Pericolul de explozie continuă la Crevedia. Echipajele de pompieri şi specialişti acţionează pentru răcirea cisternelor
Echipajele de pompieri şi specialişti acţionează în continuare pentru răcirea cisternelor aflate în zona staţiei GPL de la Crevedia, iar zona este balizată, informează luni IGSU, la aproximativ 40 de ore de la producerea primei explozii. La acţiuni participă peste 20 de pompieri cu trei maşini de stingere de la ISU Dâmboviţa, o maşină de stingere de la ISUBIF şi o ambulanţă SMURD de la ISU Dâmboviţa, a declarat pentru Agerpres șefa Serviciului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Alina Moisoi.
Potrivit sursei citate, la fiecare patru ore un echipaj CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic, Nuclear) efectuează verificări şi măsurători.
12 răniți în timpul exploziilor de la stația GPL din Crevedia au fost externați, iar alți trei sunt în stare critică, intubați și ventilați mecanic, potrivit raportului Ministerului Sănătății transmis luni, în timp ce 29 de pacienți sunt în stare medie sau ușoară.
Două explozii au avut loc sâmbătă la stația GPL din Crevedia. Doi oameni – soț și soție – au murit. Au fost în total 58 de victime, dintre care 43 sunt angajați ai Ministerului de Interne – pompieri, polițiști și jandarmi care au acționat la fața locului.
Reacția Comisiei Europene după exploziile de la Crevedia
Douăsprezece persoane care au suferit arsuri grave în explozia de sâmbătă de la o staţie de gaz lichefiat din Crevedia au fost deja transferate în spitale din alte ţări europene, a anunţat luni Comisia Europeană, care a precizat că în total, nouă ţări s-au oferit să primească pacienţii prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE.
Cele nouă ţări sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Norvegia şi Suedia.
Belgia, Italia, Austria, Germania şi Norvegia au primit deja 12 pacienţi.
Două persoane au fost ucise şi 56 rănite în urma a două explozii. Printre răniţi, sunt 39 de pompieri care interveneau după ce s-a produs prima explozie.
În aceeaşi zi, România a solicitat asistenţă, prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, pentru tratarea a 18 pacienţi cu arsuri grave.
„Exploziile tragice din România au afectat zeci de persoane, inclusiv primii respondenţi, care au nevoie de îngrijiri medicale urgente. Gândurile mele rămân alături de victime, de familiile şi colegii lor în aceste momente. (…) Mulţumesc tuturor ţărilor pentru că şi-au extins solidaritatea faţă de România în aceste momente negre, când este cel mai necesar. Obiectivul nostru acum este să salvăm vieţi”, a declarat comisarul european pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič, citat într-un comunicat.
Centrul de coordonare a răspunsului la situaţii de urgenţă al UE este în contact permanent cu România şi cu autorităţile europene pentru a mobiliza orice asistenţă suplimentară necesară, precizează comunicatul.