Persoanele care muncesc după pensionare vor fi sancționate! Iată noua lege care se aplică celor care încasează atât pensie, cât și salariu

de: Mirela Gabriela Todosi
09:20, 17 sept. 2024

Persoanele care muncesc după pensionare vor fi sancționate! Acestea nu vor mai primi puncte de stabilitate, însă în anumite condiții vor fi valorificate la pensie și perioadele lucrate după emiterea deciziei de pensionare. Iată noua lege care se aplică celor care încasează atât pensie, cât și salariu.

Persoanele care muncesc după pensionare vor fi sancționate!

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat ce se va întâmpla cu pensionarii pentru limită de vârstă care şi-au continuat activitatea după emiterea deciziei de pensionare şi care încasează şi pensie publică, şi salariu.

,,Punctele de stabilitate nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public cu venituri pentru care se plăteşte CAS. În situația persoanelor care cumulează pensia cu salariul, pensia se poate recalcula prin adăugarea numărului de puncte realizat după pensionare. Pensionarii pentru limită de vârstă care realizează stagiu de cotizare după data înscrierii la pensie pot solicita recalcularea pensiei, prin adăugarea acestuia o singură dată într-un an calendaristic.”, a precizat Ministrul Muncii.

Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare pentru mame și tați

Simona Bucura Oprescu, Ministrul Muncii, a vorbit recent despre vârsta la care se poate pensiona un bărbat sau o femeie care au copii, conform noii legi a pensiilor.

,,Este o noutate și pentru mame și pentru tați, dacă mama sau tatăl a stat în concediu de creștere copil, și perioada de creștere copil este pe noua Lege 360 pe 2023 perioadă contributivă. La femei, vârsta standard de pensionare este de 62 de ani și patru luni. În cazul femeilor, mai au un beneficiu suplimentar față de bărbați, în sensul că beneficiază și de reducerea vârstei de pensionare cu șase luni, pentru fiecare copil, până la un număr de șapte copii. Deci, dacă ai doi copii beneficiezi de o reducere a vârstei de pensionare cu un an, dacă ai trei copii, un an jumătate. Și în cazul femeilor, cât și în cazul bărbaților, există anexa trei din lege care arată exact, fiindcă în cazul femeilor avem o creștere eșalonată atât a stagiului de cotizare, cât și a vârstei de pensionare.

Puteți să ieșiți la pensie în momentul în care aveți 40 de ani stagiu de cotizare. Din cei 40 de ani, 35 trebuie să fie contributivi. Diferența poate să fie din stagii necontributivitate. Dumneavoastră puteți ieși la 60 de ani cu 5 ani mai devreme față de vârsta standard de pensionare, la bărbați. Dar dacă dumneavoastră aveți 35 de ani contributivi și diferența necontributiv până la 40 de ani, vă puteți pensiona fără nicio penalizare.”, a mai declarat Simona Bucura Oprescu.”, a precizat Ministrul Muncii.

Conform noii legi a pensiilor, punctele de stabilitate nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau pensia de serviciu special cu venituri pentru care se plăteşte CAS. O altă lege recentă va veni în ajutorul actualilor și viitorilor pesionari. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a oferit detalii despre implementarea unui sistem informatic pentru a sprijini toți pensionarii și viitorii pensionari din România. Prin noua platformă se va crea un Spațiu Privat Virtual (SPV) pentru pensionari și asigurați. Pe lângă obținerea informațiilor, beneficiarii vor putea depune și documente, precum cereri pentru bilete de tratament sau ajutoare de deces, inclusiv dosare de pensie în format electronic.