Pericolul neștiut al mușcăturilor de căpușe. Ce să faci atunci când ești înțepat de căpușă și care este tratamentul pe care îl aplică medicii pentru boala Lyme?
Toți ieșenii trebuie să știe care este pericolul neștiut al mușcăturilor de căpușe. Specialiștii spun că în lunile mai-iulie, aceste insecte fac cele mai multe victime. Redactorii BZI au discutat cu medicii ieșeni și au aflat ce trebuie să faci atunci când ești atacat de acestă insectă și care este tratamentul care se aplică pentru boala Lyme
Vara, căpușele atacă cel mai frecvent. Puțini știu despre pericolul mușcăturilor de căpușe. Mulți cred că e o glumă și aleg să-și scoată singuri căpușa din piele. Medicii ieșeni avertizează că acest gest poate avea repercusiuni grave. Cei care nu se prezintă la spital pentru a beneficia de un tratament potrivit în urma mușcăturii unei căpușe se pot alege cu boala Lyme, o boală frecvent întâlnită și cu repercusiuni grave asupra stării de sănătate. După ce ai fost mușcat de căpușă, trebuie să te prezinți de urgență la medic. Acesta îți va prescrie un tratament de 7 zile cu antibiotic.
Câte tipuri de căpușe există?
În România, specialiștii au identificat 27 de specii de căpușe. Cea mai frecventă specie, întâlnită și în regiunea Moldovei, este Ixodes ricinus. Căpușele sunt considerate cel mai mare tip de acarieni, având o lungime de 2-30 mm, în funcție de specia din care fac parte, dar și stadiul de viață. Masculii sunt în general mai mici ca dimensiune decât femeile. Spre deosebire de alte insecte, căpușele nu au cap, antene, torace sau abdomen. Ixodes ricinus, cea mai frecventă specie de căpușe prezentă în România, depune ouă la suprafața pământului. Din ouă ies larvele parazitare care se prind de animelalele mici din pădure. Se depozitează în general pe șopârle, pe păsări și mamifere. După metamorfoză se urcă pe plante. De acolo atacă animalele mari și oamenii.
Ce pățești dacă te mușcă o căpușă?
Pentru a afla care sunt pericolele la care te expui atunci când te mușcă o căpușă, redactorii BZI au discutat cu prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.
„Nu întotdeauna pățești ceva dacă te mușcă o căpușă. Nu toate căpușele determină boala Lyme, cea mai cunoscută boală transmisă prin mușcătura de căpușă. Suntem în plin sezon, iar căpușele fac din ce în ce mai multe victime. Ieșenii trebuie să știe că nu orice căpușă poate transmite o anumită boală, dar că simpla mușcătură reprezintă un pericol. Cel mai frecvent pericol la care te supui prin mușcătura acestei insecte este boala Lyme, numită și boala cu 1.000 de fețe. Este supranumită astfel pentru că atacă foarte multe componente ale organismului uman”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.
Căpușele la câini
Căpușele atacă mai frecvent câinii decât oamenii și asta pentru că patrupedele se plimbă mai frecvent aproape de locurile unde viețuiește acest tip de insectă. Odată ajunsă pe animalul gazdă, căpușa se atașează cu regiunea bucală pe pielea acestuia și se hrănește cu sânge. Primele semne sunt înroșirea și iritarea pielii în exact locul mușcăturii. Prin mușcătura lor, căpușele pot trasmite boli parazitare, virale sau infecții bacteriene care pun în pericol viața câinelui. Căpușele sunt violente și pot pune în pericol viața animalului atacând sistemul imunitar sau chiar nervos. Cele mai cunoscute boli transmisibile prin mușcătura de căpușă la câine sunt Boala Lyme, Anaplasmoza, Hepatozoonoza, Ehrlichioza si Babesioza. Căpușele se așază în general în zonele cu piele subțire. Acestea pot fi detectate prin atingere. Specialiștii recomandă ca atunci când vrei să scoți o căpușă din pielea câinelui, pentru a evita pericolul de a rămâne acolo, trebuie să împarți părul în două pentru ca zona să fie vizibilă. Folosește o pensetă subțire și solidă și apucă parazitul cât mai aproape de piele. Trebuie să tragi ușor în sus, punând presiune pe piele până când căpușa de desprinde. Curăță zona cu un dezinfectant. Pentru a evita posibilele complicații, du câinele la veterinar.
