Penibil. Un individ care a luat nota 2 la Bacalaureat și și-a cumpărat studiile universitare, pompat cu japca la Primăria Iașului

de: Vlad Rotaru
04:00, 17 feb. 2020

Scandalos. Un personaj controversat, cunoscut ca evazionist și cu Bacalaureatul luat la 40 ani, a ajuns să fie promovat pe bani de o gazetă locală drept viitor candidat la funcția de primar al Iașului. Halucinant, Viorel Blăjuț, prins în sondajele PSD Iași în marja de eroare, a fost pus pe aceeași treaptă cu persoane ce au în spate zeci de ani de carieră academică, educațională și administrativă, cu CV-uri impecabile. S-a ajuns ca Blăjuț să fie promovat masiv pentru că are susținerea gazetei Ziarul de Iași, la mijloc fiind vorba doar de bani

Imagini scandaloase într-o fițuică locală din Iași. Un personaj lugubru, care a luat examenul de Bacalaureat abia la 40 ani, a ajuns să fie promovat drept unul dintre cadidații pentru Primăria municipiului Iași. Viorel Blăjuț, fost deputat-fantomă în Parlamentul României, a fost prins în sondajul intern al PSD Iași pentru funcția de primar al orașului. Blăjuț a reușit să adune procente cât marja de eroare a sondajului, fiind evident că este total necunoscut publicului ieșean.

Cu toate acestea, individul care a luat nota 2 la Bacalaureat, este promovat masiv de către fițuica Ziarul de Iași drept potențial candidat la cea mai importantă funcție din municipiu. Este de notorietate prietenia dintre Viorel Blăjuț și Toni Hrițac, patronul fițuicii respective. Ziarul de Iași a ajuns o rușine pentru urbea moldavă pentru faptul că în schimbul a 8-9.000 lei lunar, cât plătește Blăjuț pentru reclamă, îi promovează imaginea acestuia atât de des. În fapt, miza lui Blăjuț este un post calduț, unde să nu facă nimic, taman în Parlamentul României.

O pată jenantă, alături de personalitățile Iașului

Mai grav este că Ziarul de Iași a comparat un individ care s-a chinuit să ia Bacalaureatul pentru a putea fi parlamentar, cu personalități ieșene din lumea academică, medicală și administrativă, oameni cu CV-uri impecabile. Practic, Blăjuț a fost comparat cu prof. dr. Camelia Gavrilă, deputat de Iași, profesor emerit, fost inspector școlar general, un om cu o carieră educațională și managerială importantă. Aceasta a fost inclusiv președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților și persoană aleasă pentru a prelua onorantul portofoliu de ministru al Educației Naționale. Bișnițarul a ajuns să fie pus alături de Tudor Ciuhodaru, actual europarlamentar, fost deputat vreme de aproape trei mandate și unul din cei mai cunoscuți medici din țară. Individul este comparat și cu Mihai Chirica, primarul orașului, absolvent al Facultății de Geologie ca șef de promoție, cu o carieră administrativă de două decenii în spate.

Pentru Ziarul de Iași sunt însă mai importanți banii pe care îi încasează de la Blăjuț, promovând o nulitate pentru funcția de primar al celui mai important oraș din Regiunea de Nord-Est. Blăjuț stă extrem de prost în sondajele PSD, însă asta nu i-a împiedicat pe cei de la Ziarul de Iași să-l includă alături de oameni care au o altă prestanță în fața ieșenilor. Includerea lui Blăjuț pe această listă este o rușine pentru un oraș universitar ca Iașul. Pentru un pumn de bani se poate întâmpla orice.

Examen luat pe genunchi

Viorel Blăjuț este cunoscut în oraș și ca un evazionist de marcă. Acesta a ajuns să aibă datorii de sute de mii de lei către bugetul municipiului Iași prin firmele sale. Probabil își dorește funcția de primar pentru a-și șterge acele datorii pe care refuză să le achite.

Nu trebuie uitat cum Blăjuț și-a luat examenul de Bacalaureat la 40 ani, exact înainte de a ajunge parlamentar, el frecventând cursurile serale la Liceul Tehnologic Nicolina. Într-o primă sesiune a Bacalaureatului a luat nota 2 la Limba română și abia nota 5.50 la Matematică. În sesiunea de toamnă din 2012, Viorel Blăjuț a luat nota 8.00 la proba scrisă – Limba și literatura română. La Matematică T2, proba scrisă obligatorie a profilului, a luat 5.50. Apoi, la proba scrisă la alegere, Chimie anorganică T2 – Nivelul 1, nota 5 și la testarea competențelor digitale, calificativul utilizator avansat. Media finală de absolvire a bacalaureatului a fost de doar 6.16.

Mai departe, așa cum au arătat reporterii Cotidianului „Bună Ziua Iași” (BZI), acesta și-a cumpărat și studiile universitare. Asta la entități de învățământ superior, la fără frecvență, tocmai în Republica Moldova. Acesta este personajul pe care Ziarul de Iași îl promovează masiv pentru funcția de primar al Iașului și care a fost inclus în sondajele interne alături de oameni care chiar ar putea face ceva pentru ieșeni. Singurul argument este legat de faptul că acesta aduce bani la partid și va susține campania electorală.