Percheziţii uriașe la Iași şi în România la persoanele bănuite de trafic cu arme – FOTO
În această dimineață, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – IGPR, sub supravegherea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 2 București, efectuează 103 percheziții domiciliare, în municipiul București și 36 de județe, printre care și Iași, într-un dosar de nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor și contrabandă calificată.
Acțiunea vizează creșterea gradului de siguranță și scoaterea din circuitul ilegal a unor arme de foc, scurte și lungi, care ar fi fost introduse pe teritoriul României, prin intermediul unor firme de curierat rapid.
Percheziții uriașe la Iași și în România la persoane bănuite de trafic cu arme
Conform datelor existente, sunt zeci de județe, printre care și Iași, luate la percheziționat de oamenii legii. Mai multe persoane sunt bănuite că au făcut trafic cu arme. Anchetatorii arată faptul că mai multe persoane fizice au traficat arme din categoria celor supuse autorizării. Concret, în pofida faptului că armele sunt nonletale, riscul unor răni grave este unul mare. Armele ar fi fost traficate din Ungaria unde există un alt regim al munițiilor și armelor:
În perioada iulie – noiembrie 2021, polițiștii Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au documentat activitatea infracțională a unei persoane juridice, cu sediul în Ungaria, care, prin intermediul unui site web, ar fi comercializat, pe teritoriul României, către persoane fizice, arme din categoria celor supuse autorizării și diferite tipuri de muniție aferente acestora, fără a respecta condițiile de procurare, prevăzute de Legea nr. 295/2004, privind regimul armelor și al munițiilor.
Activitatea infracțională s-ar fi desfășurat prin plasarea de comenzi către magazinul online, iar, din depozitul situat pe teritoriul Ungariei, ar fi fost livrate armele și munițiile către cumpărătorii români, prin intermediul firmelor de curierat, care introduc bunurile în țară, fără a declara acest fapt autorităților vamale și fără a îndeplini condițiile solicitate de legislația națională în acest domeniu. menționează autoritățile în comunicatul de presă.
Sute de polițiști sunt implicați în cea mai mare acțiune de acest gen din ultimii ani
Așadar, armele ar fi fost introduse în România din Ungaria și ulterior expediate la cumpărătorul final cu ajutorul firmelor de curierat rapid. De altfel la acțiunea precizată mai sus participă sute de polițilști specializați în combaterea infracțiunilor de acest fel:
După introducerea pe teritoriul României a armelor și a munițiilor, livrarea către cumpărătorul final s-ar fi realizat prin interpunerea altor firme de curierat rapid.
În activități sunt angrenați peste 300 de polițiști specializați în cercetarea infracțiunilor la regimul armelor și al munițiilor din cadrul structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, precum și criminaliști și luptători de intervenție și acțiuni speciale.
Activitățile se desfășoară în județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vâlcea și Vrancea. se arată în comunicat.
Iașul a mai fost implicat în tentative de trafic cu arme
Nu este pentru prima oară când Iașul apare într-un dosar de trafic de arme. De exemplu în urmă cu un an, în 2020, mai multe persoane din Republica Moldova au încercat să introducă în România două arme dar și sute de alice din metal. Totuși, autoritățile au descoperit arsenalul și l-au confiscat. Pe numele celor doi a fost deschis, la acea vreme, un dosar penal.
Pe de altă parte, vama Sculeni este una dintre cele mai ” traficate”vămi din România. Vameșii efectuează zilnic capturi de țigări sau alte mărfuri de contrabandă.