Persoană sensibilă la lumină. Cum se tratează fotofobia

de: BZI.ro
14:52, 10 ian. 2024

Dacă ești o persoană sensibilă la lumină, trebuie să știi cum să tratezi această afecțiune declanșată de o varietate de factori. Cei care se confruntă cu o sensibilitate accentuată în prezența luminii simt o stare de disconfort la nivel ocular, au o senzație de arsură în ochi și se confruntă cu dureri de cap puternice. Iată cum se tratează fotofobia.

Persoană sensibilă la lumină

Sensibilitatea la lumină sau fotofobia reprezintă un disconfort puternic resimțit la nivelul ochilor în prezența luminii puternice, chiar dacă este o lumină naturală sau artificială. O persoană care suferă de fotofobie are dificultăți de adaptare la trecerea de la lumină la întuneric și invers.

Principalele cauze ale apariției sensibilității la lumină sunt bolile oftalmologice, neurologice, dar și expunerea prelungită la lumina artificială.

În prezența luminii naturale sau artificiale persoana care suferă de fotofobie va închide ochii, va avea senzația de usturime oculară și chiar va manifesta dureri de cap, vertij și stări de greață. Unele persoane au dureri oculare, vedere încețoșată și însoțită de lăcrimare și de înroșirea ochilor. Vertijul se manifestă prin stări de greață, vărsături, senzație de piuit în urechi, tahicardie și transpirație excesivă. Tratamentul vertijului depinde de cauze și de cât de grave sunt simptomele. Stările de vertij pot fi declanșate de numeroși factori.

Dacă sensibilitatea la lumină se manifestă o perioadă lungă de timp, este bine să mergem de urgență la medic. Fotofobia este o afecțiune cu care se confruntă tot mai multe persoane indiferent de vârstă.

Cum se poate preveni fotofobia

Pentru a preveni sau trata sensibilitatea la lumină, medicii oftalmologi recomandă purtarea ochelarilor de soare la lumină și ochelarii de vedere cu lentile heliomate. Acestea se închid în prezența radiațiilor ultraviolete și devin transpartente când stăm în interiorul unei încăperi.

Cei care petrec mult timp la calculator trebuie să poarte ochelari cu lentile speciale, ce au filtru de protecție. Sensibilitatea la lumină poate cauza în timp eroziune corneană. În acest caz, oftalmologul va prescrie un tratament medicamentos cu picături cu antibiotic.

Un alt mod de a preveni fotofobia este să evităm expunerea la lumină puternică a soarelui sau la lumina artificială. Importanți sunt și ochelarii de soare cu protecție UV atunci când ieși la lumina soarelui. Ochelarii de soare vor reduce riscul de fotofobie, la fel și ochelarii speciali pentru computer.

Sensibilitatea la lumină poate să apară nu doar la adulți, ci și la copii. Copiii pot avea fotofobie în mod natural dearece pupilele sunt mai mari decât la adulți și intră o cantitate de lumină mai mare în interiorul ochilor.

Totodată există și o predispoziție la fotofobie. Persoanele cu o culoare mai deschisă a ochilor sunt mai expuse la lumină față de cei cu ochii căprui sau negri.  Este cazul celor cu ochi verzi sau albaștri. Aceștia au nevoie de o protecție oculară aparte.

Fotofobia poate afecta calitatea vieții, de aceea dacă o persoană manifestă sensibilitate la lumină o perioadă lungă de timp, aceasta trebuie să consulte de urgență un medic specialist. Fotofobia este declanșată de numeroși factori, dar poate fi prevenită și tratată rapid.