Percheziții DNA la spitalul din Huși. Procurorii sunt în cabinetul lui Nelu Tătaru

de: Bujor Elena Nicoleta
08:27, 17 oct. 2024

Miercuri dimineață, 17 octombrie 2024, polițiștii și jandarmii, însoțiți de un procuror DNA au descins din nou la Spitalul „Dimitrie Castroian” din Huși pentru a percheziționa cabinetul medical în care își desfășura activitatea medicul Nelu Tătaru.

Încăperea a fost sigilată de polițiști încă de joia trecută, când au descins pentru prima dată la Huși.

Percheziții DNA la spitalul din Huși

Nelu Tătaru a ajuns la spital încă de la ora 6.00, un obicei pe care medicul îl are de mulți ani. Și după ce a fost pus sub acuzare de DNA, el a continuat să meargă la unitatea medicală, unde a oferit consultații pacienților.

După ce luni, 14 octombrie 2024, Camera Deputaților a decis ridicarea imunității lui Tătaru, perchezițiile au fost așteptate la spital în fiecare zi.

Nelu Tătaru le-a transmis jurnaliștilor că procurorii nu vor găsi nimic în cabinetul său. El neagă că ar fi primit bani sau alte bunuri de la pacienți.

De asemenea, doctorul Tătaru este acuzat că avea obiceiul ca dimineața, când ajungea la spital, să numere banii primiți de la pacienți. Sumele de bani, acuză DNA, erau păstrate în dulapul din cabinet.

Avocatul Radu Bobârnat, unul dintre apărătorii medicului, a confirmat că Nelu Tătaru obișnuia să numere banii atunci când ajungea la cabinet și a explicat de ce proceda astfel.

„Domnul doctor, dimineața, își număra banii ca nu cumva să vină cei de la DNA sau din altă parte să-l întrebe câți bani aveți la dumneavoastră și el să nu poată să-i justifice. Erau banii lui. Dacă erau bani de la pacienți nu îi număra dimineața. Vă dați seama, nu avea de unde să aibă banii dimineața. Erau banii de acasă. Și îi număra: ia să vedem, câți am, dacă mă întreabă cineva. Există riscul ăsta și la medici, și la vameși, și la orice funcționar”, a declarat Radu Bobârnat.

Ce a transmis DNA despre cazul lui Nelu Tătaru

DNA îl acuză că a fost filmat de 57 de ori primind sume de bani sau diverse produse de la pacienți.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Tătaru Nelu, medic specialist în cadrul Blocului Operator al Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși (jud. Vaslui) și deputat în Parlamentul României, acesta dobândind calitatea de suspect pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată (57 de acte materiale).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 03 aprilie 2024 – 12 iulie 2024, în calitate de medic specialist în cadrul Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” Huși, suspectul Tătaru Nelu ar fi primit cu titlu de mită sume de bani cuprinse în general între 100 și 500 de lei, precum și bunuri alimentare, de la 45 de persoane (pacienți/aparținători), în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor sale de serviciu în calitate de medic specialist, respectiv intervenții chirurgicale, consult pacienți ori eliberare de rețete medicale.

Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se mai efectuează urmărirea penală și privitor la alte 27 de persoane care au calitatea de suspecți pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, a transmis DNA.