Pensiunile pentru animale, pline până la refuz de sărbători! Ce se întâmplă cu prietenii necuvântători când stăpânii pleacă din Iași – FOTO
În Ajunul Crăciunului, pensiunile pentru animale din Iași nu mai au locuri disponibile. Serviciul care aduce profituri considerabile în plină sărbătoare a luat amploare în oraș de câțiva ani. Cabinetele veterinare cu activitate mixtă, care practică și regim hotelier, oferă clienților fideli pachete atractive și reduceri, semn că activitățile de „hotel pentru animale” sunt profitabile. Serviciile și confortul s-au îmbunătățit la astfel de pensiuni în scopul fidelizării clienților, dar și pentru a bate concurența de pe piață. Rezervările pentru animalele noastre de companie se fac chiar și cu câteva luni înainte. Deținătorii practică doar găzduirea de câini și pisici. Animalele exotice nu se află pe listele de oaspeți pentru pensiunile de animale. Se practică chiar și în acest caz „dreptul de a ne rezerva clientela”, mulți preferând doar câini de talie mică și pisici, deoarece îngrijirea acestora se face mai ușor.
„Noi, de exemplu, acceptăm doar căței de talie mică și pisici. Avem disponibile în clinica noastră patru locuri pentru căței și opt locuri pentru pisici. Regimul este semideschis și pe timpul zilei cățeii pot să iasă la joacă când vor. Doar pe timp de noapte stau închiși, dar uneori dorm chiar cu noi în pat”, a declarat Dr. Ecaterina Costea de la clinica și pensiunea pentru animale de companie Katyvet&CO.
Selecția este foarte riguroasă
Pentru a fi acceptate într-un astfel de „hotel”, animalele sunt supuse la controale medicale riguroase. Se poate întâmpla să iți fie refuzată vacanța patrupedului la un astfel de amplasament. Animalul cazat trebuie să aibă făcute toate vaccinurile la zi, sunt verificate carnetul de sănătate, starea fizică la momentul începerii perioadei de ședere, dar și vârsta.
„În cei 30 de ani de activitate de pensiune pentru animale nu a fost înregistrat niciun deces pe perioada cazării la noi. Nu acceptăm animale foarte bătrâne sau bolnave, care riscă să decedeze pe timpul șederii. Vârsta minimă este de un an împlinit. Animalele de companie cu vârste sub un an sau cele bătrâne ori bolnave necesită o atenție mai specială, pe care nu ne-o asumăm. Toate animalele trec oricum prin pocesul de deparazitare internă și externă la venirea în pensiune”, a declarat dr. Edmond Stecyk, medic al clinicii-pensiune Salvanim Iași.
Clinica Salvanim are o capacitate de cazare de 20 de locuri pentru câini de orice talie și 10 locuri pentru pisici.
Ce oferă pensiunile
Prețurile plătite pentru cazarea animalelor de companie la pensiuni de specialitate variază între 25 si 60 de lei pe zi. Prețul mâncării, de cea mai bună calitate, și al medicamentelor este inclus în costul plătit. Cei care îngrijesc animalele cazate oferă spațiu pentru plimbarea zilnică și obiecte pentru joacă.
„Pentru câini este important spațiul pe orizontală. Trebuie să fie suficient în funcție de talie. Pisicile dau o importanță foarte mare spațiilor care se întind pe verticală. În acest scop, pentru pisici avem camere speciale, foarte înalte, dotate cu accesorii pentru cățărat. Acceptăm și câte două animale în aceeași cușcă, dar trebuie să aparțină aceluiași deținător. Așa se reduce considerabil stresul în perioada șederii în pensiune”, a precizat dr. Andrei David, medic veterinar și administrator al pensiunii pentru animale Star Pet Hotel.
Tot pentru reducerea stresului la animalele cazate în pensiuni, dr. Ecaterina Costea recomandă „să aducem odată cu animalul de companie, când venim la pensiune, obiecte familiare acestuia, pe care le folosește acasă zi de zi”.