Pericolul din carnea de pui – antibioticele, hormonii de creștere și arsenicul
Pericolul din carnea de pui. Este un preparat care aproape că nu lipsește din alimentația noastră, însă ascunde uneori un pericol. Și ne referim tocmai la acea carne de pui care este injectată cu hormoni de creștere. Sau care provine de la păsări „îndopate” cu antibiotice ori chiar cu… arsenic.
Ne place tuturor, dar ar trebui să avem grijă atunci când cumpărăm carne de pui din comerț. Și aceasta deoarece există riscul ca aceasta să fie injectată cu hormoni de creștere. Mai mult, un studiu realizat în SUA arată că în peste 70% din mostrele analizate s-a găsit arsenic. Și aceasta, potrivit cercetătorilor de la Centrul de Sănătate Johns Hopkins, din cauza cerealelor cu care sunt hrăniți puii. Hrana puilor din anumite ferme conține arsenic deoarece acesta ar avea următoarele roluri:
– împiedică apariţia infecţiilor la pui,
– accelerează creșterea păsărilor,
– conferă o culoare plăcută cărnii.
Numai că intervine o problemă când această carne este gătită la temperaturi mari. Astfel, nivelul de arsenic creşte îngrijorător de mult, ceea ce dăunează sănătății. Printre altele, arsenicul poate creşte riscul dezvoltării de cancer de vezică urinară, de plămâni şi de piele.
Pericolul din carnea de pui
Totodată, puii crescuţi în marile ferme sunt injectaţi cu hormoni și steroizi. Astfel, le aste accelerată creșterea și ajung mai repede la greutatea optimă pentru a fi comercializați. Numai că, efectele acestor hormoni sunt dăunătoare organismului uman. S-a evidențiat faptul că carnea astfel tratată favorizează apariția și acelerează creșterea tumorilor. Ba chiar, ei sunt mult mai periculoşi în cazul femeilor, ducând la formarea de tumori chistice ovariene sau de fibroame uterine.
Nu în ultimul rând, probleme de sănătate pot apărea și la băieții sub 10-12 ani. În cazul acestora apar anumite crize genitale, care constau în inflamarea glandelor mamare. În anumite situații s-a constatat şi secreţia unui lichid din glandele mamare.
În alte cazuri, au fost identificate bacterii periculoase în carnea puilor crescuţi la nivel industrial. Și aceasta deoarece păsările sunt înghesuite în spații foarte mic şi îndopaţi cu hrană concentrată. Îar în astfel de cuşti își fac apariția bacterii foarte periculoase, printre care şi stafilococul auriu. De asemenea, carcasele de pui, atunci când sunt tranșate, se pot infesta cu materii fecale. Astfel, pot transmite Salmonella sau chiar E.coli, care poate provoca infecţii urinare și enterocolite. Ba chiar în unele cazuri ne pot pune viaţa în pericol.
Cum ne afectează antibioticele din carnea de pui
La fel de periculoase pentru oameni sunt și antibioticele cu care sunt „îndopați” puii. În goana după profituri enorme şi rapide, producătorii administrează păsărilor doze mari de medicamente. Folosirea acestora este în mare parte justificată de necesitatea prevenirii unor eventuale epidemii. Însă de cele mai multe ori, producătorii recurg la o astfel de medicație pentru a camufla condiţiile improprii în care este crescută vietatea.
Mai mult, administrarea antibioticelor are ca scop sporirea termenului de valabilitate a cărnii. Însă consumarea cărnii de pasăre cu antibiotice ne face un deserviciu imens. Astfel, organismul se obișnuiește cu antibioticele, care îşi vor pierde treptat eficacitatea în faţa agenţilor patogeni. Iar în viitor, pentru o amigdalită simplă sau o bronşită va trebui să recurgem la medicamente mai puternice. Mai mult, antibioticele pot cauza unele reacţii alergice severe. Antibioticele din carne pot determina, de asemenea, scăderea imunităţii, în special la copii.
Cum recunoaștem carnea de pui cu hormoni
Pentru a afla dacă puiul cumpărat este plin de hormoni sau antibiotice, trebuie să fii atent la miros. Un pui care nu a fost „îndopat” cu hormoni și antibiotice nu ar trebui să aibă niciun fel de miros. Lipsa mirosului de chimicale atestă faptul că puiul nu a fost injectat cu hormoni sau antibiotice. Pe de altă parte, carnea nu trebuie să fie alunecoasă sau vâscoasă. Nu în ultimul rând, evită să cumperi carnea care are un termen de valabilitate mare. Acesta este un alt indiciu al antibioticelor și hormonilor din pui.
Așadar, pentru a evita pericolul din carnea de pui trebuie să fim atenți ce cumpărăm. Carnea de pui care arată prea bine sigur a trecut printr-un proces de înfrumusețare. Și acesta are la bază, în primul rând, hormoni de creștere și antibiotice.