Percheziții la Maternitatea Cuza Vodă din Iași. Polițiștii au descins în cabinetele medicilor, iar vizate în anchetă sunt două doctorițe – EXCLUSIV FOTO, VIDEO, UPDATE
În aceste momente, la Maternitatea Cuza Vodă se desfăşoară o serie de percheziţii. Potrivit unor surse ale BZI.RO, polițiștii au descins în spital. Momentan nu se cunosc cu exactitate motivele pentru care oamenii legii fac aceste percheziții, dar conform informațiilor ar fi vorba despre mai mulți medici care au fost luați în vizor.
Conform unor surse, perchezițiile ar fi făcute pentru culpă medicală. Vorbim despre cazul unei femei căruia i-ar fi murit bebelușul. Femeia era gravidă în 35 de săptămâni. Momentan informațiile nu sunt confirmate în mod oficial.
UPDATE: BZI A PUBLICAT DOCUMENTELE CARE AU STAT LA BAZA ANCHETEI. CLICK AICI
Ce spune medicul Mircea Onofriescu
UPDATE 12.00: Prof.univ.dr. Mircea Onofriescu a făcut o serie de declarații referitoare la descinderile oamenilor legii:
În cursul zilei de astăzi, 30 de procurori au venit pentru a verifica evidentele scrise, calculatoarele, inclusiv calculatorul meu personal pentru a verifica informaţii legate de cazul Leahu Mihaela. Doamna Leahu Mihaela, la 36 de săptămâni de sarcina s-a constatat decesul ultrauterin a fătului. Moartea intrauterină a fătului este citată şi în maternităţile de la Paris şi în maternităţile de la Fălticeni pentru că este o situaţie neplăcuta pentru medici şi familie dar sunt zeci de cauze care pot declanşa moartea fătului. Sunt acuzaţi câteva cadre medicale, colegi medici care au examinat-o pe această gravidă la 35 şi 36 de săptămâni de sarcină.
În momentul acestor examinări, doamna respectivă nu avea contracţii uterină, nu avea naştere declanşată şi fiind la a treia naştere, fătul îşi schimbă poziţia în cursul zilelor. Într-o zi poate fi prezentaţie . Doamna respectivă s-a prezentat la ultima consultaţie, fătul fiind în prezentaţie transversă, nu avea membrane rupte, nu avea nicio indicaţie de internare. Noi suntem în situaţie de COVID-19, nu avem locuri şi suntem în situaţie suprasolicitată. Doamenel doctor care au examinat această pacientă au luat legătura inclusiv cu mine în calitate de şef de secţie. Nu am acceptat nternarea acestui caz. În cursul evoluţiei s-a constatat oprirea în evoluţie a sarcinii. Cazul este în atenţia Colegiului medicilor, în atenţia procuraturii. Se vor cer nişte expertize ale unor oameni care se pricep în obstretică şi ginecologie. Concluziile vor fi prezentate atunci.
De fiecare dată când a venit s-a constatat că fătul era viu şi nu avea niciun motiv de internare. După ultima examinare, femeia a stat acasă 2-3 zile, iar după 3 zile a constatat absenta mișcărilor fătului. Ulterior s-a internat la Maternitatea Cuza Vodă pentru a se aprecia care este evoluţia sarcinii. A insistat ca să nască prin cezariană, nu am fost de acord cu acest lucru la a treia naştere şi doamna a născut în prezentaţie craniană. Fătul s-a orientat în poziţia optimă pentru naştere. I-amn asigurat analgezie peridolară, confortul cel mai bun. Eu personal am avut 10-15 sarcini cu oprire evoluţie. Eu ştiu prin ce trece şi doctorul, şi familia dar şi femeia. I-am asigurat tot confortul necesar naşterii deşi ea solicita cezariană.
Ce spune managerul Spitalului Cuza Vodă din Iași
UPDATE: Managerul Spitalului Cuza Vodă din Iași, Robert Dâncă, a avut o intervenție publică unde a oferit declarații de presă de ultimă oră cu privire la situația actuală.
„Se vor face verificări în ceea ce priveşte neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, conform fisei postului şi atribuţiilor din procedura şi protocolul în baza cărora ne îndeplinim atribuţiile, de anumiţi angajaţi ai Spitalului Cuza Voda Iaşi, în baza cărora s-au ridicat anumite documente pentru a confirma sau infirma aceste lucruri. De precizat, în acelaşi timp, că suntem cea mai mare maternitate din România, unde avem aproximativ 15.000 cazuri pe an, 6.000 de naşteri efectiv, şi cea mai mare din Moldova ca spital. În rest, sunt situaţii care fiecare pacient poate considera că nu li se respectă anumite drepturi prevăzute în norme.
Nu avem nicio plângere înregistrată la spital. În ultimii doi ani de zile, Spitalul Cuza Voda din Iaşi este cel mai bun spital din România ca şi calitate a actului medical. Încercam să facem tot ceea ce este posibil ca pacientului să i se respecte toate drepturile încât să avem un act medical de calitate.
Suntem în paralel şi cu o anchetă internă. Verificăm aceste lucruri, dacă se confirmă fiecare va răspunde pentru anumite culpe medicale. Eu că şi manager şi corpul medical facem tot ce este posibil să avem un act medical de calitate aşa cum este normal. Deşi ne aflăm într-o situaţie complicată, nu suntem spital Covid, avem toate circuitele necesare. Am avut paciente cu Covid-19. Medicii şi-au făcut treaba la nivel de calitate maximă. Am avut cazuri în care copii născuţi la 500 grame au plecat acasă sănătoşi. Acest lucru confirma foarte clar că în spital se lucrează la calitate maximă.
