Persoanele care s-au vaccinat împotriva noului coronavirus în străinătate pot face rapelul în România

de: ifrimalex08@gmail.com
17:55, 16 apr. 2021

Persoanele care sunt plecate în străinătate şi s-au vaccinat împotriva noului coronavirus pot face rapelul în România în cazul în care doresc să se întoarcă în ţară. Cetățenii doritori  să li se administreze cea de a doua doză,  trebuie să sune la centrul de imunizare cu 72 de ore înainte de data programării. Aceste informaţii au fost oferite de către Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

„Menţionăm că vaccinarea cu a doua doză se va realiza cu acelaşi tip de vaccin, iar planificarea administrării rapelului pentru cetăţenii care au primit doza întâi pe teritoriul altei ţări se va realiza prin alegerea unui centru de vaccinare din România. Beneficiarul va contacta reprezentanţii centrului ales, de preferat cu cel puţin 72 de ore înainte de data la care ar trebui să li se administreze rapelul”, se arată într-un comunicat CNCAV.

Ce etape trebuie să parcurgă cei care s-au programat

Persoanele care vor să facă rapelul în ţară trebuie să aibă asupra lor în momentul efectuării rapelului actul de identitate care arată că sunt cetăţeni români şi dovada că a făcut prima doză de vaccin, prezentând adeverinţa de vaccinare.
După administrarea vaccinului, datele sunt introduse în Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor (RENV), iar pe adeverinţa de imunizare  vor fi completate informaţiile privind administrarea serului.

Campanie de vaccinare în cabinetele medicilor de familie

Începând cu data de 4 mai 2021 ieşenii se pot vaccina în cabinetele medicilor de familie din judeţul Iaşi. De la începutul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, medicii de familie au avut un rol important în informarea pacienţilor cu privire la programarea pe platforma online pentru vaccinare, administrarea serului și monitorizarea ulterioară a stării lor de sănătate.

„În această clipă, unii nu au răspuns apelului de înscriere pentru a vaccina anti-COVID-19 în cabinete, dar asta nu înseamnă că nu doresc. Nu se pune la îndoială eficiența vaccinului. Reticențele apar din cauza sistemul deficitar de comunicare publică și față de populație. Există tot felul de vești care sunt mai mult sau mai puțin verificate și care pot influența astfel de demersuri”, a explicat dr. Liviu Oprea, președintele Colegiului Medicilor din Iași.

Liviu Oprea vorbeşte despre vaccinurile care pot fi făcute în cabinetele medicilor de familie.

În opinia mea, decidenții din sănătate publică aveau obligația de a interveni pentru a clarifica discuțiile privind o serie de riscuri ale vaccinării. Reticența unor medici vine și din faptul că se gândesc că ei vor începe vaccinarea, dar ce se întâmplă și cu pacienții care vor refuza un anumit tip de vaccin pentru că numai anumite vaccinuri pot fi făcute în cabinetul medicului de familie, ceea ce înseamnă că Pfizer și Modernă cel mai sigur nu vor ajunge în astfel de cabinete, ci vor ajunge celelalte. Noi sperăm, pentru că am văzut că există dorință de vaccinare, că aceste reticențe o să dispară”, a mai explicat dr. Liviu Oprea.

Nu mai este nevoie de programare pentru vaccinul AstraZeneca

Începând de vineri 16 aprilie 2021 ieşenii se pot vaccina cu AstraZeneca fără programare. Pentru vaccinare trebuie să parcurgă câţiva paşi simpli.

„Prezentaţi-vă la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate. Vaccinarea se va realiza în limita capacităţii de vaccinare a centrului. Asiguraţi-vă că nu aveţi simptome asociate COVID19”, au transmis autorităţile.