Perversa Denisa Ionașcu nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase! Minciunile secretarului general în dosarul de corupție de la DIICOT. Declarații în premieră ale arhitectului șef – FOTO
Secretarul Consiliului Local, Denisa Ionașcu, s-a spălat pe mâini în ceea ce privește responsabilitatea avizării actelor de urbanism în Primăria Iași. În fața procurorilor DIICOT a declarat că singurii vinovați sunt angajații de la Direcția Arhitectură și Urbanism, inclusiv arhitectul șef. Declarația nu a absolvit-o de vină și din suspect a devenit inculpat într-un dosar de corupție ce viza autorizarea mai multor proiecte ce aparțin unui dezvoltator imobiliar. Alexandru Mustiață, arhitectul șef, a acceptat să răspundă întrebărilor formulate de reporterii BZI despre relația profesională cu Denisa Ionașcu. Realitatea exprimată schimbă cu mult datele problemei
Denisa Liliana Ionașcu, secretarul Consiliului Local, este un funcționar cheie în ceea ce privește avizarea autorizațiilor de construire și a certificatelor de urbanism în Primăria Iași. Responsabilă de emiterea avizului de legalitate, se poate spune că Denisa Ionașcu este funcționarul care taie și spânzură înainte ca primarul Mihai Chirica să pună ultima semnătură.
Însă imaginea fostei juriste din Primăria Iași, promovată încă din mandatul fostului primar, Gheorghe Nichita, a devenit maculată pe data de 08.06.20223, când a fost audiată de procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Iași. Așadar, secretarul general s-a ales cu calitatea de inculpat într-un dosar de corupție ce viza un proiect imobiliar ce nu ar fi respectat autorizația emisă de municipalitate, printre acuzați fiind funcționari din Palatul Roznovanu, dar și primarul Mihai Chirica. Denisa Ionașcu este pusă sub acuzare pentru comiterea infracțiunilor de fals și abuz în serviciu. La audieri s-a prezentat zâmbind, având doar calitatea de suspect.
Denisa Ionașcu a turnat cu lături în capul colegilor
În timpul audierilor, Denisa Ionașcu a surprins procurorii în momentul în care a explicat că nu are vreo legătură cu Direcția Arhitectură și Urbanism, fiind responsabilă doar cu partea de legalitate. Adică, în atâția ani de administrație, Ionașcu nu ar fi avut cunoștințe despre detaliile tehnice ce stau la baza avizării unui Plan Urbanistic Zonal, spre exemplu.
„Eu, ca jurist, nu am nici competența și nici specializarea necesară pentru a pune la îndoială aceste calcule făcute de colegii de la Urbanism. Întreaga responsabilitate revine arhitectului șef și a aparatului din subordinea dumnealui. La verificarea unei autorizații, eu urmăresc cerințele prevăzute de lege”, a spus Denisa Ionașcu în fața procurorilor. Argumentul disperat nu a fost salvator, a ajuns în boxa inculpaților.
Alexandru Mustiață, arhitectul șef al Iașului, indicat ca principalul vinovat, a vorbit deschis
Reporterii BZI l-au întrebat pe Alexandru Mustiață dacă declarația secretarului general a deranjat funcționarii din Palatul Roznovanu. În premieră, a acceptat să vorbească despre relația profesională cu Denisa Ionașcu. Arhitectul șef subliniază ideea că orice proiect, în special cele ce vizau construirea de locuințe colective, era avizat sau nu după o consultare exhaustivă cu Denisa Ionașcu.
„Este o afirmație (despre declarația secretarului de la DIICOT – n.r.) pe care eu, la acest moment, nu o pot interpreta, din prisma bunei colaborări pe care am avut-o încă de la început cu doamna secretar general, Denisa Liliana Ionașcu, ca fiind veridică. Având în vedere că de câțiva ani buni împart formularul autorizațiilor de construire și al certificatelor de urbanism la rubrica semnături cu doamna secretar general, colaborarea noastră profesională a fost și este una foarte bună.
Dimpotrivă, chiar sunt recunoscător că, de multe ori, doamna Liliana sesizează aspecte – atât tehnice, cât și juridice – pe care le semnalează în cadrul procesului administrativ, structurii de specialitate, în diferite moduri. În încercarea de eficientizare a timpilor și a circuitului administrativ comunicăm prin post-it-uri ori direct, prin apeluri telefonice cu mine sau cu colegii din cadrul aparatului de specialitate, astfel, solicitările doamnei fiind discutate și, de cele mai multe ori, clarificate.
