Perioada de ovulație te poate ajuta să afli când poți rămâne însărcinată. Ce mituri există despre fertilitate
Când poți rămâne însărcinată este o întrebare pe care tot mai multe femei și-o pun. Actul sexual trebuie să fie în ziua ovulației sau cu 5 zile înainte. Cu toate că este destul de greu de calculat, simptomele acesteia vă pot semnala când este momentul oportun. Cele mai frecvente semne sunt secreția abundentă și temperatura bazală după care te poți ghida.
De asemenea, există câteva mituri pentru femeile ce doresc să rămână gravide. Acestea nu vă ajută și vă împiedică să aveți un copil.
Zile fertile, când poți rămâne însărcinată
Dacă te-ai întrebat când poți rămâne însărcinată, trebuie să știi faptul că sunt șase zile pe lună când se poate întâmpla. Acestea sunt primele cinci zile înaintea ovulației și ziua ovulației. De asemenea, pentru a putea știi când ați putea rămâne gravidă, trebuie să știți când veți avea cu exactitate ovulația. Procesul este destul de greu prezis. Totuși, puteți să vă ghidați după anumite semne pe care organismul vi le transmite. Dacă observați o secreție vaginală abundentă, vâscoasă și cu o consistență ca cea a albușului este foarte posibil să vă aflați la ovulație. Alte simptome la care mai puteți fi atentă este temperatura corpului, ce va crește puțin, iar colul uterin se ridică. Unele femei mai pot avea dureri abdominale în timpul procesului. În cazul unui ciclu menstrual regulat de 28 zile, ovulația are loc în ziua a 14-a, perioada fertilă fiind în zilele 9-20.
Totodată, trebuie să știți faptul că puteți rămâne însărcinată și chiar dacă alăptați, în anumite condiții. În cazul femeilor ce alăptează copilul la sân foarte des, la fiecare 4-6 ore, nu vor putea rămâne gravide deoarece este stimulată secreția de prolactină. Totuși, persoanele ce îl hrănesc la sân pe cel mic mai rar, au șanse mult mai mari de a rămâne însărcinate, chiar dacă nu au menstruație. Femeile ce se află la menopauză nu mai pot concepe un copil. În cazul în care aveți sângerări neregulate există o șansă de a rămâne însărcinată, însă este mai greu de programat.
Mituri despre fertilitate ce nu te ajută să rămâi însărcinată
Dacă îți dorești un copil, cu siguranță ai stat mult pe gânduri și ai calculat cu exactitate ziua ovulației sau ai planificat momentul în care ar trebui să întrețineți relații sexuale. Totuși, în folclor există mai multe mituri ce nu sunt adevărate și nu te ajută să ai un copil. Unul dintre acesta este faptul că trebuie să faci sex în ziua cu numărul 14 a ciclului. Nu este tocmai adevărat deoarece multe femei au ciclul neregulat, iar data exactă nu poate fi calculată. Mai mult de atât, majoritatea persoanelor nu ovulează fix în aceeași zi, în fiecare lună. O altă metodă ce nu te ajută să rămâi gravidă este temperatura bazală.
Deși este folositoare pentru a putea învăța despre menstruația ta, nu este foarte exactă. Când temperatura bazală a crescut, înseamnă că deja ai ovulat. Totodată, există mitul conform căruia, infertilitatea se poate trata cu costuri extrem de mari și nu oricine își poate permite. Prejudecata împiedică foarte multe cupluri să solicite ajutor din partea medicului specialist pentru a se putea trata. Trebuie să știi faptul că nu toate persoanele au nevoie de fertilizare în vitro, infertilitatea putând fi remediată și prin intermediul medicamentelor.
Dacă te-ai întrebat când poți rămâne însărcinată, trebuie să știi că un copil se poate concepe chiar și dacă ai menstruația neregulată.