Nu pot ştii ce a deranjat-o pe mama. Însă la 15.000 de naşteri pe an, pot fi pacienţi care consideră că le-au fost lezate anumite drepturi. Le-am cerut personal să fie respectate indiferent de persoană care se prezintă în triaj. Au fost ridicate documente medico-legale. Nu avem cozi, nu avem activitatea afectată”, a transmis Robert Dâncă, managerul Spitalului Cuza Voda din Iaşi.
Femeia i-a acuzat pe medici de malpraxis
Mama are acuzaţii de malpraxis, adică medicii nu au rezolvat şi monitorizat corespunzător sarcina. Cauza decesului nu se ştie. La necropsie nu s-au găsit elemente care să spună că a avut o malformaţie, probleme la cordon. Lumea trebuie să înţeleagă că există moarte intrauterină a fătului, aşa cum există moartea nou-născutului. Se poate întâmpla. Sunt situaţii neplăcute pentru lumea medicală, iar corpul medical nu a avut nicio vină în rezolvarea acestui caz. Ea a venit cu sarcină oprită în evoluţie de 48 de ore, am constatat acest lucru şi am internat-o. A fost anchetă internă, am discutat cazul cu toţi colegii medici, iar cazul este discutat inclusiv la Colegiul Medicilor.
Au fost chemaţi, atât familia cât şi doctorii implicaţi pentru a discuta. S-a solicitat expertiza unor experţi, aşa cum şi procurorii vor solicita acest lucru. a explicat Prof.univ.dr. Mircea Onofriescu
Declarația femeii care a declanșat ancheta la Maternitatea Cuza Vodă
UPDATE: Percheziţiile au loc după ce o femeie ar fi pierdut sarcina. De altfel, aceasta şi-a postat întâmplarea pe grupul local Eşti din Iași Dacă… spunând că medicii au avut un comportament neadecvat. Redam postarea publicată de femeie pe reţelele de socializare:
Bună ziua mămici!! Ce părere aveți despre cazul meu, am avut diagnosticul de PROCUBITUS la 36 de săptămâni pus de medicul meu curant Holicov M. tot dumneaei mă trimite să fac testul covid la Praxis îmi dă bilet de internare. Aduc bilet și de la medicul de familie am rezultatul la test pcr negativ mă pune să mă pregătesc de naștere daaar nu m-a internat doamna doctor, nu știu din ce cauză, doar eram o urgență medicală, trebuia operația de cezariană obligatorie. ,Mă prezint în triaj la Cuza Vodă după alte 3 zile cu dopul gelatinos eliminat și contracții. Sunt văzută de alt medic, dr. Tîrnoveanu M. care îmi dă același diagnostic și, surpriză, mă trimite acasă pe motiv că sunt din Iași și „au venit mămici de la Pașcani cu cordonul ieșit afară și nu o murit bebelușul doar nu o să moară la mine care fac 10 minute până la spital. Aceasta mi-a recomandat să vin peste o săptămână când deja a fost prea târziu pentru bebelușa mea. Sarcină oprită din evoluție la 37 de săptămâni și am născut acum 3 luni o fetiță de 2800g rezultatul la necropsie este Asfixiere intrauterină fără malformații perfect sănătoasă ” mai sunt mămici care au pățit așa ceva???? a fost mesajul postat de femeie pe reţelele de socializare.
UPDATE: În această dimineaţă, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale efectuează doua percheziţii domiciliare într-un dosar referitor la un abuz în serviciu. Precizăm că aceste aceste cercetări se efectuează sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași. a precizat Anca Vîjiac, purtător de cuvânt al IPJ Iași.
UPDATE: Mai multe persoane vor fi conduse la audieri, pe lângă cei doi medici vizați. Vorbim despre medicul Monica Holivoc și Șef lucr. Dr. Mihaela TÂRNOVANU – medic primar obstetrică-ginecologie.
UPDATE: Principalul suspect în ancheta oamenilor legii este dr. Monica Holicov. Se percheziționează și cabinetele de investigații. Se crede că oamenii legii caută mai multe sume de bani.
dr. Monica Holicov ar fi principalul suspect în ancheta oamenilor legii
UPDATE: Polițiștii fac percheziții în mai multe cabinete medicale din cadrul Maternității Cuza Vodă. Potrivit acelorași surse, vizat de ancheta oamenilor legii este vizat și Prof.univ.dr. Mircea Onofriescu. Evenimentul care ar fi sta la baza perchezițiilor ar fi decesul unui făt. Acest deces s-a produs săptămâna trecută.
Prof.univ.dr. Mircea Onofriescu este vizat de o anchetă coordonată de Serviciul de Investigații Criminale Iași
UPDATE: În această dimineața polițiștii Serviciului de Investigații Criminale al IPJ Iaşi efectuează, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi 2 Percheziții într-un dosar penal întocmit sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și vătămarea fătului.
Cercetările continuă, au transmis autoritățile ieșene.
UPDATE: Mai mulţi poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale sunt acum în zona Spitalului Cuza Vodă din Iași. La percheziţii participă chiar şi comisarul şef de poliţie Ştefan Săuleac, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale Iași.
Cel mai probabil acţiunea poliţiştilor de la IPJ sunt efectuate chiar de poliţiştii de la SIC. Este vorba despre un efectiv mare de poliţişti care sunt prezenţi la fața locului.
Imaginile arată mai mulți oameni ai legii care fac percheziții la Maternitatea Cuza Vodă din Iași pe un caz de culpă medicală.
Vom reveni cu detalii!