Persoanele care-si acopera capul in timpul somnului risca tulburari de memorie. Vezi si alte obiceiuri nocive

de: BZI.ro
09:09, 13 mart. 2012

Pe masura ce oamenii imbatranesc, un motiv principal de ingrijorare, care poate fi frustrant pentru ei este pierderea memoriei. Pe masura ce inaintam in varsta putem uita unele evenimente sau date importante. Atunci cand o persoana sufera de pierderi de memorie sau memorie slaba, acesta indica faptul ca celulele creierului lor nu functioneaza prea bine. Sunt multi factori responsabili de pierderea memoriei, iar printre acestia se numara si unele obiceiuri proaste care distrug neuronii. Daca vreti sa va pastrati creierul sanatos si memoria ascutita multi ani, evitati-le. Iata cateva obiceiuri zilnice care favorizeaza pierderea memoriei:

1. Dieta saraca
Toata lumea stie ca dieta joaca un rol important in sanatatea noastra. Cu toate acestea, ea are, de asemenea, efect negativ asupra memoriei. Studiile au aratat ca alimentele grase pot afecta functia cognitiva. In organism, grasimile in exces pot bloca vasele de sange si pot determina diminuarea neuronilor. Incercati sa consumati acele alimente care sunt bogate in substante nutritive si grasimi bune. In aceasta  categorie intra: pestele gras, legumele verzi, avocado, fructele de padure, fructele oleaginoase, cerealele integrale, etc.

2. Fumatul
Atunci cand o persoana fumeaza, nu doar plamanii, ci, de asemenea, alte organe ale corpului sunt afectate foarte mult. Fumatul poate provoca o varietate de boli, inclusiv Alzheimer. Cercetatorii de la Universitatea din California, la San Francisco, au investigat mai multe studii care au legatura intre fumat si boala Alzheimer. Ei au ajuns la concluzia ca fumatul este un factor de risc ridicat pentru boala Alzheimer, dubland practice riscul de aparitie a acestei afectiuni.

Mai mult de 4000 de substante chimice sunt prezente intr-o tigara si din acestea 43 sunt cancerigene. Nicotina, substanta cea mai periculoasa si cancerigena gasita in tigari are capacitatea de a ucide neuronii. Nicotina afecteaza inclusiv memoria pe termen si scade capacitatea de reactie.

3. Lipsa somnului
Cand dormim, multe celule din corpul nostru se regenereaza. In mod normal, 8 ore de somn pe noapte sunt necesare pentru recuperarea fizica si psihica. Cu toate acestea, organismul poate fi capabil sa functioneze in mod normal si minim 4 ore de somn. 

„Cand dormi e ca si cum ai pune niste energie in banca”, explica dr. Barry Krakow de la Maimonides Sleep Arts and Sciences, citat de Webmd. Prin somn, „corpul se repara literalmente, la nivel celular. Fara somn nu poti face ce ti-ai propus, nici din punct de vedere fizic nici psihic”.

Lipsa somnului incetineste procesul gandirii. Oamenii de stiinta care au analizat lipsa somnului au descoperit ca aceasta duce la scaderea capacitatii de atentie si concentrare si, cu cat este mai dificil sa te concentrezi si sa acorzi atentie unei anumite activitati cu atat te simti mai confuz.

De asemenea, lipsa excesiva de somn afecteaza memoria. Memoria se bazeaza pe o serie de conexiuni nervoase, care se refac si se intaresc in timpul somnului. „Somnul face ca experientele si cunostintele acumulate pe parcursul zilei sa fie stocate in memoria de scurta durata”, explica dr. Avelino Verceles, profesor asistent la Colegiul de medicina al Universitatii Maryland. Fiecare faza a somnului are un rol bine determinat in consolidarea noilor informatii.

4. Consumul de alcool
Consumul de alcool creste riscul de aparitie a problemelor de memorie. Din cauza nutritiei proaste, de multe ori consumul exagerat de alcool duce la leziuni ale creierului. In plus, consumatorii de alcool au un risc mult mai mare de a dezvolta dementa sau pierderea memoriei, mai tarziu in viata. 

Alcoolul afecteaza chimia cerebrala modificand nivelul neurotransmitatorilor din creier. Neurotransmitatorii sunt mesageri chimici care transmit de-a lungul organismului semnalele ce controleaza procesele, comportamentul si emotiile umane

Pe termen scurt, alcoolul poate cauza intreruperi ale memoriei – blackouts, care, desi sunt frecvent asociate consumului de alcool, pot fi induse si de alte substante, Xanax sau Diazepam, de exemplu, atunci cand sunt inghitite in exces. Consumatorii uita ce s-a intamplat dupa consum, nu numai intr-un anumit moment, dar si pe perioade mai indelungate. 

Unele cercetari sugereaza ca un consum moderat de alcool poate fi benefic creierului si reduce riscul de dementa. Asta inseamna ca, nu mai mult de 2 pahare pe zi pentru barbati si unul pentru femei.

5. Sedentarismul
Sportul este bun pentru sanatate si, de asemenea, pentru creier. Potrivit unui studiu american, exercitiile fizice pot preveni pierderea memoriei pe masura ce imbatranim. Mai multe studii sunt necesare pentru a concluziona daca antrenament pot modifica volumul hipocampusului – parte a creierului care  joaca un rol important in sedimentarea informatiilor, a amintirilor.

Si exercitiile mentale stimuleaza creierul. De exemplu jocurile pe calculator, cartile de joc sau de sah, puzzle-uri si mentinerea pur si simplu a interactiunilor sociale active pot sa aduca beneficii creierului.

6. Acoperirea capului in timpul somnului
Multi oameni au obiceiul de a-si acoperi capul cu patura sau perna in timpul somnului. Ei trebuie sa stie ca acest obicei reduce nivelul de oxigen necesar creierului si creste nivelul dioxidul de carbon. Daca este regulat, afecteaza in timp activitatea creierului.

7. Munca solicitanta in timpul unei boli
Bolile slabesc organismul, de aceea odihna este cuvantul de ordine pentru refacere. Cu toate acestea, daca sunteti bolnavi si sunteti fortati sa munciti, atunci creierul va depune un efort suplimentar, iar pe termen lung, functiile sale sunt agravate.