Pericol de moarte pe trotuarele din Iași. Trotinetele electrice sunt conduse haotic, fără ca vreo regulă de circulație să fie respectată: „Îmi este și frică să trec” – FOTO
Ieșenii sunt revoltați de cei care se deplasează cu trotinetele electrice cu viteză mare pe trotuare. Deși legea spune clar pe unde trebuie să circule, aproape toți ignoră acest lucru
Trotinetele electrice sunt din ce în ce mai folosite în municipiul Iași, însă aproape toți utilizatorii încalcă legea. Pietonii se simt în pericol când merg pe trotuar, iar în unele cazuri a fost necesară și intervenția polițiștilor. Totuși, în ciuda avertismentelor și informărilor, majoritatea oamenilor continuă să meargă cu trotinetele și bicicletele direct pe trotuar.
Ieșenii sunt îngroziți de trotinetele electrice
Majoritatea celor care merg pe trotinete încalcă legea în fiecare zi, deoarece circulă pe trotuare în special. Legea este clară, iar oamenii trebuie să se deplaseze pe pista de biciclete sau chiar pe stradă, pe lângă bordură. De asemenea, pe pietonalul Ștefan cel Mare, zilnic, trec sute de biciclete și trotinete electrice, însă în mod normal nu este permis. Aleile nivelate de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt nu sunt piste pentru biciclete sau trotinete.
Acestea nu sunt destinate nici utilizatorilor de role. Desigur că este o problemă și faptul că prin oraș nu sunt multe piste de biciclete. Trotinetele sunt un real pericol, deoarece pe trotuare circulă copii și bătrâni, care riscă să se rănească destul de grav. Având în vedere viteza cu care circulă unii oameni pe trotinetă, impactele pot fi chiar fatale.
„Le-am mai folosit, este simplu, dacă te grăbești și vrei să ajungi undeva, te-ai urcat pe trotinetă și ai plecat. Sincer, eu mergeam întotdeauna pe trotuar, nu știam că încalc legea, dar nu m-a oprit nimeni până acum, am și eu grijă”, povestește un tânăr de 17 ani.
Unii trecători sunt puși în pericol de modul cum sunt folosite trotinetele electrice în special de tineri. Mulți trec în viteză pe trotuar, iar pietonii nu mai au pe unde să meargă și trebuie să se ferească în zonele înguste. De asemenea, multe trotinete electrice sunt lăsate aiurea, încurcând circulația.
„Prin Podu Roș, seara, dacă mergi pe trotuar, când treci podul, riști să te ia înainte, dacă nu te ferești. Sunt grupuri de băieți, se adună câte 5-6 și gonesc cu trotinetele. Păi, eu, femeie bătrână, ce fac când vine cu viteză spre mine. Ar trebui amendați tinerii ăștia care merg cu așa viteză. Vă spun că mi-e și frică să trec prin anumite locuri, să nu dea cineva peste mine”, a spus o femeie în timp ce trecea pe bulevardul Ștefan cel Mare.
Polițiștii au aplicat amenzi
Majoritatea celor care folosesc trotinetele electrice circulă cu ele direct pe trotuar, fără a ști că încalcă legea. De asemenea, în mod normal, la trecerile de pietoni ar trebui să coboare de pe vehicul ca să traverseze strada, însă acest lucru nu se întâmplă. Amenzile pot să ajungă până la 1.100 de lei, în cazul în care nu sunt respectate regulile. Primăria Iași ar trebui să monteze indicatoare care să arate că sunt interzise aceste vehicule pe bulevard.
„Actul normativ care reglementează circulaţia pe drumurile publice, respectiv OUG nr. 195/2002, a suferit numeroase modificări, prin urmare în anul 2020, Guvernul României a adoptat O.U.G. nr. 13/2021 prin care s-a modificat conţinutul art. 100, introducând pct. 14 nerespectarea normelor privind circulaţia bicicletelor sau a trotinetelor electrice, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 1 punctul 8. Într-adevăr au fost situații semnalate în oraș în care poliția a trebuit să intervină și chiar au fost aplicate și amenzi. Legea spune clar că trotineta electrică nu trebuie să circule pe trotuar. În mod normal oamenii trebuie să circule cu trotineta electrică pe pista de biciclete, în caz de nu există, atunci trebuie să circule pe drumurile unde limita de viteză este 50 de km pe oră”, au transmis polițiștii din Iași.
Trotinetele sunt vandalizate în continuare
Odată cu temperaturile ridicate, trotinetele electrice sunt folosite tot mai mult. În același timp, companiile se confruntă și cu o problemă constantă, vandalismul. Unele vehicule sunt aruncate prin râuri, sparte sau au piese lipsă.
„Sezonul abia a reînceput după perioada rece care a urmat iernii, însă observăm o creștere a numărului de curse în Iași. Pe de o parte, a crescut datorită venirii primăverii, pe de alta, pentru că serviciile de închiriere a trotinetelor electrice sunt mai bine implementate la nivelul întregului oraș. Din păcate, actele de vandalism nu au dispărut complet, dar am observat o scădere a lor. Bolt depune eforturi constante de a educa utilizatorii de trotinete prin campanii derulate, la nivel național, alături de autoritățile locale și reprezentanți ai poliției. În plus, recent, am introdus tehnologii noi care au rolul de a îmbunătăți comportamentul utilizatorilor și de a descuraja actele de vandalism”, a transmis Călin Leuștean, contry manager Bolt România.
Ieșenii care circulă cu trotinetele electrice ar trebui să verifice din nou legea, până nu vor răni un pieton de pe trotuar.