Pensii 2020. Cum poți afla online când te poți pensiona

de: Bujor Elena Nicoleta
19:30, 13 iul. 2020

Pensii 2020. Cum poți afla online când te poți pensiona. Casa Națională de Pensii Publice a dezvoltat o aplicație, care se poate descărca gratuit și prin care utilizatorii vor putea afla când se pot pensiona. De asemenea, utilizatorii pot afla dacă se pot pensiona anticipat sau parțial.

Ce trebuie să accesați?

Pentru a putea afla data de pensionare pentru limita de vârstă, anticipată sau anticipată parțial, trebuie să accesați www.cnpp.ro/varsta-pensionare. Pentru a vă fi furnizate informațiile privind data de pensionare, trebuie să introduceți data nașterii, sexul (feminin sau masculin), dar și codul de securitate cerut, după care apăsați butonul ”calculează”. Mai jos, vă va apărea un tabel care conține toate variantele de pensionare posibile.

Cum poți afla data pensionării. Pensii 2020. Cum poți afla online când te poți pensiona

Datele furnizate cu ajutorul acestei aplicații prezintă doar caracter informativ, menționează Casa Națională de Pensii Publice. Pentru a primi informații complete, persoanele care utilizează aplicația prezentată sunt rugați să se adreseze Casei Teritoriale de Pensii de care aparțin.

Ce spune Florin Cîțu despre mărirea cu 10% a pensiilor

Florin Cîțu, Ministerul Finanțelor Publice, a declarat când a fost întrebat dacă este sigur faptul că pensiile vor crește cu 10% în acest an că ”este o propunere pe care o facem noi”.

”Este o propunere pe care o facem noi în contextul acesta, cu criză la nivel global, cu deficit de 24% în SUA, economii care se prăbușesc cu 11 procente în toate Europa, șomaj în creștere. În tot acest context noi venim și facem un efort uriaș pentru a crește, totuși, pensiile în acest an cu cât se poate. Riscurile sunt foarte mari, e foarte ușor să cădem, să pierdem tot ce am construit”, a spus Florin Cîțu.

Cât este pensia medie lunară în România și cum se calculează pensia

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), pensia medie lunară în România a fost de 1.292 de lei.
Cum se calculează corect pensia găsim în Legea 127/2019. De asemenea, trebuie să știm care este valoarea punctului de pensie. La data de 1 septembrie 2019 a crescut 1.265 lei de la 75 lei, urmând ca la 1 septembrie 2020 să ajună la 1.775 lei, iar la aceeași dată a anului 2021 la 1.875 lei.

Pensia se calculează prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie (punct de referință). Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărţirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărţirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv.
Punctajul lunar se calculează prin raportarea câştigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, la câştigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică.

Ce se poate adăuga la pensie în cazurile speciale

Dacă există asigurați care, în aceeași perioadă de timp, pe lângă veniturile prevăzute de Codul Fiscal, pentru care s-a plătit contribuția de asigurări sociale, dovedesc că au și venituri asigurate în baza unui contract de asigurare socială, în momentul în care se determină punctajul lunar, se vor avea în vedere și veniturile lunare asigurate cumulate. Atunci când se calculează punctajele lunare și cele anuale se utilizează două zecimale.