Peru clasifică identitățile transgender drept persoane cu „probleme de sănătate mintală” în noua lege
Protestatarii au respins noile clasificări ale identității de gen ale Ministerului Sănătății din Peru care a decis că persoanele transgender să fie considerate persoane cu probleme de sănătate mintale. Potrivit susținătorilor LGBTQ+ aceste prevederi contrazic îndrumările Organizației Mondiale a Sănătății.
În aproape orice țară din lume există scandaluri mari legate de drepturile LGBTQ+, drepturi care deseori sunt impuse cu forța. În România, în urmă cu câteva luni a izbucnit un scandal în momentul în care propunerea activiștilor queer din România de a introduce o nouă terminație în limba română, „x”, înlocuind genurile gramaticale masculine și feminine, a generat o serie de dezbateri intense în mediul online și în comunitatea LGBTQ+ din România
Peru clasifică identitățile transgender drept persoane cu „probleme de sănătate mintală” în noua lege
Avocații LGBTQ din Peru au protestat în capitala Lima, după ce Ministerul Sănătății a emis o nouă lege care considera persoanele transgender ca având „probleme de sănătate mintală”.
Decretul suprem, semnat de președintele peruan Dina Boluarte și publicat pe 10 mai, a actualizat lista ministerului cu condițiile de sănătate mintală asigurabile pentru a include „transexualismul”, „tulburările de identitate de gen” și „travestirea”.
În 2019, Organizația Mondială a Sănătății și-a redefinit termenii privind sănătatea legată de identitatea de gen, eliminând condițiile de „incongruență de gen” de la a fi definite ca „tulburări mintale și de comportament” la categoria „condiții legate de sănătatea sexuală”.
„Acest lucru reflectă cunoștințele actuale că identitățile legate de trans și identitățile diverse de gen nu sunt condiții de sănătate mintală și că clasificarea lor ca atare poate provoca un stigmat enorm”, se arată în ghid.
Pe 11 mai, Ministerul Sănătății din Peru a lansat o declarație, insistând că actualizarea este pentru a asigura intervenții cuprinzătoare de sănătate mintală.
„Ministerul își ratifică poziția conform căreia genul și diversitatea sexuală nu sunt boli”. a afirmat. „În acest cadru, ne exprimăm respectul pentru identitățile de gen, precum și respingerea noastră față de stigmatizarea diversității sexuale din țară.”
În ciuda acestui fapt, ministerul a reiterat că actualizarea Planului Esențial de Asigurări de Sănătate al țării va rămâne în vigoare. După ce a fost emisă declarația, un colectiv de peste 60 de organizații naționale LGBTQ a organizat vineri un protest în fața sediului ministerului din Lima, conform nbcnews.com.
Protestul a coincis cu Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Transfobiei și Bifobiei, care este sărbătorită anual pe 17 mai. Organizațiile au declarat într- o declarație comună că decretul perpetuează „o viziune arhaică” care face persoanele transgender ținta agresiunii.
Decizie scandaloasă luată de BEC România la alegerile locale
Biroul Electoral Central încalcă legislația României pentru a satisface cerințele comunității LGBTQ în contextul alegerilor din 9 iunie 2024. Este vorba despre un ghid trimis către toate Birourile Județene, care detaliază cum trebuie să se comporte reprezentanții din secțiile de votare cu persoanele LGBTQ.
Potrivit sursei, există multe situații în care informațiile din actele de identitate ale persoanelor transgender nu corespund complet cu înfățișarea lor. Aceste discrepanțe pot include prenumele și mențiunile privind sexul, care nu reflectă modul în care persoana se prezintă ca bărbat sau femeie. De asemenea, fotografia din cartea de identitate poate să nu fie actualizată în funcție de schimbările fizice pe care le experimentează persoana în timpul tranziției medicale.
Vom vedea dacă vor fi proteste în Peru după ce Ministerul Sănătății clasifică identitățile transgender drept persoane cu „probleme de sănătate mintală” în noua lege