Nu puține au fost cazurile când colegilor și inclusiv mie ne-au scăpat anumite detalii tehnice care au fost sesizate pe circuitul de semnături de către doamna secretar general Liliana, fiind remediate ulterior”, a menționat Alexandru Mustiață.
Deci Denisa Ionașcu știa tot ce mișcă în zona urbanismului și ar fi putut opri oricând o eventuală ilegalitate.
Denisa Ionașcu era consultată și când se propunea construirea unui gard
Alexandru Mustiață a mai explicat că, pentru o bună colaborare și pentru luarea unei decizii corecte, Denisa Ionașcu era consultată și în cazul unor proiecte minore, cum ar fi o simplă împrejmuire a unei proprietăți.
„Autoritatea publică locală este investită cu diverse solicitări, complexitatea lor fiind atât amplă, cât și moderată. Direcția Arhitectură și Urbanism soluționează atât simplele și banalele împrejmuiri, precum și ansambluri rezidențiale de mari capacități. Toate aceste cereri au fost analizate atât juridic, cât și tehnic de doamna secretar general. De exemplu, în cadrul soluționării unor cereri de emitere certificat de urbanism în scopurile de modernizare împrejmuire existentă sau lucrări de dezafectare a unei clădiri sunt solicitate de către dumneaei, în vederea soluționării cererilor, actele de dobândire ale bunurilor ce fac obiectul acestor cereri”, mai spune arhitectul șef.
Toate erorile sunt puse în cârcă Urbanismului
De mai mult timp, la nivelul Primăriei Iași există un blocaj în ceea ce privește emiterea autorizațiilor și certificatelor de urbanism, de care se face vinovată chiar Denisa Ionașcu. Termenele de eliberare imposibile afectează proiectele marilor dezvoltatori, dar și cele ale oamenilor de rând care vor să construiască o banală locuință individuală. Alexandru Mustiață susține că activitatea din cadrul Direcției Arhitectură și Urbanism este etichetată greșit.
„Nu consider că activitatea mea profesională este caracterizată de «erori». Însă constat că în ultima perioada există interpretări ale autorităților și, implicit, ale organelor de cercetare, diferite. Sunt ferm convins că aceste diferențieri în interpretare sunt generate de multe ori de modul lacunar al reglementărilor legislative și, în acest sens, aș vrea să insist ca exemplificare asupra diferențelor de interpretare chiar în cadrul instanțelor. Există hotărâri judecătorești comunicate Direcției Arhitectură și Urbanism din care rezultă că, în același litigiu, instanțele au avut opinii opuse.
Sperăm, în acest sens, ca noua reglementare legală, sub forma Codului, va clarifica foarte mult aceste aspecte diferențiate în interpretare. Actele administrative ce fac obiectul cercetărilor penale au parcurs circuitul administrativ, fiind verificate sub toate aspectele. Am încredere și sunt convins că lucrurile vor fi clarificate într-o manieră corectă, conform legilor care guvernează activitatea administrativă. De asemenea, nu cred că niciunul dintre colegii mei au astfel de declarații (despre mărturia Denisei Ionașcu la DIICOT – n.r.), deoarece apreciez că am o foarte bună colaborare cu întreg aparatul de specialitate din cadrul primăriei, acordând aceeași atenție și importanță fiecărei Direcții în parte, ușa mea fiind deschisă pentru fiecare coleg la orice oră, indiferent de programare sau nu”, a încheiat arhitectul Alexandru Mustiață.
Întâlnire secretă între Denisa Ionașcu și Cristian Stanciu
În edițiile trecute ale BZI au fost prezentate imagini, în exclusivitate, de la o întâlnire secretă petrecută între Denisa Ionașcu și Cristian Stanciu, consilier județean PSD și președinte al Fundației Ecologice Green (FEG), o mașinărie de eliberat diplome de aptitudini. Cei doi au un inamic comun: primarul Mihai Chirica.
Denisa Ionașcu deja se află într-un proces cu edilul-șef. Cristian Stanciu are diverse interese în domeniul imobiliar. Ce doi au petrecut ore la rând în imobilul lui Stanciu de pe strada Păcurari, nr. 78. După întâlnire, în municipiul Iași, procurorii DNA și DIICOT au efectuat mai multe percheziții ce au vizat proiectele imobiliare. Din calitatea de secretar general, Denisa Ionașcu are acces la circuitul documentelor din instituție: detalii, numele beneficiarilor etc.
Există bănuiala rezonabilă că aceste informații puteau ajunge și la Stanciu. În edițiile viitoare ale BZI vor fi prezentate cazuri concrete în care Denisa Ionașcu a blocat eliberarea documentelor din Primăria Iași, doar pentru că a putut…