Percheziţii la Universitatea ” Titu Maiorescu” din București unde poliţiştii anchetează vânzarea ilegală a mai multor apartamente din căminele studenţeşti

de: George Cristian
11:05, 16 iun. 2021

Poliţiştii au efectuat mai multe percheziţii la Universitatea ” Titu Maiorescu” unde există suspiciunea rezonabilă că mai multe persoane din conducerea universităţii ar fi vândut în mod ilegal mai multe apartamente în căminele studenţeşti. Asadat, conform anchetatorilor, s-ar fi creat un circuit pentru că apartamentele din cămin să ajungă pe numele unor apropriaţi.

O altă infracţiune asupra căruia există suspiciunea rezonabilă este acordarea în mod preferenţial a mai multor contracte de prestări de servicii. Contractele s-ar ridica la o valoare de zeci de milioane de euro.

Vizate în anchetă sunt persoane aflate în conducerea Universităţii ” Titu Maiorescu” din București

Mai multe mandate de percheziţii domiciliare au fost puse în aplicare de oamenii legii la mai multe persoane bănuite că ar fi vândut în mod ilegal mai multe apartament în căminele studenţeşti din cadrul Universităţii ” Titu Maiorescu” din București. Altfel spus, oamenii legii au suspiciuni rezonabile că mai multe persoane ar fi făcut fals intelectual, abuz în serviciu.

Percheziţiile au avut loc la sediile şi la punctele de lucru ale unor societăţi comerciale dar şi la locuinţele acestor persoane. Persoanele bănuite de comiterea infracţiunilor prezentate mai sus ar face parte din conducerea universităţii.

„Vor fi puse în aplicare 32 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la diferite instituții publice, notari publici și societăți comerciale”, informează IGPR.

Mai multe apartamente studenţeşti au fost vândute ilegal

Conform celor de la IGPR, mai multe apartamente studenţeşti au fost vândute ilegal de persoane aflate la conducerea universităţii. Contractul de concesiune intre unitatea de învăţământ şi instituţia publică nu a fost respectat, explica oamenii legii:

„Din cercetări a reieșit că, din anul 2010 și până în prezent, persoane cu atribuții de conducere din cadrul unei unități de învățământ superior privat ar fi săvârșit acte materiale, care s-ar încadra în sfera acțiunii de traficare a unor bunuri în folosul altei persoane, acțiuni ce ar fi presupus supunerea unor bunuri imobile din patrimoniul/gestiunea unității unor operațiuni speculative, operațiuni în urma cărora persoane apropiate acestora ar fi obținut un profit, prin modalitatea vânzării unor apartamente construite din bugetul unității și fără respectarea contractului de concesiune încheiat între unitatea de învățământ și o instituție publică”, mai arată sursa citată.

Zeci de milioane de euro alocaţi preferenţial

În altă ordine de idei, anchetatorii explică faptul că tot aceleaşi persoane se fac vinovate de acordarea în mod preferenţial a contracte ale căror valoare se ridică la suma totală de peste 121 de milioane de euro

„De asemenea, în aceeași perioadă, persoane cu putere de decizie din cadrul unității de învățământ superior privat ar fi acordat anumite contracte de prestări servicii unor persoane juridice, în mod preferențial (2 societăți administrate de aceeași persoană fizică), pe fondul unor legături personale preexistente între persoanele implicate în procesul decizional din cadrul unității de învățământ și persoana care asigura conducerea acestor societăți.

Prin activitatea infracțională derulată, ar fi fost acordate anumite contracte de prestări servicii unor persoane juridice, în mod preferențial, în valoare de peste 121 de milioane de lei (24 de milioane de euro)”, precizează reprezentanții IGPR.

Oamenii legii au efectuat mai multe percheziții în trecut la UMF Iași

În urmă cu mai mult timp, la UMF Iași au avut loc mai multe percheziții. De exemplu, în 2016, procurorii au descins la sediul instituției de învățământ superior pentru a ridica mai multe documente. La acea dată, DNA efectua mai multe percheziții la universitățile de medicină din România.