Căpușele la copii
Copiii care sunt mușcați de căpușe trebuie transportați de urgență la spital. Părinții trebuie să știe că îndepărtarea căpușei la domiciliu atrage după sine repercusiuni grave. După o zi de picnic în pădure te gândești că nu vrei să mai ajungi la spital. Prof. dr. Carmen Dorobăț spune că trebuie să vă prezentați la Unitatea de Primiri Urgențe a celui mai apropiat spital.
„Și copiii pot suferi din cauza unei mușcături de căpușe. Nu există diferențe între repercusiunile pe care le poate avea mușcătura de căpușă la adult și la copil. Pericolul este același. Neprezentarea la spital pentru urmarea unui tratament cu antibiotic poate atrage după sine infectarea locului în care a avut loc mușcătura sau îmbolnăvirea cu boala Lyme. Recomandăm părinților să ducă copilul la o Unitate de Primiri Urgențe, iar medicii le vor explica toate măsurile care trebuie să fie luate”, spune prof. dr. Carmen Dorobăț.
Boli transmisibile prin mușcătura de căpușă, boala Lyme
Cea mai frecventă boală transmisă prin mușcătura de căpușă este boala Lyme. La Iași au fost numeroase cazuri în care pacienți mușcați de căpușă au fost diagnosticați cu această boală.
„Boala Lyme, boala cu 1.000 de fețe, este cea mai întâlnită boală transmisibilă prin mușcătura de căpușă. Pacientul cu boala Lyme poate observa cum zona roșie se extinde progresiv pe corp, are senzație de oboseală, de amorțeală a membrelor, suferă de dureri de cap. Totodată, pacientul poate prezenta dureri articulare generalizate, să observe manifestări dermatologice. Diagnosticarea se face după ce pacientul este întrebat dacă a fost sau nu mușcat de o căpușă. La pacienții cu boala Lyme se fac analize specifice de depistare, iar tratamentul este de 28 de zile cu antibiotic, urmând să revină periodic la control”, adaugă prof. dr. Carmen Dorobăț.
Cum scoți singur o căpușă din piele?
Pe internet circulă tot felul de informații referitoare la felul în care îți poți scoate singur o căpușă din piele. Medicii avertizează că scoaterea acasă a unei căpușe din piele atrage repercusiuni grave. De aceea, indicat este să nu o faci și să te prezinți de urgență la spital.
„Niciodată să nu vă scoateți singuri căpușele din piele. Trebuie să vă prezentați la spital. În caz contrar, pot apărea infecții, sau, în cel mai rău caz, să vă îmbolnăviți. O căpușă scoasă necorespunzător din piele poate provoca suprainfecții, iar starea de sănătate a pacientului se va agrava. Mergeți la cea mai apropiată Unitate de Primiri Urgențe. Acolo, medicii specialiști se vor ocupa de tot ceea ce trebuie pentru ca aceasta să fie scoasă în siguranță din piele”, adaugă prof. dr. Carmen Dorobăț.
Tratamentul mușcăturii de căpușă
Dacă ești mușcat de căpușă trebuie să te prezinți la medic. Acesta va decide dacă vei primi sau nu tratament. În cazul în care se instalează o infecție, vei primi tratament cu antibiotic timp de 7 zile. Dacă ești diagnosticat însă cu boala Lyme, tratamentul este de lungă durată și repercusiunile sunt grave.
„Nu există un tratament al mușcăturii de căpușă. Există tratament cu antibiotic pentru 7 zile, pentru pacienții cu infecție, pentru prevenirea bolii Lyme. Cei cu boala Lyme vor primi tratament cu antibiotic timp de 28 de zile. Totodată, pacienții cu Lyme vor fi dispensarizați pe perioada tratamentului pentru că boala poate aduce complicații neurologice, renale și cardiace”, încheie prof. dr. Carmen Dorobăț.