Percheziții în cinci județe ale României. Mai multe persoane sunt vizate de trafic ilegal de arme

de: BZI.ro
11:42, 24 iun. 2021

În decursul zilei de astăzi, 24 iunie 2021, poliţiştii Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, sub coordonarea procurorilor de caz, cu sprijinul structurilor teritoriale de profil din cadrul inspectoratelor de poliţie județene Giurgiu, Teleorman, Bistrița-Năsăud, Dolj și Mureș, au pus în aplicare 8 mandate de percheziţie la domicilii în judeţul Giurgiu, Teleorman, Bistrița-Năsăud, Dolj și Mureș. Aceste percheziţii sunt făcute pentru identificarea şi scoaterea din circuitul ilegal a mai multor arme care sunt supuse regimului de autorizare prevăzut de Legea nr. 295/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Polițiștii din cadrul structurilor de arme, explozivi și substanțe periculoase au pun în executare astăzi cele 8 mandte de percheziţii domiciliare, în urma activităţilor desfăşurate în dosarele penale aflate în instrumentare proprie, în locații aflate pe raza acestora de competență.

Activităţile desfăşurate visează administrarea probatoriilor în dosarele penale instrumentate, acestea fiind constituite şi că urmarea activităţilor de cooperare internaţională împreună cu autorităţile de aplicare a legii din alte state membre UE, precum și scoaterea din circuitul civil a unor arme supuse autorizării, deținute fără drept.

După efectuarea perchezițiilor, în funcție de evoluția cercetărilor, persoanele vizate vor fi aduse la audieri pentru stabilirea împrejurărilor comiterii faptelor.

Şi în judeţul Iaşi au fost făcut percheziţii la domiciliu

În urmă cu două saptamâni pe 10 iunie 2021, în județul Iași au avut loc mai multe percheziții la domiciliu. Vorbim despre faptul că poliţiştii de la investigaţii criminale sub coordonarea procurorului de caz alături de mascaţii de la Serviciul de Acţiuni Speciale (SAS) Iași au descins în mai multe locaţii. Din câte se pare este vorba despre mai multe infracţiuni economice.

Persoanele vizate sunt implicate în mai mult e infracțiuni printre care metoda ”accidentul”. Ca stare de fapt, persoanele anchetate sunt așa spus săgeți. Vorbim despre faptul că acțiunea era controlată de o persoană închisă în închisoarea Gherla. După ce pușcăriașul păcălea persoanele, cei de la Iași se ocupau de preluarea sumelor de bani.

Percheziții la nivel global

În urmă a 700 de percheziţii peste 800 de persoane au fost arestate, suspecţii comunicau pintr-o aplicaţie criptata fără să ştie că cei de la FBI controlează aceasta aplicaţie. În urma percheziţiilor agenţii FBI au salvat pest 100 de vieţi şo ei au fost confiscate 8 tone de cocaină.

Ţările care au fost implicate în aceasta au fost Australia, Austria, Suedia, Danemarca, Estonia, Lituania, Norvegia, Noua Zeelandă, Scoția, Marea Britanie, Germania și SUA, a spus Lecouffe.

„Peste 27 de milioane de mesaje accesate și analizate timp de 18 luni. Această cooperare internațională a dus la una dintre cele mai mari și mai sofisticate operațiuni de aplicare a legii până în prezent în lupta împotriva activităților infracționale. Informaţiile au dus în cursul săptămânii trecute la sute de operaţiuni poliţieneşti în lume, din Noua Zeelandă în Australia trecând prin Europa şi SUA, cu rezultate impresionante”, a declarat Jean-Philippe Lecouffe, director adjunct al Europol, citat de Reuters.

Jean-Philippe Lecouffe a dezvăluit că au fost confiscate opt tone de cocaină și peste 48 de milioane de dolari în numerar și criptomonede. Poliţiştii au putut mereu să se folosească de aceasta aplicaţie şi au putut vedea mesajele trimise de către reţelele de criminali, în timp real. Iar infractorii nici nu bănuiau că oamenii legii văd absolut tot ce vorbesc, crezând că este complet securizat.