Pericolele aerului umed. Vezi si cum iti poti face singur un dezumidificator
Desi este un element invizibil, impactul pe care il are umiditatea aerului asupra calitatii vietii este considerabil. Motiv pentru care trebuie sa acordam o importanta sporita nivelului de umiditate din aerul pe care il respiram.
Este cunoscut faptul ca un mediu cu o umiditate ridicata este favorabil virusului gripal, prin faptul ca ii prelungeste durata de viata. Mentinerea umiditatii la un nivel optim (intre 40 si 60 %), ne ajuta in lupta impotriva acestuia. De asemenea, o umiditate de peste 60 % contribuie semnificativ la dezvoltarea ciupercilor de mucegai, al caror spori sunt daunatori sanatatii prin faptul ca provoaca aparitia simptomelor de nas infundat, iritarea ochilor si chiar febra si dificultati de respiratie.
Afectiuni cauzate de mucegaiuri. Vezi ci cum poti preveni aparitia mucegaiurilor
In schimb, aerul prea uscat este un potential risc pentru sanatate deoarece poate provoca afectiuni respiratorii precum: bronsita, sinuzita, astmul sau sangerari nazale, intrucat determina epuizarea fluidelor din organism prin transpiratie. Umiditatea scazuta (sub 30 %) afecteaza vizibil pielea prin faptul ca provoaca crapaturi, inflamatii si descuamare.
Daca te confrunti cu un exces de umezeala ai nevoie de un dezumidificator. Daca nu iti permiti un dezumidificator electric, iti poti face singur unul clasic. Ai nevoie in primul rand de clorura calciu – o sare care se foloseste atat in industria alimentara ca coagulant (cheag pentru iaurturi, branzeturi etc), cat si pentru deszapezirea drumurilor pentru ca creste temperatura de inghetare. Fiind o substanta higroscopica absoarbe bine umezeala, motiv pentru care este folosita pentru dezumidificatoare.
Mai ai nevoie si de: o cutie de plastic cat mai larga – cutii de branza, galetuse de iaurt/smantana, etc., o bucata de panza, elastic sau sfoara.
Cum poti face un dezumidificator
Clorura de calciu se poate cumpara de la magazinele de bricolaj sau de materiale de constructii. Pune-o in recipientul de plastic ales astfel incat sa umpli jumatate din vas. Pentru o camera normala este necesar 1 kg de clorura de calciu. Acopera vasul cu panza si leaga-l la gura cu elastic sau sfoara. Pune-l in colturi sau in locuri greu accesibile pentru a nu fi rasturnat.
Dupa o luna, arunca clorura de calciu, spala si usuca bine vasul si umple-l din nou.