Performanță remarcabilă a studenților UAIC la SEERC 2024, cel mai vechi și prestigios concurs de algoritmică și programare
Performanță remarcabilă a studenților UAIC la SEERC 2024, cel mai vechi și prestigios concurs de algoritmică și programare! Echipele Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au obținut rezultate excelente la etape Sud-Est Europeană a ICPC, desfășurată în format fizic după patru ani de pauză, una dintre echipe calificându-se la etapa Europeană din Portugalia
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a fost reprezentată la SEERC 2024, etapa Sud-Est Europeană a Concursului Internațional de Programare ICPC, de trei echipe formate din studenți ai Facultății de Informatică, coordonate de antrenori dedicați. Competiția, organizată în perioada 16 – 17 noiembrie 2024 de Universitatea Politehnică din București și Universitatea Națională Ivan Franko din Liov, Ucraina, a fost un adevărat test de excelență și adaptabilitate, reunind 92 de echipe din 58 de universități din opt țări.
Performanță remarcabilă a studenților UAIC la SEERC 2024, cel mai vechi și prestigios concurs de algoritmică și programare
Potrivit detaliilor publicate pe pagina de Facebook a Facultății de Informatică din Iași, cele trei echipe participante au înregistrat rezultate remarcabile la SEERC 2024.
Participarea a marcat o performanță notabilă pentru UAIC, a cărei primă echipă, [UAIC] PrisonerOfAzkaban, a ocupat locul 11 și s-a calificat la etapa europeană ICPC-EUC, care va avea loc în martie 2025, la Porto, Portugalia. Celelalte două echipe ale UAIC, [UAIC] Washbin și [UAIC] GALI, au obținut locurile 16 și 22, fiind, de asemenea, recunoscute cu mențiuni speciale pentru performanțele lor remarcabile.
Cele trei echipe ale Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași au avut o prestație deosebită, în pofida dificultăților întâmpinate. Prima echipă, [UAIC] PrisonerOfAzkaban, formată din studenții Andrei Boacă, Alexandru Gheorghieș și Matei Chiriac, antrenată de asistentul universitar și doctorand Alexandru Ioniță, a rezolvat 8 din cele 13 probleme propuse, acumulând o penalizare de aproximativ 15 ore. Performanța lor a fost răsplătită cu calificarea la etapa europeană, unde vor concura pentru un loc în finala mondială.
A doua echipă, [UAIC] Washbin, alcătuită din Ovidiu Rața, Robert Popa și Răzvan Rotaru, sub îndrumarea masterandului Iulian Oleniuc, a rezolvat tot 8 probleme, însă cu o penalizare cumulată de 19 ore. Echipa [UAIC] GALI, formată exclusiv din studenți de anul I, Alin Răileanu, Gabriel Turbincă și Liviu Dărăbăneanu, coordonați de lectorul Paul Diac, a rezolvat 7 probleme, fiind cea mai bine clasată a treia echipă a unei universități din competiție.
Andrei Boacă, un tânăr pasionat de informatică, a reușit să câștige două medalii de aur și una de argint la concursuri internaționale.
O ediție cu provocări și reușite
Ediția 2024 a SEERC a fost una specială, marcând revenirea competiției în format fizic după patru ani de desfășurare exlusiv online, cauzată inițial de pandemia COVID-19 și ulterior de războiul din Ucraina. Concursul s-a desfășurat simultan în două locații, București și Liov, iar sincronizarea dintre cele două centre a fost îngreunată de alarmele antiaeriene care au întârziat începerea probelor la Liov. În ciuda acestor dificultăți, competiția s-a derulat în condiții de siguranță, iar echipele din Ucraina au demonstrat un curaj admirabil, participând din adăposturi subterane.
În plus, efortul organizatoric pentru revenirea la formatul fizic a fost considerabil, dar a adus bucuria revederii între participanți, antrenori și organizatori din întreaga regiune. Pentru echipele UAIC, participarea a reprezentat o provocare suplimentară, având în vedere că majoritatea membrilor sunt în primul an de studii și au susținut examene parțiale imediat după competiție.
Echipa [UAIC] PrisonerOfAzkaban continuă antrenamentele pentru etapa europeană din Porto, unde vor reprezenta UAIC și România în competiția pentru un loc în finala mondială ICPC. În paralel, Facultatea de Informatică de la UAIC pregătește selecțiile pentru echipele care vor reprezenta universitatea în sezonul următor.
Performanță remarcabilă a studenților UAIC la SEERC 2024, cel mai vechi și prestigios concurs de algoritmică și programare! Cu o tradiție solidă în concursurile de algoritmică și programare, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași își menține poziția de lider în regiune, datorită eforturilor studenților și antrenorilor care demonstrează constant excelență și determinare.