Percheziții in Teleorman la lăutari care si-ar fi falsificat mai multe acte pentru a incasa sume de bani în pandemie
Pe data de 28 iulie, 2021, pe raza judeţului Telorman, poliţiştii au efectuat o serie de percheziţii domiciliare într-un dosar penal în care sunt vizaţi mai mulţi lăutari care, conform autorităţilor competente, ar fi falsificat mai multe acte pentru a dovedi faptul că activitatea le-a fost afectată în pandemie.
Sumele încasate de la stat erau unele consistente iar oamenii legii au afirmat faptul că prejudiciul, în cazul celor 4 lăutari s-ar ridica la suma totală de 20.000 de lei.
Patru lăutari ar fi falsificat documente pentru a demonstra că le-a fost afectată activitatea în pandemie
Conform comunicatului emis de oamenii legii, mai mulţi lăutari sunt vizat într-un dosar în care se confruntă cu mai multe acuzaţii printre care şi înşelăciune, fals în înscrisuri sau fals în declaraţii. Poliţiştii au făcut mai multe percheziţii în Teleorman
„Miercuri, 28 iulie, poliţiştii au organizat şi executat o acţiune pentru punerea în executare a patru mandate de percheziţie domiciliară. Poliţiştii (…) au continuat cercetările într-un dosar penal ce vizează săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals în declaraţii, toate în formă continuată, fiind puse în aplicare patru mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţului Teleorman şi municipiului Bucureşti”, precizează IPJ Teleorman.
Artiştii invocau calitatea de artist-interpret
Conform rechezitoriului întocmit de procurori, persoanele vizate invocau calitatea de artist-interpret pentru a putea încasa diverse sume de bani de la stat. Aceeaşi sursă arată faptul că bugetul statului a fost prejudiciat cu o sumă de aproximativ 20.000 de lei:
„Persoanele ar fi încercat să inducă în eroare reprezentanţii autorităţilor competente de pe rază mai multor judeţe, printre care Teleorman şi Bucureşti, cu privire la existenţa unor relaţii contractuale de prestări servicii anterioare declarării pandemiei, creând un prejudiciu estimat la 20.000 de lei”, informează IPJ Teleorman.
În Vaslui au fost făcute aceleaşi tip de percheziţii
În urmă cu aproximativ o lună, pe raza judeţului Vaslui poliţiştii au făcut mai multe percheziţii, iar ulterior descinderilor au dispus reţinerea a 30 de lăutari. Aceştia aveau acelaşi sistem de operare
Persoanele au fost audiate iar printre acuzaţii se numără faptul că, în perioada pandemiei, aceştia au încheiat contracte fictive pentru prestări servicii pentru a putea încasa ajutoare de la stat. De altfel, au săvârșit infracţiuni de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată dar şi fals în declaraţii.
După ore întregi de audieri, din totalul de 25 de persoane, 20 au fost reţinute pentru 24 de ore iar procurorii cerând judecătorilor arestul preventiv pentru 30 de zile. Vorbim despre persoane cu vârste cuprinse între 18 și 52 de ani dintre care 16 sunt bărbați şi au între 22 și 50 de ani care au domiciliul în Bârlad, Perieni și Puiești dar și 4 femei care au între 18 și 52 de ani.
În perioada pandemiei de COVID-19 la nivel național mai mulţi artişti au avut de suferit. Faptul că evenimentele au fost interzise, artişti precum Marcel Pavel sau Dan Helciug, liderul trupei ”Spitalul de Urgență”, au declarat că au ajuns la sapă de lemn.
„Am făcut o imprudență prin 2008. Am investit aiurea banii în niște terenuri și de atunci nu-mi mai revin cu banii. Trebuie să întrețin opt persoane și în pandemia asta e foarte greu. Am ajuns la fundul sacului! Dacă eram în altă țară, probabil eram milionar și aveam și avion la scară!”, a declarat Marcel Pavel în cadrul unei emisiuni tv.