Persoanele trecute prin infecția cu Covid-19 au o imunitate mai mare față de cele vaccinate
Un studiu realizat de cercetătorii de la Centrul Medical Sheba, din Israel, a scos în evidenţă faptul că anticorpii persoanelor care au trecut deja prin Covid-19 oferă cu trecerea timpului o imunitate cu o mai mare rezistenţă faţă de cei generaţi de persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus.
Scopul acestui studiu a fost pentru stabilirea nivelului de protecţie diferenţiat împotriva Covid-19 între persoanele infectate în prealabil și cei vacinați.
Imunitatea persoanelor trecute prin boală, relativ mai mare față de a celor vaccinate
Studiul publicat joi, 10 februarie 2022, şi la care au participat 432 de persoane, nu se axează doar pe cantitatea de anticorpi generaţi ci şi pe randamentul acestora. După luni întregi în care s-a monitorizat continuu starea pacienţilor, rezultatele obţinute au evidenţiat că, iniţial, atât numărul cât şi randamentul anticorpilor era superior celor generaţi de persoanele vaccinate cu ambele doze de vaccin Pfizer, decât cei ai persoanelor care trecuseră prin boală.
Deşi cantitatea de anticorpi a continuat să crească în ambele grupuri, odată cu trecerea timpului însă, randamentul lor a slăbit intre persoanele vaccinate, în timp ce în grupul celor trecuţi prin boala s-a ameliorat.
Spre surprinderea cercetătorilor, datele analizate au scos în evidenţă şi faptul că randamentul şi cantitatea anticorpilor pacienţilor trecuţi prin boală ce aveau un indice de masă corporală de 30 sau superior – ceea ce indică un nivel de obezitate – au fost mai mari, în perioadele de timp studiate, decât la cei al căror indice de masă corporală era sub 30 – anume, persoane cu exces de greutate sau cu greutate normală -.
În concluzie, efectuarea acestui studiu a demonstrat că persoanele cu obezitate ce au trecut prin boală sunt mult mai bine protejate împotriva unei eventuale alte infectări cu virusul Covid-19, spre deosebire de persoanele cu exces de greutate sau cu greutate normală.
Studiul explică nivelul de protecţie diferenţiat împotriva COVID-19 între cei infectaţi prealabil şi cei vaccinaţi
Unul dintre responsabilii acestei cercetări, Cârmit Cohen, lucrare ce va fi prezentată în aprilie la Congresul European de Microbiologie Clinică şi Boli Infecţioase din Lisabona a declarat că rezultatele obţinute oferă informaţie ce poate explica nivelul de protecţie diferenţiat împotriva Covid-19 a sistemului imunitar.
„Aceste rezultate oferă informaţie specifică a răspunsului imunitar ce poate explica nivelul de protecţie diferenţiat împotriva Covid-19 între cei infectaţi prealabil şi cei vaccinaţi”, a declarat Cârmit Cohen.
Alexandru Rafila, despre vaccinarea obligatorie în România
Într-o intervenţie publică, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre vaccinarea obligatorie în România. Ministrul a făcut publice unele date statistice referitoare la felul de boală pe care persoanele nevaccinate îl dezvoltă în comparație cu cele vaccinate.
Alexandru Rafila a arătat faptul că varianta Omicron face mici diferențe în ceea ce privește infectarea persoanelor vaccinate în comparaţie cu cele nevaccinate, dar când vorbim despre procentul de persoane imunizate care fac forme grave ale bolii, situația se schimbă.
Cât privește efectuarea studiului COVID-NET, al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA (CDC), publicat în toamna anului trecut, persoanele nevaccinate au o probabilitate de cel puțin 17 ori mai mare de a fi spitalizate din cauza virusului Covid-19, comparativ cu persoanele care sunt complet vaccinate.
Datele analizate în cadrul studiului efectuat de Centrul Medical Sheba, din Israel, oferă informaţie specifică în ceea ce privește răspunsul sistemului imunitar, ce poate explica nivelul de protecţie diferenţiat împotriva Covid-19 între cei infectaţi în prealabil şi cei vaccinaţi.