Percheziții la DSP Timiș, o primărie și un cabinet medical. Dosar de abuz în serviciu şi fals intelectual

de: BZI.ro
19:00, 16 mai 2023

Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Făget au făcut, marţi, percheziţii la sediul Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, la Primăria Ohaba Lungă şi la un cabinet medical, într-un dosar de abuz în serviciu şi fals intelectual, după ce o persoană era angajată la primărie, dar îşi desfăşura activitatea în cabinetul medical din localitate.

„Azi, 16.05.2023, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice-IPJ Timiş sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Făget, pus în executare 3 mandate de percheziţie domiciliară la sediul a două instituţii publice şi un cabinet medical dintr-o localitate din judeţul Timiş. Percheziţiile fac obiectul unui dosar penal ce vizează comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual”, a transmis IPJ Timiş.

Persoana respectivă era încadrată fictiv la Primăria Ohaba Lungă

Persoana respectivă era încadrată fictiv la Primăria Ohaba Lungă, dar îşi desfăşura activitatea la cabinetul medical de cinci ani.

„În fapt, s-a reţinut că în perioada 2018-2023, o persoană a fost încadrată fictiv la o unitate administrativ teritorială din localitate, aceasta desfăşurându-şi activitatea în fapt, la un cabinet medical din aceeaşi localitate”, a mai precizat IPJ Timiş.

În urma percheziţiilor au fost ridicate mai multe documente pentru continuarea cercetărilor.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, percheziţiile au avut loc la Primăria Ohaba Lungă şi la sediul DSP Timiş, precum şi la cabinetul medical din Ohaba Lungă.

Parchetul European face 40 de percheziţii în România şi Franţa pentru o fraudă de 30 de milioane de euro

40 de percheziții au loc marți la mai multe adrese din România și Franța, în cadrul unei anchete conduse de Parchetul European (EPPO), structura din București. Sunt vizate fraude cu fonduri europene și naționale, în valoare de peste 30 de milioane de euro. Este vorba despre o presupusă schemă infracţională prin care erau emise scrisori de garanţie false către beneficiari de proiecte finanţate din fonduri europene care pretindeau că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune.

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi a anunțat, printr-un comunicat de presă, că în România perchezițiile au loc în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt. De asemenea, au loc descinderi și în Roquebrune-Cap-Martin, țn sudul Franței.

Ancheta a scos la iveală că în perioada 2020 – 2023, în cadrul mai multor proiecte cu finanțare europeană, au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de numerarul necesar pentru acoperirea daunelor asigurate.

În special o bancă fictivă care aparent funcționa în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro, spune EPPO. În mod similar, instituțiile financiare care ar opera în Cehia, Letonia și Spania ar fi emis scrisori de garanție pentru a fi utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru, și fără fondurile necesare pentru acoperirea daunelor asigurate.