are cum să ajungă la noi, e tocmai la Tulcea. Plus că eu nu cred în așa ceva. Sunt provocate. Ei intră în ferme mari, la oameni cu bani, îi distrug pe ei și ne sperie și pe noi. Doar au mai fost la toate. Și la porci, și la vaci, și la găini. Nu ne mai sperie”, a declarat Mădălina, producător.
În schimb, comercianții se așteaptă la creșterea prețului la brânza de oaie și la caș. În acest moment, un kilogram de caș de oaie ajunge și la 40 de lei/kilogram.
„Nu ne sperie, de ce să fim speriați? La Iași, o să fie bine. Probabil că se va scumpi brânza, dar atât. Eu am mai avut parte de o situație acum vreo șapte sau opt ani. A apărut de nicăieri o pestă prin Călărași. Fiica mea, pe atunci, făcuse nuntă și voia să se ocupe cu soțul de creșterea oilor. Și culmea, a luat de la un băiat din zona aia câteva oi. Nu durează mult și ne vin la poartă tot felul de oameni, autorități de la DSVSA, primarul, ne iau la întrebări. Atunci nu m-am lăsat, le-am zis să-mi testeze oile doar dacă le testează pe toate din sat, dacă cumva sunt bolnave, să-mi dea bani pe ele. Și am trecut și peste aia, așa că nu au cu ce să mă sperie. Mă țin tare”, a declarat Mariana, un alt producător.
Pesta micilor rumegătoare este o boală gravă la rumegătoarele mici, precum ovinele și caprinele. Aceasta nu se transmite la oameni, însă poate produce pagube majore pentru fermieri. Cele mai afectate animale sunt cele tinere, de 3-18 luni, în special caprele. Pesta micilor rumegătoare nu-i sperie pe fermierii ieșeni.